Håller med Lotten....fast surströmmingen är inte det jag föredrar...(N)
nä...en riktigt god PALT vill en pitebo ha......:D:p
Ha ha jag tänkte faktiskt på dig när jag skrev detta inlägg, du gjorde en bra tajming där i direkt anslutning.....har du smakat Pers palt tillagad på morikan ute i stugan? Men då kanske det inte är pitepalten utan mer Arvidsjaurpalten...där är det också en klassiker med palt eftersom min förra svärmor var därifrån och min nuvarande .....
7 februari 2008
Skrivet av farmoringer den 4 feb 2008
Jag är ju inflyttad till norrbotten och hade aldrig hört talas om kaffeost innan dess. Är det något som är speciellt för norrbotten tro??
Kaffeost är något man gjort i Tornedalen sedan urminnes tider, detta användes som kaffebröd när inte annat fanns att erbjuda. Själv älskar jag detta och är uppväxt med en kaffeost i munnen :D eftersom min mormor gjorde denna jämt.
Lotten_J7 februari 2008
Skrivet av farmoringer den 4 feb 2008
Jag är ju inflyttad till norrbotten och hade aldrig hört talas om kaffeost innan dess. Är det något som är speciellt för norrbotten tro??
Hmmm....skrev ett svar nyss men vet ej vart det tog vägen, kanske får du dublett men men......Kaffeosten kommer ursprungligen från Tornedalen, den ersatte kaffebröd när inte annat fanns att tillgå. Är själv uppväxt på detta eftersom min mormor gjorde denna jämt och bara älskar kaffeosten
Lotten_J7 februari 2008
Skrivet av imse den 4 feb 2008
farmoringer: Det där med kaffeost är väl samiskt men även finnarna äter ju detta med god aptit.
Det kanske finns någon med ytterligare förklaring kring ämnet.
Kaffeosten har sitt ursprung från Tornedalen där man bjöd på denna istället för kaffebröd. Även i Finland äts denna väldigt ofta så direkt samiskt är det inte men kanske även dom fått upp ögonen för denna underbara kaffeost (Y)
irrevirre7 februari 2008
Från mitt kära småland får bidraget bli ostkaka med sylt och grädde.
Åhhh, vad gott.
farmoringer7 februari 2008
Tack för att jag fick veta lite om kaffeosten.
pingu7 februari 2008
Är ju Skaraborgare och här är det grynkorv som gäller:) Älskad och hatad av lika många skulle jag tro;)
Själv tycker jag den är gudagod! Särskilt den som jag och svärmor gör själva.
Langskog8 februari 2008
Skrivet av celice den 25 jan 2008
:D När jag sitter och läser olika inlägg, kom jag och tänka på vad är det som är så typiskt maträtt, eller bakverk för ditt landskap. Jag kommer från Dalsland, och jag kunde inte komma på någon speciell maträtt härifrån, däremot vad som är mycket vanligt är att man baka "kaka" = brödkaka. Hur är det hos er? Skulle vara roligt och veta vad som är typiskt för erat landskap.:D:D:D
Langskog8 februari 2008
Hej!
I Medelpad, där jag bor har vi många underbara maträtter. Jag tror att det var här som Tjälknölen kom till. Sitter och tittar i en bok jag har, som är skriven 1965 och heter "Svenska Landskaps rätter". Där är det mycket roligt att läsa ska Ni veta. Vi har även Norrlandspölsa, Sillpudding och Rörost.
Säkert finns liknande maträtter över hela vårt avlånga land, kanske bara mer eller mindre lokalt "till fixat".
:)Kram från
Langskog
bmhe8 februari 2008
Hej!
I Dalarna är det falukorven som gäller, både på längden och tvären.
:p Kram från Dalkullan Britt-Marie.
Langskog8 februari 2008
Skrivet av Magica den 25 jan 2008
Skrivet av celice den 25 jan 2008
:D När jag sitter och läser olika inlägg, kom jag och tänka på vad är det som är så typiskt maträtt, eller bakverk för ditt landskap. Jag kommer från Dalsland, och jag kunde inte komma på någon speciell maträtt härifrån, däremot vad som är mycket vanligt är att man baka "kaka" = brödkaka. Hur är det hos er? Skulle vara roligt och veta vad som är typiskt för erat landskap.:D:D:D
En dalslänning här!!
jag har läst att här i dalsland så är det Lingonsylt eller kantarellsoppa, likaså gädda, lax eller älgstek.
Langskog8 februari 2008
Till Celice i Dalsland!
Har tagit fram min "bok" för att se vad man äter i Dalsland.
Vaniljpannkakor, Soppa på vänerlake, Kålkalops och Sjuskinnsgröt. Det var några lite mer annorlunda rätter. Jag vet inte om alla är "kulinariska läckerheter" men är det inte som så att nöden är uppfinningarnas lag?(Y) Kram från Langskog
anluk8 februari 2008
Skrivet av tina62 den 4 feb 2008
Bleking, vet inte riktigt - kan vara blekinges skorpor eller stekt sill
Blekingerötter här: Typiskt för Blekinge för mig är Kroppkakor!!!! Har gått i arv i många generationer i min släkt. Älskar kroppkakor och de skall vara nykokta och inte stekta.
Håller med Lotten....fast surströmmingen är inte det jag föredrar...(N)
nä...en riktigt god PALT vill en pitebo ha......:D:p
Ha ha jag tänkte faktiskt på dig när jag skrev detta inlägg, du gjorde en bra tajming där i direkt anslutning.....har du smakat Pers palt tillagad på morikan ute i stugan? Men då kanske det inte är pitepalten utan mer Arvidsjaurpalten...där är det också en klassiker med palt eftersom min förra svärmor var därifrån och min nuvarande .....
Jag är ju inflyttad till norrbotten och hade aldrig hört talas om kaffeost innan dess. Är det något som är speciellt för norrbotten tro??
Kaffeost är något man gjort i Tornedalen sedan urminnes tider, detta användes som kaffebröd när inte annat fanns att erbjuda. Själv älskar jag detta och är uppväxt med en kaffeost i munnen :D eftersom min mormor gjorde denna jämt.
Jag är ju inflyttad till norrbotten och hade aldrig hört talas om kaffeost innan dess. Är det något som är speciellt för norrbotten tro??
Hmmm....skrev ett svar nyss men vet ej vart det tog vägen, kanske får du dublett men men......Kaffeosten kommer ursprungligen från Tornedalen, den ersatte kaffebröd när inte annat fanns att tillgå. Är själv uppväxt på detta eftersom min mormor gjorde denna jämt och bara älskar kaffeosten
farmoringer: Det där med kaffeost är väl samiskt men även finnarna äter ju detta med god aptit.
Det kanske finns någon med ytterligare förklaring kring ämnet.
Kaffeosten har sitt ursprung från Tornedalen där man bjöd på denna istället för kaffebröd. Även i Finland äts denna väldigt ofta så direkt samiskt är det inte men kanske även dom fått upp ögonen för denna underbara kaffeost (Y)
Från mitt kära småland får bidraget bli ostkaka med sylt och grädde.
Åhhh, vad gott.
Tack för att jag fick veta lite om kaffeosten.
Är ju Skaraborgare och här är det grynkorv som gäller:) Älskad och hatad av lika många skulle jag tro;)
Själv tycker jag den är gudagod! Särskilt den som jag och svärmor gör själva.
:D När jag sitter och läser olika inlägg, kom jag och tänka på vad är det som är så typiskt maträtt, eller bakverk för ditt landskap. Jag kommer från Dalsland, och jag kunde inte komma på någon speciell maträtt härifrån, däremot vad som är mycket vanligt är att man baka "kaka" = brödkaka. Hur är det hos er? Skulle vara roligt och veta vad som är typiskt för erat landskap.:D:D:D
Hej!
I Medelpad, där jag bor har vi många underbara maträtter. Jag tror att det var här som Tjälknölen kom till. Sitter och tittar i en bok jag har, som är skriven 1965 och heter "Svenska Landskaps rätter". Där är det mycket roligt att läsa ska Ni veta. Vi har även Norrlandspölsa, Sillpudding och Rörost.
Säkert finns liknande maträtter över hela vårt avlånga land, kanske bara mer eller mindre lokalt "till fixat".
:)Kram från
Langskog
Hej!
I Dalarna är det falukorven som gäller, både på längden och tvären.
:p Kram från Dalkullan Britt-Marie.
:D När jag sitter och läser olika inlägg, kom jag och tänka på vad är det som är så typiskt maträtt, eller bakverk för ditt landskap. Jag kommer från Dalsland, och jag kunde inte komma på någon speciell maträtt härifrån, däremot vad som är mycket vanligt är att man baka "kaka" = brödkaka. Hur är det hos er? Skulle vara roligt och veta vad som är typiskt för erat landskap.:D:D:D
En dalslänning här!!
jag har läst att här i dalsland så är det Lingonsylt eller kantarellsoppa, likaså gädda, lax eller älgstek.
Till Celice i Dalsland!
Har tagit fram min "bok" för att se vad man äter i Dalsland.
Vaniljpannkakor, Soppa på vänerlake, Kålkalops och Sjuskinnsgröt. Det var några lite mer annorlunda rätter. Jag vet inte om alla är "kulinariska läckerheter" men är det inte som så att nöden är uppfinningarnas lag?(Y) Kram från Langskog
Bleking, vet inte riktigt - kan vara blekinges skorpor eller stekt sill
Blekingerötter här: Typiskt för Blekinge för mig är Kroppkakor!!!! Har gått i arv i många generationer i min släkt. Älskar kroppkakor och de skall vara nykokta och inte stekta.