Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vad gör jag med resterna?

  • milliina 13 september 2009

    Jag lagar mat till en stor familj, det blir dock ofta väldigt mycket över. Miljövänlig som jag är (försöker vara) så slänger jag inte resterna utan ställer dem i kylen. Men det är aldrig någon som äter av resterna så tillslut slängs det bara ändå.

    Är det någon som har tips på vad jag kan göra med maten som blir över?
    T.ex ris? Spaghetti? övrig pasta?
    Kan jag laga något nytt av det??
    Det hade varit himla käckt för miljön.. och för plånboken om inte annat :p

  • Maoii89 13 september 2009

    Gör risbiffar på riset och servera med lufttorkad skinka.
    Du kan göra spaghettilåda på den redan kokta spaghettin, och mackaronlassagne på den övriga pastan.

    Har recept på allt om du vill ha!

    :)

  • Ergilwen 13 september 2009

    På överbliven pasta är det ju smidigt att göra en gratäng...

  • Glitterfia 13 september 2009

    Ris:
    En risotto (rispytt) med övriga rester/slattar, grönsaker, knäck ev i något ägg när du steker också så drygar du ut det ännu mer.
    Stekt ris med wokgrönsaker.

    Pasta: ´
    Pastapytt, pastagratäng, makaronipudding/ pastapudding, gör en stuvning/ sås och slå över.

    Många rester fungerar att slå äggstanning över och in i ugnen.

  • milliina 15 september 2009

    Skrivet av Maoii89 den 13 sep 2009

    Gör risbiffar på riset och servera med lufttorkad skinka.
    Du kan göra spaghettilåda på den redan kokta spaghettin, och mackaronlassagne på den övriga pastan.

    Har recept på allt om du vill ha!

    :)


    Jättegärna! :) Alltid bra med recept!!

  • milliina 15 september 2009

    Även ni andra får hemskt gärna skicka recept på hur jag gör det här.. Tack för tipsen också! :)(Y)

  • kattgnag 15 september 2009

    Jag fryser in det mesta som inte går till matlådor till jobbet.
    Ris och pasta fryser jag in och använder till precis vad jag behöver här och nu. Annan mat fryses in som de är och användes vid behov till grytor exempelvis. Visst är det mycket bättre att frysa in än att slänga - så onödigt!
    Det enda som jag kommer på för tillfället som jag INTE fryser in är potatis. Kokt sådan används annars gärna till att stekas upp dagen efter.

  • Majainorr 15 september 2009

    Brukar spara överbliven pasta i frysen. När jag har till ca 4 portioner så bottnar jag en ugnssäker form med köttfärssås, och täcker sen med pastan. Gör en ostsås som jag häller över och toppar sedan med riven ost. Tjoff in i ugnen i 250 grader tills det fått fin färg. Jättegott!

  • mooseella 16 september 2009

    MAT AV RESTER

    Man behöver inte göra en fet pyttipanna så fort det blir över mat från middagen. Man kan faktiskt få till riktigt bra hälsosam mat om man tänker till lite grand. Nu är det lyckligtvis vi som redan har tänkt till så ni slipper den biten också och kan bara luta er tillbaka och välja bland dietistens bästa restmatstips.
    POTATIS
    Köttfärsbiffar
    Mosa några potatisar och blanda med 400 g köttfärs, lite lök och kryddor. Stek och servera med en fräsch pastasallad och lite färdig tomatsalsa på burk.
    Potatistortilla
    Stek potatisen med lök, paprika och tomat. Krydda med salt, peppar, paprikapulver. Häll över en äggstanning, vänd alltihopa efter ett tag då tortillan har blivit lite fast. Servera med en lök och tomatsallad.
    Potatisplättar
    Riv potatisen och blanda med ägg, hackad purjolök, majs, hackad paprika, lite mager riven ost, salt och peppar och paprikapulver. Stek som små plättar och servera med grillad kyckling och en klick currysås.
    Pitabröd med kebab och potatis
    Fyll ett pitabröd med kebabkött (finns i frysdisken), potatis, paprika och lökringar och tomatskivor. Klicka i lite naturell yoghurt smaksatt med vitlök, salt och peppar och tomatsalsa.
    Potatissallad
    Skiva eller tärna den kokta potatisen. Blanda potatisen med en vinägrett eller en gräddfilssås. Tillsätt skivad purjolök eller rödlök, kapris och persilja. Servera till en grillad biff.
    Macka med kaviar
    Skiva potatisen på ett grovt bröd eller knäckebröd. Ringla över lätt kaviar och strö över gräslök eller finhackad purjolök.

    RIS
    Curryris med räkor
    Stek upp riset med lök och saffran eller curry, fukta med lite vitt vin och lägg till grönsaker och frysta räkor.
    Rispytt
    Smaksätt riset med lök, kardemumma, svamp, oliver eller en smakrik mager ost. Lägg till frysta grönsaker. Man kan också blanda riset med stekt köttfärs eller kycklingrester eller varför inte lite tonfisk och gröna ärter.
    Sallad med ris
    Gör en matig sallad med tonfisk eller grillad kyckling, ris, frysta blandade grönsaker, lök och en dressing gjord på gräddfil och kryddor.
    PASTA
    Italiensk pastasallad
    Kokt pasta kan användas i en fräsch sallad med lufttorkad skinka, mager mozzarella, basilika och tomater.
    Matig tomatsoppa
    En enkel tomatsoppa blir mer mättande om man slänger i lite kokt pasta och smaksätter med färsk timjan eller basilika. Röda kidneybönor eller andra burkbönor ger soppan lite mer protein och fibrer. Lite hyvlad parmesan kan vara gott att toppa med.
    KÖTT
    Pytt i panna
    En klassiker som kan göras lite hälsosammare genom att man förutom kött, potatis och lök även blandar ner en blandning av frysta rotfrukter. Hoppa över korven eller välj en mager variant.
    Pastasås
    Skär köttet i strimlor. Fräs tillsammans med lök i en stekpanna. Tillsätt svamp, paprika, zucchini eller andra grönsaker. Häll över en burk smaksatta krossade tomater. Smaka av med salt och peppar och servera till pasta med lite parmesan och färsk basilika.

    Pizza
    Skär köttet i små bitar och lägg som fyllning på en pizza. Använd en färdig tomatsås på burk och lägg även på lite grönsaker som lök, svamp, paprika och exempelvis kronärtskocka. Strö över lite mager ost och då pizzan är klar kan man strö över en näve ruccola.

    Wok
    Strimla köttet och blanda i woken tillsammans med wokgrönsaker. Häll över en burk lätt kokosmjölk och låt puttra några min. Krydda med röd curry.

    Bönsallad
    Skär köttet i små bitar och blanda med stora vita bönor på burk, tomat, haricot verts och blandade grönsaker. Häll över en vinägrettdressing och låt salladen stå och dra en stund. Servera med grovt bröd och kesella smaksatt med kryddgrönt och vitlök.

    Varm macka med köttfärssås
    Klicka ut köttfärssåsen på skivat fiberformbröd. Lägg på en tomatskiva eller paprikaring. Strö över oregano och lite mager riven ost. Gratinera i ugnen på några minuter och servera med en sallad.

    KYCKLING
    Kycklingröra till bröd eller bakad potatis
    Strimla kycklingköttet och blanda med fettfri majonnäs, purjolök, syrligt äpple, mager kesella, salt och curry. Lägg blandningen i ett pitabröd, tunnbröd eller som fyllning i bakad potatis.
    Cous coussallad med kyckling
    Blanda kycklingkött, ruccola, kokt couscous, coctailtomater, avocado, kokta morotsstavar och paprika. Krydda med pressad citron, färsk basilika, sambal oelek och salt och peppar.
    Enkel paella
    Skär kycklingköttet i bitar och blanda med kokt saffransris, räkor, mager stark korv, musslor och paprika fräst i olja med vitlök.
    Pastasås med spenat
    Fräs lök, salvia och vitlök i lite olja. Tillsätt kyckling, spenat och mini crème fraiche. Servera med kokt färsk pasta.
    Fajitas
    Fräs kycklingköttet med paprika, lök i lite olja. Tillsätt Faijita-kryddmixen och övrigt enligt instruktionerna på förpackningen. Servera med grönsaker i mjuka tortillabröd.

    GRÖNSAKER
    Gratäng
    Lägg tex kokta blomkålsbuketter, broccoli, morotsslantar i botten på en ugnssäker form. Lägg på skivor och falukorv och strö på riven ost. Gratinera i ugn och servera med potatismos.
    Bröd
    Ett gott lantbröd med god grönsaksfyllning fixar man enkelt genom att mosa grönsakerna och blanda dessa med olivolja och vitlök. Man kan också prova att krydda med timjan eller rosmarin. Platta ut degen och bred ut fyllningen. Vrid om degen några varv så att man får ett tvinnat bröd.
    Soppa
    Mixa valfria grönsaker tillsammans med lite grönsaksbuljong. Prova exempelvis morot med paprika och tomat smaksatt med saffran och vitlök. Låt koka upp och vispa i lite mager crème fraiche. Servera soppan med en grov smörgås.
    Grönsaksomeletter
    Blanda ner grönsaker i omelettesmeten. Testa rivna morötter, paprika, finhackad blomkål, gröna ärter eller haricot verts.
    Bulgursallad med marinerade grönsaker
    Lägg kokta eller råa grönsaker i en skål och häll över vinäger, olivolja, lite vitlök, färska örtkryddor, lite citron och krydda med salt, peppar eller sambal. Låt stå och marinera minst 1 timme och blanda sedan ner grönsakerna med kokt couscous eller bulgur.

    FISK
    Fiskbiffar
    Blanda kokt fisk med finkhackad purjo, ägg, mager creme fraiche och vetemjöl. Krydda med salt, peppar. Stek biffarna tills de får färg och servera med en gräddfilssås med dill och gräslök samt citronklyftor och potatismos.
    Fräsch fisksallad
    Blanda kall fisk, kokta ägg, kokt potatis, sallad, sockerärter, tomat och paprika och häll över en vinägrett smaksatt med senap eller pepparrot.
    Laxmacka
    Ta mager färskost eller mager kesella och smaksätt med salt och peppar, dill, citron och gräslök. Bred på ett rågbröd. Lägg laxbitar tillsammans med exempelvis rödlök, tomat och gurka.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.