Har ni några tips på vad man kan laga av grisblod?
zeth4 november 2007
(Y)
Hej!
Har du testat blodplättar?
Samma recept som plättar eller som de som kommer söder om Västerbottens gränsen säger "tunnpannkaka". Tag 3/4 grisblod och 1/4 mjölk så blir inte det så stark smak av grisbloden. Glöm inte att du måste lägga i minst en msk salt också (notera det smakr inte salt, fråga mig inte varför). Fläsk eller lingonsylt, eller både och till.
zeth4 november 2007
(Y)
Hej!
Har du testat blodplättar?
Samma recept som plättar eller som de som kommer söder om Västerbottens gränsen säger "tunnpannkaka". Tag 3/4 grisblod och 1/4 mjölk så blir inte det så stark smak av grisbloden. Glöm inte att du måste lägga i minst en msk salt också (notera det smakr inte salt, fråga mig inte varför). Fläsk eller lingonsylt, eller både och till.
mistralwind4 november 2007
Vi brukar baka blodpalt, men det kräver en hel del arbete och speciell ugn (iaf den variant vi gör). Den palten är som ett hårt tunnbröd, som mjukas upp i kokande vatten, smaksätts med sirap och salt, och serveras med vitsås, fläsk/bacon, och lingon.
Annars är blodpudding faktiskt riktigt gott! godare än sitt rykte. Glöm inte lingon och vitkålssallad till! (bara riven, ingen olja eller annat på).
/m.
Lena4 november 2007
Om du går in på min sida så finns där ett recept på blod pannkaka lycka till //Lena
imse4 november 2007
Skrivet av zeth den 4 nov 2007
(Y)
Hej!
Har du testat blodplättar?
Samma recept som plättar eller som de som kommer söder om Västerbottens gränsen säger "tunnpannkaka". Tag 3/4 grisblod och 1/4 mjölk så blir inte det så stark smak av grisbloden. Glöm inte att du måste lägga i minst en msk salt också (notera det smakr inte salt, fråga mig inte varför). Fläsk eller lingonsylt, eller både och till.
Tack för svar.... plättar och småplättar, sådana man gräddar i laggen med småhål. Det påminner mig om att jag fick blodplättar av min mormor, hon var ifrån Norrbotten. Jag var int så bra på att samla recept då./Imse
imse4 november 2007
Skrivet av mistralwind den 4 nov 2007
Vi brukar baka blodpalt, men det kräver en hel del arbete och speciell ugn (iaf den variant vi gör). Den palten är som ett hårt tunnbröd, som mjukas upp i kokande vatten, smaksätts med sirap och salt, och serveras med vitsås, fläsk/bacon, och lingon.
Annars är blodpudding faktiskt riktigt gott! godare än sitt rykte. Glöm inte lingon och vitkålssallad till! (bara riven, ingen olja eller annat på).
/m.
tack för svar....sådant bröd är vanligt förekommande här i Värmland men jag har faktiskt inte testat. Det verkar avancerat att baka själv från grunden. Jag är en glad vän i blodpudding så det får gärna bli en repris. Inte så krånligt att göra själv./I
evaldo4 november 2007
BLODKORV
Typ av dokument: Recept
Av: Petra
Receptet kommer från: ?
Vill du också skapa egna matsidor? Gör det.
1-2 pkt fjälster
2 l ren blod
7½ dl vatten
ca 3 dl rågmjöl ev lite extra
ca 1½ dl grahamsmjöl ev lite extra
ca 1½ dl kornmjöl ev lite extra
1½ msk mald kryddpeppar
ca 4-5 tsk salt
½ flaska mörkt öl
6-7 dl renfeta eller späck fin malet
2 pkt finhackad bacon
Plocka fram blodet kvällen före så att det tinar om det är fryst.
Blötlägg fjälstrena några timmar i förväg.
Skölj fjälstrena väl och klipp i lagoma bitar (ca 16 cm) och knyt med fiskgarn i ena änden.
Blanda blod o vatten.Vispa i mjölsorterna väl.Tillsätt saltet och kryddpeppar.Rör ner bacon och späcket i smeten.Fyll fjälstret till ca hälften o knyt igen änden.Fyll alla fjälster innan kokning.Lägg korvarna i en gryta med rikligt kokande vatten med lite salt i.
Koka försiktigt utan lock ca 1 timme.Stick korvarna lite då och då med en nål så dom inte spricker.
Fyller du fjällstren för mycket spricker dom.Koka utan lock av samma anledning.
Du kan även göra blodpannkakor av smeten servera då med smör lingon och bräckt renskav.
Har ni några tips på vad man kan laga av grisblod?
(Y)
Hej!
Har du testat blodplättar?
Samma recept som plättar eller som de som kommer söder om Västerbottens gränsen säger "tunnpannkaka". Tag 3/4 grisblod och 1/4 mjölk så blir inte det så stark smak av grisbloden. Glöm inte att du måste lägga i minst en msk salt också (notera det smakr inte salt, fråga mig inte varför). Fläsk eller lingonsylt, eller både och till.
(Y)
Hej!
Har du testat blodplättar?
Samma recept som plättar eller som de som kommer söder om Västerbottens gränsen säger "tunnpannkaka". Tag 3/4 grisblod och 1/4 mjölk så blir inte det så stark smak av grisbloden. Glöm inte att du måste lägga i minst en msk salt också (notera det smakr inte salt, fråga mig inte varför). Fläsk eller lingonsylt, eller både och till.
Vi brukar baka blodpalt, men det kräver en hel del arbete och speciell ugn (iaf den variant vi gör). Den palten är som ett hårt tunnbröd, som mjukas upp i kokande vatten, smaksätts med sirap och salt, och serveras med vitsås, fläsk/bacon, och lingon.
Annars är blodpudding faktiskt riktigt gott! godare än sitt rykte. Glöm inte lingon och vitkålssallad till! (bara riven, ingen olja eller annat på).
/m.
Om du går in på min sida så finns där ett recept på blod pannkaka lycka till //Lena
(Y)
Hej!
Har du testat blodplättar?
Samma recept som plättar eller som de som kommer söder om Västerbottens gränsen säger "tunnpannkaka". Tag 3/4 grisblod och 1/4 mjölk så blir inte det så stark smak av grisbloden. Glöm inte att du måste lägga i minst en msk salt också (notera det smakr inte salt, fråga mig inte varför). Fläsk eller lingonsylt, eller både och till.
Tack för svar.... plättar och småplättar, sådana man gräddar i laggen med småhål. Det påminner mig om att jag fick blodplättar av min mormor, hon var ifrån Norrbotten. Jag var int så bra på att samla recept då./Imse
Vi brukar baka blodpalt, men det kräver en hel del arbete och speciell ugn (iaf den variant vi gör). Den palten är som ett hårt tunnbröd, som mjukas upp i kokande vatten, smaksätts med sirap och salt, och serveras med vitsås, fläsk/bacon, och lingon.
Annars är blodpudding faktiskt riktigt gott! godare än sitt rykte. Glöm inte lingon och vitkålssallad till! (bara riven, ingen olja eller annat på).
/m.
tack för svar....sådant bröd är vanligt förekommande här i Värmland men jag har faktiskt inte testat. Det verkar avancerat att baka själv från grunden. Jag är en glad vän i blodpudding så det får gärna bli en repris. Inte så krånligt att göra själv./I
BLODKORV
Typ av dokument: Recept
Av: Petra
Receptet kommer från: ?
Vill du också skapa egna matsidor? Gör det.
1-2 pkt fjälster
2 l ren blod
7½ dl vatten
ca 3 dl rågmjöl ev lite extra
ca 1½ dl grahamsmjöl ev lite extra
ca 1½ dl kornmjöl ev lite extra
1½ msk mald kryddpeppar
ca 4-5 tsk salt
½ flaska mörkt öl
6-7 dl renfeta eller späck fin malet
2 pkt finhackad bacon
Plocka fram blodet kvällen före så att det tinar om det är fryst.
Blötlägg fjälstrena några timmar i förväg.
Skölj fjälstrena väl och klipp i lagoma bitar (ca 16 cm) och knyt med fiskgarn i ena änden.
Blanda blod o vatten.Vispa i mjölsorterna väl.Tillsätt saltet och kryddpeppar.Rör ner bacon och späcket i smeten.Fyll fjälstret till ca hälften o knyt igen änden.Fyll alla fjälster innan kokning.Lägg korvarna i en gryta med rikligt kokande vatten med lite salt i.
Koka försiktigt utan lock ca 1 timme.Stick korvarna lite då och då med en nål så dom inte spricker.
Fyller du fjällstren för mycket spricker dom.Koka utan lock av samma anledning.
Du kan även göra blodpannkakor av smeten servera då med smör lingon och bräckt renskav.