Koka och svalna av innan äggen blandas i? Eller blanda i äggen i den varma mjölken? Förstår inte riktigt hur du menar...{curl-lip}
Jag har aldrig kokat mjölk till äggstanning. Men det kan väl såklart handla om en smakförändring (kokt mjölk som bekant) eller hastighet i tillagningsprocessen, stanningen stannar snabbare i ugnen...:)
När jag gör ugnsomelett så kokar jag upp mjölken för att inte omeletten ska bli "blåsig"
("Så den inte blåser iväg till Blåkulla"...hi hi)
The_mama97mia29 mars 2010
Skrivet av Tillberga den 29 mar 2010
till äggstanningen?
Himla bra fråga!
Jag har gjort på både kokt och okokt (rå?) mjölk, inte märkt så stor skillnad. Men svaren i länkarna Gnurf lade in säger ju emot mig då.
Gnurf29 mars 2010
Jag gör ju som min gamla Mamma gjorde, det är ju så man fått grunderna från barnsben...genom att hänga i kjolen och fråga 1000 frågor...8-|
Tillberga29 mars 2010
trodde de var för att "vaslen" eller va de nu heter, inte skulle bildas
men jag gör som jag brukar
värmer mjölken de blir ju bra i alla fall
The_mama97mia29 mars 2010
Ja men då är du helt rätt ute Tillberga!
*ler*
Tillberga31 mars 2010
om jag kokar mjölken bildas inga bubblor????
VARFÖR??
The_mama97mia31 mars 2010
mkt bra fråga som sagt, vad hette han kocken - skåning,. som hade matkemi på dagordningen, han med här är ditt kylskåp? Jan Boris Möller???
Countrygirl31 mars 2010
Om det är för att göra ugnsomelett har jag fått lära mig att man ska koka mjölk och mjöl för att mjölet inte ska sjunka. Sedan tillsätter man äggen efteråt. Omeletten blir mycket bättre faktiskt när jag har gjort så.
Gnurf31 mars 2010
Man reder det alltså!?? Jaha...coolt...aldrig provat. Hmm...men pannkaka funkar bra att bara vispa ihop smeten. Fast det är väl relativt mjölk/ägg/mjölförhållandet såklart. Kul att lära sig nått nytt, fast jag gör nog som vanligt även fortsättningsvis...:)
Okänd31 mars 2010
Skrivet av Tillberga den 31 mar 2010
om jag kokar mjölken bildas inga bubblor????
VARFÖR??[/quote
Har det inte nåt att göra med albuminet i mjölken när det kokas.
kattgnag31 mars 2010
Kemi... Ett av mina "hat-ämnen" i skolan.... Och ändå är det så roooligt att laga mat! Tänk om kemi-läraren hade gjort en sådan koppling (till mat, alltså) då hade han fått åtminstone EN extra elev intresserad. I det läget är ju kemin verklighetsanknuten. Det är ju så lärare borde jobba för att väcka nyfikenhet och intresse...
Nu frångick jag kanske frågan...men den väckte associationer8-|
Gnurf31 mars 2010
Associationer får ICKE förekomma i MKs diskussionstrådar. Står nog i Regelverket...om inte så borde det skrivas in omedelbums...8-|
kattgnag31 mars 2010
Eh?
Gnurf31 mars 2010
Jag förutspår en tuff dag för dig imorgon kattgnag...like shooting fish in a barrel...>:D
Skrivet av kattgnag den 31 mar 2010
Eh?
kattgnag31 mars 2010
Eh? Eh? Skjuta fisk i en tunna.... Eh?
Jaaa, du ser. Min tröghet bedrar mig och jag blir lurad.
The_mama97mia31 mars 2010
*moahaha*
ja ni... att koka mjölken må ju ha att göra med om man har en gnutta mjöl i ???
Men jag har som sagt helt självsvåldigt gjort ugnsomelett utan att ha kokt mjölken.
Jag må upprepa min fråga ovan öh... om jag inte kokar mjölken - är den RÅ då??
För Råmjölk är ngt helt annat...
Tillberga1 april 2010
men jag har ingt mjöl i mitt recet
4 dl mjölk som skall värmas och sen svalna + 4 ägg
till äggstanningen?
Koka och svalna av innan äggen blandas i? Eller blanda i äggen i den varma mjölken? Förstår inte riktigt hur du menar...{curl-lip}
Jag har aldrig kokat mjölk till äggstanning. Men det kan väl såklart handla om en smakförändring (kokt mjölk som bekant) eller hastighet i tillagningsprocessen, stanningen stannar snabbare i ugnen...:)
Här hittade jag något....via google
http://www-kocken.gomat.se/r-aggstanning.htm
http://www.coop.se/Recept--mat/Recept/ae/aeggstanning/
När jag gör ugnsomelett så kokar jag upp mjölken för att inte omeletten ska bli "blåsig"
("Så den inte blåser iväg till Blåkulla"...hi hi)
till äggstanningen?
Himla bra fråga!
Jag har gjort på både kokt och okokt (rå?) mjölk, inte märkt så stor skillnad. Men svaren i länkarna Gnurf lade in säger ju emot mig då.
Jag gör ju som min gamla Mamma gjorde, det är ju så man fått grunderna från barnsben...genom att hänga i kjolen och fråga 1000 frågor...8-|
trodde de var för att "vaslen" eller va de nu heter, inte skulle bildas
men jag gör som jag brukar
värmer mjölken de blir ju bra i alla fall
Ja men då är du helt rätt ute Tillberga!
*ler*
om jag kokar mjölken bildas inga bubblor????
VARFÖR??
mkt bra fråga som sagt, vad hette han kocken - skåning,. som hade matkemi på dagordningen, han med här är ditt kylskåp? Jan Boris Möller???
Om det är för att göra ugnsomelett har jag fått lära mig att man ska koka mjölk och mjöl för att mjölet inte ska sjunka. Sedan tillsätter man äggen efteråt. Omeletten blir mycket bättre faktiskt när jag har gjort så.
Man reder det alltså!?? Jaha...coolt...aldrig provat. Hmm...men pannkaka funkar bra att bara vispa ihop smeten. Fast det är väl relativt mjölk/ägg/mjölförhållandet såklart. Kul att lära sig nått nytt, fast jag gör nog som vanligt även fortsättningsvis...:)
Skrivet av Tillberga den 31 mar 2010
om jag kokar mjölken bildas inga bubblor????
VARFÖR??[/quote
Har det inte nåt att göra med albuminet i mjölken när det kokas.
Kemi... Ett av mina "hat-ämnen" i skolan.... Och ändå är det så roooligt att laga mat! Tänk om kemi-läraren hade gjort en sådan koppling (till mat, alltså) då hade han fått åtminstone EN extra elev intresserad. I det läget är ju kemin verklighetsanknuten. Det är ju så lärare borde jobba för att väcka nyfikenhet och intresse...
Nu frångick jag kanske frågan...men den väckte associationer8-|
Associationer får ICKE förekomma i MKs diskussionstrådar. Står nog i Regelverket...om inte så borde det skrivas in omedelbums...8-|
Eh?
Jag förutspår en tuff dag för dig imorgon kattgnag...like shooting fish in a barrel...>:D
Eh?
Eh? Eh? Skjuta fisk i en tunna.... Eh?
Jaaa, du ser. Min tröghet bedrar mig och jag blir lurad.
*moahaha*
ja ni... att koka mjölken må ju ha att göra med om man har en gnutta mjöl i ???
Men jag har som sagt helt självsvåldigt gjort ugnsomelett utan att ha kokt mjölken.
Jag må upprepa min fråga ovan öh... om jag inte kokar mjölken - är den RÅ då??
För Råmjölk är ngt helt annat...
men jag har ingt mjöl i mitt recet
4 dl mjölk som skall värmas och sen svalna + 4 ägg