Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vintermarmelad?

  • MatHanna 6 januari 2009

    Hej alla glada, har nu suttit ett bra tag o letat efter marmeladrecept, men till min förvåning finns det inte så gott om dem här på klubben.

    Är så sugen på att göra goda och gärna annorlunda marmelader med apelsin, citron, clementin, ja vad som helst som passar i dessa kalla tider.

    Hoppas Ni kan hjäkpa mej nu när min fantasi tryter..:)

    Tck på förhand
    MatHanna med marmeladdrömmar

  • lenajeanette 6 januari 2009

    Har du tur att få tag i kvittenfrukter, finns nu i välsorterade affärer. Här är Mat-Niklas recept, enkelt, och resultatet blir mycket gott. Detta är en liten sats.
    Jag brukar hacka mina kvitten snabbt i matberedaren.


    Kvittenmarmelad:
    2 st kvittenfrukter
    3 dl syltsocker
    0,5 st citron


    Skala och tärna kvittenfrukterna och lägg i en kastrull. Tillsätt syltsocker och citronjuice. Låt koka i ca 15 min. Häll på burk. Servera tillsammans med en god ost.

  • lenajeanette 6 januari 2009

    Här är ett recept, kommer ursprungligen från ICA. Frisk och god. Och inte alltför dyr att göra.



    Morotsmarmelad
    1/2 kg morötter
    3 citroner
    4 dl vatten
    9 dl socker
    1 tsk citronsyra




    Gör så här
    Skala och skölj morötterna väl. Riv dem på grövsta råkostjärnet. Riv skalet från 3 citroner. Lägg det rivna tillsammans i en rymlig kastrull. Häll på 4 dl vatten och låt koka nätt och jämnt mjukt.

    Tillsätt saften av citronerna, 9 dl socker och 1 tsk citronsyra. Koka marmeladen långsamt i ca 45 minuter under ständig tillsyn och omrörning så att den inte bränns vid.

    Häll upp marmeladen på burkar, paraffinera eventuellt och förvara dem svalt. Tänk på att marmeladen blir lite trögare när den kallnat.

  • MatHanna 6 januari 2009

    Mmmmmums, låter gott, det blir till att göra marmelad imorgon (om vi nu inte får snöstorm med strömavbrott(N), det blåser rätt ordentligt nu:'(=

    Tack på förhand
    MatHanna

  • annelieberggren 6 januari 2009

    Hej kolla i min kokbok på safta och sylta om du hittar något som passar...

  • Tillberga 7 januari 2009

    har du glögg kvar eller är de rea i konsom?

    och så en påse fikon
    klipp fikonen i små bitar och koka i glögg tills de blir bra konsistens

    toppen gott

  • MatHanna 7 januari 2009

    Vilken bra samling "annikaberggren" kollar och beundrar!

    Tack "tillberga" för fikontipset, gjorde själv fikonmarmelad till jul men var osäker på om det av blev för sött med glögg, nu måste jag ju prova!
    Själv kokte jag fikonen i rödvin med en bit vaniljstång och tillsatte lite ingefära när den var klar....gott blev det och väldigt juligt, den passade utmärkt till brieost och mitt hembakade surdegsbröd med nötter o fikon.

    Kramiz MatHanna

  • begeanka 7 januari 2009

    Hej!

    Jag har en hel del om saft, sylt etc i min receptsamling, samt att jag sparat ner massor av sådanan recept i min kokbok. Välkommen och titta in hos mig!

    Jag älskar att safta och sylta.

    (L)

  • MatHanna 7 januari 2009

    Tack för recepten, i en del recept jag hittat finns gul melanin eller certo nämnt, är detta verkligen tvunget att ha i?
    Funderar:Z

    MatHanna

  • lenajeanette 7 januari 2009

    Skrivet av MatHanna den 7 jan 2009

    Tack för recepten, i en del recept jag hittat finns gul melanin eller certo nämnt, är detta verkligen tvunget att ha i?
    Funderar:Z

    MatHanna


    Till marmelad så kan det vara bra att ha i, eftersom man då vill ha en fastare konsistens, än när man gör sylt. Marmeladen kan bli rinnig annars.

  • MatHanna 7 januari 2009

    :oHm kan man ersätta med något annat (som man brukar ha hemma) för en fastare konsistens???

    Tack på Förhand
    MatHanna

  • brii 9 januari 2009

    hejsan!!

    mitt problem är att jag är långsam på att posta recpeten..sedano skriver jag så många fel på svenska! usch!! :'(

    men försöker:


    marmelad med anans och grapefrukt
    du kan använda färsk elle ananas på burk

    1anans
    grapefrukt juice
    1kg socker *
    1/2 litet glas rhum**

    skär anansen i bitar
    väg bitarna och lägg till nypressad grapfrukt juice tills
    det väger 1kg.
    (ju mer anans ju sötare marmelad)
    lägg i sockert
    koka upp under rörning tills det är av rätt konsitens.
    ta bort från spisen och häll i rhum.
    blanda väl och häll upp på rena glas.
    stäng tätt och sätt glasen upp och ner.
    låt kallna upp och nervända.
    förvara på ett svalt och mörkt ställe.

    * lägger du allt sockert blir marmeladen söt och fast.
    lägger du i mindre blir den beskare o lösare
    det beror på hur du gillar din frukust marmelad.
    jag la bara 500gr zucchero.
    jättegod på grovt mörkt bröd!

    '** kan uteslutas, men det är jättegott i

    om något inte är klart så fråga bara:)

    här finns foto:
    http://briggis-recept-och-ideer.blogspot.com/2008/12/marmellata-di-ananas-e-pompelmo.html

  • brii 9 januari 2009

    mandarin marmelad med chocklad

    1,5kg mandariner
    500gr socker
    juice från 1 citron
    100gr mörk chocklad

    skala mandarinerna och kör dem i en köksmaskin
    (vill du kan du behålla kärnerna, men marmeladen blir beskare)
    häll mandarinerna, sockert och citronjuicen i en gryta.
    koka upp och låt koka tills allt sockert är smält.
    låt vila en natt på ett kallt ställe (balkonen t.ex)
    dagen efter så kokar du upp marmeladen igen och låter koka tills
    den har rätt konsistens.
    den blir inte fast.
    när marmeladen är färdig, ta den ifrån spisen och bryt chockladen i.
    rör till all chockladen är smält..
    häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
    låt kallna upp och ner.
    förvara på ett svalt ock mörkt ställe.
    låt vila 15gg innan användning.
    är jättegott till små tartelletter eller tillsammans med en enkel panna cotta, glass eller mousse

    här ser du foto:
    http://briggis-recept-och-ideer.blogspot.com/2008/11/marmellata-di-mandarini-con-cioccolato.html

  • brii 9 januari 2009

    mandarin och lime marmelad med pektin

    1kg skalade mandariner
    250gr socker
    en påse pektin 3:1
    juice av en halv lime


    kör mandarinerna i en köksmaskin
    häll i en gryta tillsamans med juicen, sockert o pektinen, blanda väl ock koka upp.
    koka ca 5-7min
    häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
    låt kallna upp och ner.
    förvara på ett svalt ock mörkt ställe.

    du kan även skär skalet av limen i tunna fileer och lägg i marmeladen innan du kokar upp.

    här ser du foto: (under marmeladen mandarin och chocklad)
    http://briggis-recept-och-ideer.blogspot.com/2008/11/marmellata-di-mandarini-con-cioccolato.html

  • brii 9 januari 2009

    mandarin och lime marmelad

    den är den samma some den förra men med vanligt socker.

    1kg mandariner
    400gr socker
    juice från 1 lime

    kör mandarinerna i en köksmaskin
    häll i en gryta tillsamans med juicen, sockert, blanda väl ock koka upp
    koka ca 1time.
    häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
    låt kallna upp och ner.
    förvara på ett svalt ock mörkt ställe.

    du kan även skär skalet av limen i tunna fileer och lägg i marmeladen innan du kokar upp.
    vill du ha mjukare lime fileer så kokar dem i vatten och byter vatten 3 gånger innan du kokar dem tillsammans med marmeladen.

    foto som ovan.

  • brii 9 januari 2009

    mandarin och lime marmelad

    den är den samma some den förra men med vanligt socker.

    1kg mandariner
    400gr socker
    juice från 1 lime

    kör mandarinerna i en köksmaskin
    häll i en gryta tillsamans med juicen, sockert, blanda väl ock koka upp
    koka ca 1time.
    häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
    låt kallna upp och ner.
    förvara på ett svalt ock mörkt ställe.

    du kan även skär skalet av limen i tunna fileer och lägg i marmeladen innan du kokar upp.
    vill du ha mjukare lime fileer så kokar dem i vatten och byter vatten 3 gånger innan du kokar dem tillsammans med marmeladen.

    foto som ovan.

  • brii 9 januari 2009

    mandarin marmelad

    den här är lite längre att göra med det är värt det! jättesmaskig!!

    1kg mandariner
    800gr socker

    punktera med en nål lite överallt i mandarinerna. (eller med en gaffel, går fortare)
    lägg dem i en stor skål ock täck med kallt vatten.
    byta vatten 4ggr per dag i 2 dagar.
    (låter tråkigt, men stå ut!!)
    efter 2 dagar så släng vattnet och skär mandarinerna (med skal) i tunna tunna skiver
    ju tunnare de är desto finare ser det ut när du serverar.
    to bort alla kärner och blanda med sockert.
    täck och lå dra i 24timmar.
    sedan kokar du upp ock kokar tills den är av rätt konsistens.
    häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
    låt kallna upp och ner.
    förvara på ett svalt ock mörkt ställe.

    du kan använda apelsiner istället.
    här ser du foto:
    http://briggis-recept-och-ideer.blogspot.com/2008/03/confettura-di-mandarancimandarini.html

  • brii 9 januari 2009

    frukost marmelad

    9 stora apelsiner
    3 citroner
    1,250gr vatten
    2kg socker^*

    tvätta och borsta väl frukten (använd biofrukt)
    del i halvor sedan i fjärdedelar och sedan i tunna skivor.
    ju tunnare, ju finare att se sedan när du serverar.
    lägg i en stor gryta (aven all saft som har runnit ut)
    koka upp och låt koka i 15min.
    låt vila i 24timmar.
    koka upp och låt koka i 30min.
    sedan lägg i allt socker ock koka upp igen, sänk värmen ock låt småputtra i ca 2tim.
    rör om då och då.
    häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
    låt kallna upp och ner.
    förvara på ett svalt ock mörkt ställe.
    håller i 3 år.

    du kan lägga i mindre socker (jag lägger i 1kg, och den bli mycket besk..very british!)

    här ser du foto:
    http://briggis-recept-och-ideer.blogspot.com/2008/02/frukust-marmelad-marmellata-per-la.html

  • brii 9 januari 2009

    ace marmelad med ingefära


    3 stora äpplen (golden)
    4 morötter
    6 apelsiner (bio)
    juice från 3 citroner
    700gr socker
    1 bit ca 3cm av färsk ingefära


    skala frukten och morötterna. skär i bitar och kör i en köksmaskin.
    häll i en kastrull tillsammans med juicen, sockert och finriven ingefära.
    koka upp, och sänk sedan värmen, låt småputtra tills den är fördigkokt.
    häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
    låt kallna upp och ner.
    förvara på ett svalt ock mörkt ställe.

    jättegott tillsamans med parmigiano reggiano, men också som frukost marmelad.


    här finns foto:

    http://briggis-recept-och-ideer.blogspot.com/2008/02/marmellata-ace-con-zenzero.html

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.