Hej alla glada, har nu suttit ett bra tag o letat efter marmeladrecept, men till min förvåning finns det inte så gott om dem här på klubben.
Är så sugen på att göra goda och gärna annorlunda marmelader med apelsin, citron, clementin, ja vad som helst som passar i dessa kalla tider.
Hoppas Ni kan hjäkpa mej nu när min fantasi tryter..:)
Tck på förhand
MatHanna med marmeladdrömmar
lenajeanette6 januari 2009
Har du tur att få tag i kvittenfrukter, finns nu i välsorterade affärer. Här är Mat-Niklas recept, enkelt, och resultatet blir mycket gott. Detta är en liten sats.
Jag brukar hacka mina kvitten snabbt i matberedaren.
Kvittenmarmelad:
2 st kvittenfrukter
3 dl syltsocker
0,5 st citron
Skala och tärna kvittenfrukterna och lägg i en kastrull. Tillsätt syltsocker och citronjuice. Låt koka i ca 15 min. Häll på burk. Servera tillsammans med en god ost.
lenajeanette6 januari 2009
Här är ett recept, kommer ursprungligen från ICA. Frisk och god. Och inte alltför dyr att göra.
Morotsmarmelad
1/2 kg morötter
3 citroner
4 dl vatten
9 dl socker
1 tsk citronsyra
Gör så här
Skala och skölj morötterna väl. Riv dem på grövsta råkostjärnet. Riv skalet från 3 citroner. Lägg det rivna tillsammans i en rymlig kastrull. Häll på 4 dl vatten och låt koka nätt och jämnt mjukt.
Tillsätt saften av citronerna, 9 dl socker och 1 tsk citronsyra. Koka marmeladen långsamt i ca 45 minuter under ständig tillsyn och omrörning så att den inte bränns vid.
Häll upp marmeladen på burkar, paraffinera eventuellt och förvara dem svalt. Tänk på att marmeladen blir lite trögare när den kallnat.
MatHanna6 januari 2009
Mmmmmums, låter gott, det blir till att göra marmelad imorgon (om vi nu inte får snöstorm med strömavbrott(N), det blåser rätt ordentligt nu:'(=
Tack på förhand
MatHanna
annelieberggren6 januari 2009
Hej kolla i min kokbok på safta och sylta om du hittar något som passar...
Tillberga7 januari 2009
har du glögg kvar eller är de rea i konsom?
och så en påse fikon
klipp fikonen i små bitar och koka i glögg tills de blir bra konsistens
toppen gott
MatHanna7 januari 2009
Vilken bra samling "annikaberggren" kollar och beundrar!
Tack "tillberga" för fikontipset, gjorde själv fikonmarmelad till jul men var osäker på om det av blev för sött med glögg, nu måste jag ju prova!
Själv kokte jag fikonen i rödvin med en bit vaniljstång och tillsatte lite ingefära när den var klar....gott blev det och väldigt juligt, den passade utmärkt till brieost och mitt hembakade surdegsbröd med nötter o fikon.
Kramiz MatHanna
begeanka7 januari 2009
Hej!
Jag har en hel del om saft, sylt etc i min receptsamling, samt att jag sparat ner massor av sådanan recept i min kokbok. Välkommen och titta in hos mig!
Tack för recepten, i en del recept jag hittat finns gul melanin eller certo nämnt, är detta verkligen tvunget att ha i?
Funderar:Z
MatHanna
lenajeanette7 januari 2009
Skrivet av MatHanna den 7 jan 2009
Tack för recepten, i en del recept jag hittat finns gul melanin eller certo nämnt, är detta verkligen tvunget att ha i?
Funderar:Z
MatHanna
Till marmelad så kan det vara bra att ha i, eftersom man då vill ha en fastare konsistens, än när man gör sylt. Marmeladen kan bli rinnig annars.
MatHanna7 januari 2009
:oHm kan man ersätta med något annat (som man brukar ha hemma) för en fastare konsistens???
Tack på Förhand
MatHanna
brii9 januari 2009
hejsan!!
mitt problem är att jag är långsam på att posta recpeten..sedano skriver jag så många fel på svenska! usch!! :'(
men försöker:
marmelad med anans och grapefrukt
du kan använda färsk elle ananas på burk
1anans
grapefrukt juice
1kg socker *
1/2 litet glas rhum**
skär anansen i bitar
väg bitarna och lägg till nypressad grapfrukt juice tills
det väger 1kg.
(ju mer anans ju sötare marmelad)
lägg i sockert
koka upp under rörning tills det är av rätt konsitens.
ta bort från spisen och häll i rhum.
blanda väl och häll upp på rena glas.
stäng tätt och sätt glasen upp och ner.
låt kallna upp och nervända.
förvara på ett svalt och mörkt ställe.
* lägger du allt sockert blir marmeladen söt och fast.
lägger du i mindre blir den beskare o lösare
det beror på hur du gillar din frukust marmelad.
jag la bara 500gr zucchero.
jättegod på grovt mörkt bröd!
'** kan uteslutas, men det är jättegott i
om något inte är klart så fråga bara:)
här finns foto:
http://briggis-recept-och-ideer.blogspot.com/2008/12/marmellata-di-ananas-e-pompelmo.html
brii9 januari 2009
mandarin marmelad med chocklad
1,5kg mandariner
500gr socker
juice från 1 citron
100gr mörk chocklad
skala mandarinerna och kör dem i en köksmaskin
(vill du kan du behålla kärnerna, men marmeladen blir beskare)
häll mandarinerna, sockert och citronjuicen i en gryta.
koka upp och låt koka tills allt sockert är smält.
låt vila en natt på ett kallt ställe (balkonen t.ex)
dagen efter så kokar du upp marmeladen igen och låter koka tills
den har rätt konsistens.
den blir inte fast.
när marmeladen är färdig, ta den ifrån spisen och bryt chockladen i.
rör till all chockladen är smält..
häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
låt kallna upp och ner.
förvara på ett svalt ock mörkt ställe.
låt vila 15gg innan användning.
är jättegott till små tartelletter eller tillsammans med en enkel panna cotta, glass eller mousse
här ser du foto:
http://briggis-recept-och-ideer.blogspot.com/2008/11/marmellata-di-mandarini-con-cioccolato.html
brii9 januari 2009
mandarin och lime marmelad med pektin
1kg skalade mandariner
250gr socker
en påse pektin 3:1
juice av en halv lime
kör mandarinerna i en köksmaskin
häll i en gryta tillsamans med juicen, sockert o pektinen, blanda väl ock koka upp.
koka ca 5-7min
häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
låt kallna upp och ner.
förvara på ett svalt ock mörkt ställe.
du kan även skär skalet av limen i tunna fileer och lägg i marmeladen innan du kokar upp.
här ser du foto: (under marmeladen mandarin och chocklad)
http://briggis-recept-och-ideer.blogspot.com/2008/11/marmellata-di-mandarini-con-cioccolato.html
brii9 januari 2009
mandarin och lime marmelad
den är den samma some den förra men med vanligt socker.
1kg mandariner
400gr socker
juice från 1 lime
kör mandarinerna i en köksmaskin
häll i en gryta tillsamans med juicen, sockert, blanda väl ock koka upp
koka ca 1time.
häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
låt kallna upp och ner.
förvara på ett svalt ock mörkt ställe.
du kan även skär skalet av limen i tunna fileer och lägg i marmeladen innan du kokar upp.
vill du ha mjukare lime fileer så kokar dem i vatten och byter vatten 3 gånger innan du kokar dem tillsammans med marmeladen.
foto som ovan.
brii9 januari 2009
mandarin och lime marmelad
den är den samma some den förra men med vanligt socker.
1kg mandariner
400gr socker
juice från 1 lime
kör mandarinerna i en köksmaskin
häll i en gryta tillsamans med juicen, sockert, blanda väl ock koka upp
koka ca 1time.
häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
låt kallna upp och ner.
förvara på ett svalt ock mörkt ställe.
du kan även skär skalet av limen i tunna fileer och lägg i marmeladen innan du kokar upp.
vill du ha mjukare lime fileer så kokar dem i vatten och byter vatten 3 gånger innan du kokar dem tillsammans med marmeladen.
foto som ovan.
brii9 januari 2009
mandarin marmelad
den här är lite längre att göra med det är värt det! jättesmaskig!!
1kg mandariner
800gr socker
punktera med en nål lite överallt i mandarinerna. (eller med en gaffel, går fortare)
lägg dem i en stor skål ock täck med kallt vatten.
byta vatten 4ggr per dag i 2 dagar.
(låter tråkigt, men stå ut!!)
efter 2 dagar så släng vattnet och skär mandarinerna (med skal) i tunna tunna skiver
ju tunnare de är desto finare ser det ut när du serverar.
to bort alla kärner och blanda med sockert.
täck och lå dra i 24timmar.
sedan kokar du upp ock kokar tills den är av rätt konsistens.
häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
låt kallna upp och ner.
förvara på ett svalt ock mörkt ställe.
du kan använda apelsiner istället.
här ser du foto:
http://briggis-recept-och-ideer.blogspot.com/2008/03/confettura-di-mandarancimandarini.html
brii9 januari 2009
frukost marmelad
9 stora apelsiner
3 citroner
1,250gr vatten
2kg socker^*
tvätta och borsta väl frukten (använd biofrukt)
del i halvor sedan i fjärdedelar och sedan i tunna skivor.
ju tunnare, ju finare att se sedan när du serverar.
lägg i en stor gryta (aven all saft som har runnit ut)
koka upp och låt koka i 15min.
låt vila i 24timmar.
koka upp och låt koka i 30min.
sedan lägg i allt socker ock koka upp igen, sänk värmen ock låt småputtra i ca 2tim.
rör om då och då.
häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
låt kallna upp och ner.
förvara på ett svalt ock mörkt ställe.
håller i 3 år.
du kan lägga i mindre socker (jag lägger i 1kg, och den bli mycket besk..very british!)
här ser du foto:
http://briggis-recept-och-ideer.blogspot.com/2008/02/frukust-marmelad-marmellata-per-la.html
brii9 januari 2009
ace marmelad med ingefära
3 stora äpplen (golden)
4 morötter
6 apelsiner (bio)
juice från 3 citroner
700gr socker
1 bit ca 3cm av färsk ingefära
skala frukten och morötterna. skär i bitar och kör i en köksmaskin.
häll i en kastrull tillsammans med juicen, sockert och finriven ingefära.
koka upp, och sänk sedan värmen, låt småputtra tills den är fördigkokt.
häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
låt kallna upp och ner.
förvara på ett svalt ock mörkt ställe.
jättegott tillsamans med parmigiano reggiano, men också som frukost marmelad.
Hej alla glada, har nu suttit ett bra tag o letat efter marmeladrecept, men till min förvåning finns det inte så gott om dem här på klubben.
Är så sugen på att göra goda och gärna annorlunda marmelader med apelsin, citron, clementin, ja vad som helst som passar i dessa kalla tider.
Hoppas Ni kan hjäkpa mej nu när min fantasi tryter..:)
Tck på förhand
MatHanna med marmeladdrömmar
Har du tur att få tag i kvittenfrukter, finns nu i välsorterade affärer. Här är Mat-Niklas recept, enkelt, och resultatet blir mycket gott. Detta är en liten sats.
Jag brukar hacka mina kvitten snabbt i matberedaren.
Kvittenmarmelad:
2 st kvittenfrukter
3 dl syltsocker
0,5 st citron
Skala och tärna kvittenfrukterna och lägg i en kastrull. Tillsätt syltsocker och citronjuice. Låt koka i ca 15 min. Häll på burk. Servera tillsammans med en god ost.
Här är ett recept, kommer ursprungligen från ICA. Frisk och god. Och inte alltför dyr att göra.
Morotsmarmelad
1/2 kg morötter
3 citroner
4 dl vatten
9 dl socker
1 tsk citronsyra
Gör så här
Skala och skölj morötterna väl. Riv dem på grövsta råkostjärnet. Riv skalet från 3 citroner. Lägg det rivna tillsammans i en rymlig kastrull. Häll på 4 dl vatten och låt koka nätt och jämnt mjukt.
Tillsätt saften av citronerna, 9 dl socker och 1 tsk citronsyra. Koka marmeladen långsamt i ca 45 minuter under ständig tillsyn och omrörning så att den inte bränns vid.
Häll upp marmeladen på burkar, paraffinera eventuellt och förvara dem svalt. Tänk på att marmeladen blir lite trögare när den kallnat.
Mmmmmums, låter gott, det blir till att göra marmelad imorgon (om vi nu inte får snöstorm med strömavbrott(N), det blåser rätt ordentligt nu:'(=
Tack på förhand
MatHanna
Hej kolla i min kokbok på safta och sylta om du hittar något som passar...
har du glögg kvar eller är de rea i konsom?
och så en påse fikon
klipp fikonen i små bitar och koka i glögg tills de blir bra konsistens
toppen gott
Vilken bra samling "annikaberggren" kollar och beundrar!
Tack "tillberga" för fikontipset, gjorde själv fikonmarmelad till jul men var osäker på om det av blev för sött med glögg, nu måste jag ju prova!
Själv kokte jag fikonen i rödvin med en bit vaniljstång och tillsatte lite ingefära när den var klar....gott blev det och väldigt juligt, den passade utmärkt till brieost och mitt hembakade surdegsbröd med nötter o fikon.
Kramiz MatHanna
Hej!
Jag har en hel del om saft, sylt etc i min receptsamling, samt att jag sparat ner massor av sådanan recept i min kokbok. Välkommen och titta in hos mig!
Jag älskar att safta och sylta.
(L)
Apelsinmarmelad med whisky och muscovadosocker
Aprikos och morotsmarmelad
Aprikosmarmelad med ingefära
med flera kolla in vet ja
Tack för recepten, i en del recept jag hittat finns gul melanin eller certo nämnt, är detta verkligen tvunget att ha i?
Funderar:Z
MatHanna
Tack för recepten, i en del recept jag hittat finns gul melanin eller certo nämnt, är detta verkligen tvunget att ha i?
Funderar:Z
MatHanna
Till marmelad så kan det vara bra att ha i, eftersom man då vill ha en fastare konsistens, än när man gör sylt. Marmeladen kan bli rinnig annars.
:oHm kan man ersätta med något annat (som man brukar ha hemma) för en fastare konsistens???
Tack på Förhand
MatHanna
hejsan!!
mitt problem är att jag är långsam på att posta recpeten..sedano skriver jag så många fel på svenska! usch!! :'(
men försöker:
marmelad med anans och grapefrukt
du kan använda färsk elle ananas på burk
1anans
grapefrukt juice
1kg socker *
1/2 litet glas rhum**
skär anansen i bitar
väg bitarna och lägg till nypressad grapfrukt juice tills
det väger 1kg.
(ju mer anans ju sötare marmelad)
lägg i sockert
koka upp under rörning tills det är av rätt konsitens.
ta bort från spisen och häll i rhum.
blanda väl och häll upp på rena glas.
stäng tätt och sätt glasen upp och ner.
låt kallna upp och nervända.
förvara på ett svalt och mörkt ställe.
* lägger du allt sockert blir marmeladen söt och fast.
lägger du i mindre blir den beskare o lösare
det beror på hur du gillar din frukust marmelad.
jag la bara 500gr zucchero.
jättegod på grovt mörkt bröd!
'** kan uteslutas, men det är jättegott i
om något inte är klart så fråga bara:)
här finns foto:
http://briggis-recept-och-ideer.blogspot.com/2008/12/marmellata-di-ananas-e-pompelmo.html
mandarin marmelad med chocklad
1,5kg mandariner
500gr socker
juice från 1 citron
100gr mörk chocklad
skala mandarinerna och kör dem i en köksmaskin
(vill du kan du behålla kärnerna, men marmeladen blir beskare)
häll mandarinerna, sockert och citronjuicen i en gryta.
koka upp och låt koka tills allt sockert är smält.
låt vila en natt på ett kallt ställe (balkonen t.ex)
dagen efter så kokar du upp marmeladen igen och låter koka tills
den har rätt konsistens.
den blir inte fast.
när marmeladen är färdig, ta den ifrån spisen och bryt chockladen i.
rör till all chockladen är smält..
häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
låt kallna upp och ner.
förvara på ett svalt ock mörkt ställe.
låt vila 15gg innan användning.
är jättegott till små tartelletter eller tillsammans med en enkel panna cotta, glass eller mousse
här ser du foto:
http://briggis-recept-och-ideer.blogspot.com/2008/11/marmellata-di-mandarini-con-cioccolato.html
mandarin och lime marmelad med pektin
1kg skalade mandariner
250gr socker
en påse pektin 3:1
juice av en halv lime
kör mandarinerna i en köksmaskin
häll i en gryta tillsamans med juicen, sockert o pektinen, blanda väl ock koka upp.
koka ca 5-7min
häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
låt kallna upp och ner.
förvara på ett svalt ock mörkt ställe.
du kan även skär skalet av limen i tunna fileer och lägg i marmeladen innan du kokar upp.
här ser du foto: (under marmeladen mandarin och chocklad)
http://briggis-recept-och-ideer.blogspot.com/2008/11/marmellata-di-mandarini-con-cioccolato.html
mandarin och lime marmelad
den är den samma some den förra men med vanligt socker.
1kg mandariner
400gr socker
juice från 1 lime
kör mandarinerna i en köksmaskin
häll i en gryta tillsamans med juicen, sockert, blanda väl ock koka upp
koka ca 1time.
häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
låt kallna upp och ner.
förvara på ett svalt ock mörkt ställe.
du kan även skär skalet av limen i tunna fileer och lägg i marmeladen innan du kokar upp.
vill du ha mjukare lime fileer så kokar dem i vatten och byter vatten 3 gånger innan du kokar dem tillsammans med marmeladen.
foto som ovan.
mandarin och lime marmelad
den är den samma some den förra men med vanligt socker.
1kg mandariner
400gr socker
juice från 1 lime
kör mandarinerna i en köksmaskin
häll i en gryta tillsamans med juicen, sockert, blanda väl ock koka upp
koka ca 1time.
häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
låt kallna upp och ner.
förvara på ett svalt ock mörkt ställe.
du kan även skär skalet av limen i tunna fileer och lägg i marmeladen innan du kokar upp.
vill du ha mjukare lime fileer så kokar dem i vatten och byter vatten 3 gånger innan du kokar dem tillsammans med marmeladen.
foto som ovan.
mandarin marmelad
den här är lite längre att göra med det är värt det! jättesmaskig!!
1kg mandariner
800gr socker
punktera med en nål lite överallt i mandarinerna. (eller med en gaffel, går fortare)
lägg dem i en stor skål ock täck med kallt vatten.
byta vatten 4ggr per dag i 2 dagar.
(låter tråkigt, men stå ut!!)
efter 2 dagar så släng vattnet och skär mandarinerna (med skal) i tunna tunna skiver
ju tunnare de är desto finare ser det ut när du serverar.
to bort alla kärner och blanda med sockert.
täck och lå dra i 24timmar.
sedan kokar du upp ock kokar tills den är av rätt konsistens.
häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
låt kallna upp och ner.
förvara på ett svalt ock mörkt ställe.
du kan använda apelsiner istället.
här ser du foto:
http://briggis-recept-och-ideer.blogspot.com/2008/03/confettura-di-mandarancimandarini.html
frukost marmelad
9 stora apelsiner
3 citroner
1,250gr vatten
2kg socker^*
tvätta och borsta väl frukten (använd biofrukt)
del i halvor sedan i fjärdedelar och sedan i tunna skivor.
ju tunnare, ju finare att se sedan när du serverar.
lägg i en stor gryta (aven all saft som har runnit ut)
koka upp och låt koka i 15min.
låt vila i 24timmar.
koka upp och låt koka i 30min.
sedan lägg i allt socker ock koka upp igen, sänk värmen ock låt småputtra i ca 2tim.
rör om då och då.
häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
låt kallna upp och ner.
förvara på ett svalt ock mörkt ställe.
håller i 3 år.
du kan lägga i mindre socker (jag lägger i 1kg, och den bli mycket besk..very british!)
här ser du foto:
http://briggis-recept-och-ideer.blogspot.com/2008/02/frukust-marmelad-marmellata-per-la.html
ace marmelad med ingefära
3 stora äpplen (golden)
4 morötter
6 apelsiner (bio)
juice från 3 citroner
700gr socker
1 bit ca 3cm av färsk ingefära
skala frukten och morötterna. skär i bitar och kör i en köksmaskin.
häll i en kastrull tillsammans med juicen, sockert och finriven ingefära.
koka upp, och sänk sedan värmen, låt småputtra tills den är fördigkokt.
häll på rena glas, stäng tätt och vänd upp och ner.
låt kallna upp och ner.
förvara på ett svalt ock mörkt ställe.
jättegott tillsamans med parmigiano reggiano, men också som frukost marmelad.
här finns foto:
http://briggis-recept-och-ideer.blogspot.com/2008/02/marmellata-ace-con-zenzero.html