Min syster kommer till mig på nyårsafton, då vi ska äta lite gott. Hon har fått sorbet och fruktsallad så många gånger nu, skulle gärna vilja ha tips på något annat.
Tll saken hör att hon inte heller tål jordgubbar, kiwi och citrusfrukter.........
soccermum17 december 2010
Om det bara är laktosen hon inte tål så kan du lätt göra vilken favoritefterrätt som helst :) Bara att byta ut mot laktosfri variant :)
Philadelphia=laktosfri cream cheese
vispgrädde= laktosfri
Kesella= laktosfri matkvarg
Smetana=laktosfri
glass, medelhavsyoghurt, keso, creme fraiche eller matgrädde finns också laktosfritt likaså smör och margarin =))
Lycka till! (L)
Mistys17 december 2010
Jag har en svägerska som är laktosintolerant. Jag gör alltid samma kakor,bullar, tårta, efterrätt till alla ändå. Man märker inte någon skillnad genom att byta ut mot det som soccermum föreslog. Blir precis lika bra :)
bigganv17 december 2010
Hon är lite känslig mot de sk laktosfria varianterna med tyvärr......
Har ni fler förslag?
svengelsk17 december 2010
Drömtårta med körsbärssylt. Jag gjorde den med apelsinmarmelad, men det passar ju inte i det här fallet.
Milawa17 december 2010
Prova prolaktat! En helt ny tablett mot laktosintolerans. Köpes receptfritt över disk på apoteket. Finns dock än så länge endast på sjukhusapoteket i min stad (Umeå) så kanske är där man ska börja leta.
Den ska fungera superbra säger alla som provat den, även de mycket känsliga så om du kör på laktosfria produkter och hon tar tabletten borde det gå hur bra som helst. Själv ska jag äta laktos-produkter i jul så Prolaktat blev en tidig julklapp!
soccermum17 december 2010
Är det låglaktosprodukterna eller de laktosfria produkterna hon är känslig emot? Jag vet de som inte klarar låglaktos men laktosfritt har de inga problem med.. Om det kanske är så att det inte bara är mjölksockret utan även mjölkproteinet hon inte tål så är ju milda och Carlshamns mjölkfria margarin just mjölkfritt dvs helt vegetabiliskt så om du har ett bra recept på någon efterrätt med margarin men utan mjölk eller grädde så kan du ju alltid göra den, annars kan du göra en god paj eller kladdkaka så kan du ju servera dessa med t ex tofuglass, havregrädde eller havrebaserad vaniljsås? Tofuglass (ta den i svart förpackning inte den billigare vita isf) är jättegott och helt laktosfritt :)
FruAst17 december 2010
Sen kan man använda tofu mjölk till det mesta om det ska vara helt uten laktos och mjölkprotein. Titta annars på www.allergimat.com som är en bra sajt för alla intoleranser. Lycka till!
Gratinerade frukter med Zabaglioni fungerar bra! Välj t ex druvor, mango, ananas och mandariner. Täck med zabaglione (4 äggulor, 3/4 socker och 1 1/4 dl marsala vispas pösig över ett vattenbad. Fortsätt att vispa tills zabaglionen kallnar. Bred övre frukten och gratinera. Två tända tomteblossar i efterrätten gör susen vid servering. Zabaglionen kan också serveras kall till fruktsallad, t ex. Lätt som en plätt!
Hälsningar!.
IiidaNilsson18 december 2010
Jag själv tål inte laktos, men däremot laktosfria produkter. Laktosfri mat är därför ingenting speciellt alls, det är bara att byta ut produkterna med det som finns i laktosfritt-hyllan :)
I detta fall är det väl lite svårare då, men som ovanstående sagt så finns den här tabletten. Råd henne till att ta den, det gör alltid jag om vi ska på restaurang eller bort där det inte finns laktosfria produkter. Den tas precis innan man äter, och fungerar suveränt!
Kristinhellas18 december 2010
Är ingen hejare på vad som innehåller laktos eller ej men jag kom att tänka på att du kan använda vit choklad. Men det kanske inte funkar??!!
Gino
Olika bär och frukter, t ex banan, mango (finns frusen), hallon,
Riv över mycket vit choklad
In högt upp i ugnen och gratinera i 225 grader.
Passa noga. Det tar inte lång tid och bränner lätt.
Jättegott!
Glass eller grädde till men funkar även utan.
bigganv18 december 2010
TUSEN TACK allihopa!
Nu har jag fått många bra tips att följa!
soccermum18 december 2010
Skrivet av Kristinhellas den 18 dec 2010
Är ingen hejare på vad som innehåller laktos eller ej men jag kom att tänka på att du kan använda vit choklad. Men det kanske inte funkar??!!
Gino
Olika bär och frukter, t ex banan, mango (finns frusen), hallon,
Riv över mycket vit choklad
In högt upp i ugnen och gratinera i 225 grader.
Passa noga. Det tar inte lång tid och bränner lätt.
Jättegott!
Glass eller grädde till men funkar även utan.
Tyvärr... Vit choklad görs på en blandning av socker, kakaosmör och mjölkpulver. :(
Cassiopeya19 december 2010
Det måste väl finnas fler goda saker att äta utan mjölkprodukter? Någon som har några fler förslag? :D
bigganv20 december 2010
Gjorde en granité på päroncider för rätt länge sedan, kanske ska leta upp det receptet igen...... :-)
voffa320 december 2010
Funderar på min variant av kladdkaka med rapsolja. Har inte lagt in den här än ... har just blivit medlem. Vad man har till - hmm fukt ellet bär kanske.
Kladdkaka
1 dl rapsolja
3 dl strösocker
2 ägg
5 msk kakao
1½ dl vetemjöl
ev. smaksättning russin eller kokos
ev. en nypa salt
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser och blanda i olja och ägg.
Smörj ev. formen och häll smeten.
Strö över smaksättningen.
Baka i mitten av ugnen i 20-30 minuter
Vill du ha kladdig kaka välj den kortare tillagningstiden.
Kakan är seg och godast när den stått till sig ett dygn, förutsatt att man kan låta bli den så länge.
Min syster kommer till mig på nyårsafton, då vi ska äta lite gott. Hon har fått sorbet och fruktsallad så många gånger nu, skulle gärna vilja ha tips på något annat.
Tll saken hör att hon inte heller tål jordgubbar, kiwi och citrusfrukter.........
Om det bara är laktosen hon inte tål så kan du lätt göra vilken favoritefterrätt som helst :) Bara att byta ut mot laktosfri variant :)
Philadelphia=laktosfri cream cheese
vispgrädde= laktosfri
Kesella= laktosfri matkvarg
Smetana=laktosfri
glass, medelhavsyoghurt, keso, creme fraiche eller matgrädde finns också laktosfritt likaså smör och margarin =))
Lycka till! (L)
Jag har en svägerska som är laktosintolerant. Jag gör alltid samma kakor,bullar, tårta, efterrätt till alla ändå. Man märker inte någon skillnad genom att byta ut mot det som soccermum föreslog. Blir precis lika bra :)
Hon är lite känslig mot de sk laktosfria varianterna med tyvärr......
Har ni fler förslag?
Drömtårta med körsbärssylt. Jag gjorde den med apelsinmarmelad, men det passar ju inte i det här fallet.
Prova prolaktat! En helt ny tablett mot laktosintolerans. Köpes receptfritt över disk på apoteket. Finns dock än så länge endast på sjukhusapoteket i min stad (Umeå) så kanske är där man ska börja leta.
Den ska fungera superbra säger alla som provat den, även de mycket känsliga så om du kör på laktosfria produkter och hon tar tabletten borde det gå hur bra som helst. Själv ska jag äta laktos-produkter i jul så Prolaktat blev en tidig julklapp!
Är det låglaktosprodukterna eller de laktosfria produkterna hon är känslig emot? Jag vet de som inte klarar låglaktos men laktosfritt har de inga problem med.. Om det kanske är så att det inte bara är mjölksockret utan även mjölkproteinet hon inte tål så är ju milda och Carlshamns mjölkfria margarin just mjölkfritt dvs helt vegetabiliskt så om du har ett bra recept på någon efterrätt med margarin men utan mjölk eller grädde så kan du ju alltid göra den, annars kan du göra en god paj eller kladdkaka så kan du ju servera dessa med t ex tofuglass, havregrädde eller havrebaserad vaniljsås? Tofuglass (ta den i svart förpackning inte den billigare vita isf) är jättegott och helt laktosfritt :)
Sen kan man använda tofu mjölk till det mesta om det ska vara helt uten laktos och mjölkprotein. Titta annars på www.allergimat.com som är en bra sajt för alla intoleranser. Lycka till!
Gratinerade frukter med Zabaglioni fungerar bra! Välj t ex druvor, mango, ananas och mandariner. Täck med zabaglione (4 äggulor, 3/4 socker och 1 1/4 dl marsala vispas pösig över ett vattenbad. Fortsätt att vispa tills zabaglionen kallnar. Bred övre frukten och gratinera. Två tända tomteblossar i efterrätten gör susen vid servering. Zabaglionen kan också serveras kall till fruktsallad, t ex. Lätt som en plätt!
Hälsningar!.
Jag själv tål inte laktos, men däremot laktosfria produkter. Laktosfri mat är därför ingenting speciellt alls, det är bara att byta ut produkterna med det som finns i laktosfritt-hyllan :)
I detta fall är det väl lite svårare då, men som ovanstående sagt så finns den här tabletten. Råd henne till att ta den, det gör alltid jag om vi ska på restaurang eller bort där det inte finns laktosfria produkter. Den tas precis innan man äter, och fungerar suveränt!
Är ingen hejare på vad som innehåller laktos eller ej men jag kom att tänka på att du kan använda vit choklad. Men det kanske inte funkar??!!
Gino
Olika bär och frukter, t ex banan, mango (finns frusen), hallon,
Riv över mycket vit choklad
In högt upp i ugnen och gratinera i 225 grader.
Passa noga. Det tar inte lång tid och bränner lätt.
Jättegott!
Glass eller grädde till men funkar även utan.
TUSEN TACK allihopa!
Nu har jag fått många bra tips att följa!
Är ingen hejare på vad som innehåller laktos eller ej men jag kom att tänka på att du kan använda vit choklad. Men det kanske inte funkar??!!
Gino
Olika bär och frukter, t ex banan, mango (finns frusen), hallon,
Riv över mycket vit choklad
In högt upp i ugnen och gratinera i 225 grader.
Passa noga. Det tar inte lång tid och bränner lätt.
Jättegott!
Glass eller grädde till men funkar även utan.
Tyvärr... Vit choklad görs på en blandning av socker, kakaosmör och mjölkpulver. :(
Det måste väl finnas fler goda saker att äta utan mjölkprodukter? Någon som har några fler förslag? :D
Gjorde en granité på päroncider för rätt länge sedan, kanske ska leta upp det receptet igen...... :-)
Funderar på min variant av kladdkaka med rapsolja. Har inte lagt in den här än ... har just blivit medlem. Vad man har till - hmm fukt ellet bär kanske.
Kladdkaka
1 dl rapsolja
3 dl strösocker
2 ägg
5 msk kakao
1½ dl vetemjöl
ev. smaksättning russin eller kokos
ev. en nypa salt
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla torra ingredienser och blanda i olja och ägg.
Smörj ev. formen och häll smeten.
Strö över smaksättningen.
Baka i mitten av ugnen i 20-30 minuter
Vill du ha kladdig kaka välj den kortare tillagningstiden.
Kakan är seg och godast när den stått till sig ett dygn, förutsatt att man kan låta bli den så länge.