Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Björnstek

  • farmoringer 25 december 2010

    På nyårsafton ska vi äta Björnstek. Tänkte därför höra om det är någon som har erfarenhet av detta.
    Jag har aldrig tillagat björn och aldrig smakat, så det ska bli en upplevelse. Förhoppningsvis en positiv sådan..
    Så har ni några synpunkter eller förslag på hur det ska tillagas så tar jag tacksamt emot detta...

    God fortsättning på Julen..................

  • The_mama97mia 25 december 2010

    God fortsättning på dig med!
    Vad spännande med Björnstek! Jag har inte heller ätit det, men kan tänka mig att det måste kunna tillagas som en stor älgstek. ???

  • farmoringer 25 december 2010

    Jo, jag har läst lite om det. Ska ligga i marinad osv....Men alltid kul att få lite tips härifrån.
    Finns ett recept här som heter "Viltskivor i ugn" har jag för mig, funderade på att använda det. Men att det skulle ligga i marinad först då.
    Björn ska vara lite beskt i smaken om jag fattat rätt....

    Kom med förslag....

  • The_mama97mia 25 december 2010

    Viltbiff á la sambal

    Mitt recept - men kan nog tycka att det vore synd att göra björnstek på detta vis, tror inte du kommer känna björnsmak då...

  • farmoringer 25 december 2010

    Det är nåt liknande eller likadant det recept som jag menar...{laugh} (Y)

  • The_mama97mia 25 december 2010

    Det är väldigt gott och blir mört, jag har lagat på hjortstek och älgkött.
    Receptet är tämligen idiotsäkert på det sättet, som sagt köttet blir mört och såsen är god, men man kanske ska ta mindre soja o sambal om man vill låta björnen märkas liksom...

  • amoz 25 december 2010

    Har tyvärr ingen erfarenhet alls då det gäller björn, men däremot håller jag med mama97mia, att det är synd att tillsätta för mycket starka saker så att det specifika med olika vildkött försvinner. I annat fall kan man ju lika gärna köra vanligt oxkött, eller?

  • Forsen 25 december 2010

    Hörde på Norrbottensradions program "Förmiddag" den 8/10 då hon som äger Margaretas Värdshus i Gamelstan lagade björnstek, programmet finns säkert att lyssna på i efterhand på deras websida. Jag minns att hon sa att man kan byta ut älgstek mot björnstek i de flesta recept med gott resultat. Lycka till och berätta gärna hur det blev, har aldrig ätit björn så jag är också lite nyfiken!

  • farmoringer 25 december 2010

    Ja, det ska bli spännande att smaka. Bara man nu får till det...{mad-tongue}

  • farmoringer 26 december 2010

    Jag puffar upp min Björnstek och ser om nån annan har nåt tips...

  • boz1965 26 december 2010

    Här är kanske ett tips för dig:

    http://www.viltpoolen.com/privat/recept.php?r_id=25

  • boz1965 26 december 2010

    Eller kanske den här:

    http://www.kott-viltspecialisten.se/recept/viltnorr/bjornstek.htm

  • farmoringer 27 december 2010

    Tack Boz, har varit där och kollat.
    Men skulle ändå vilja höra om nån har en egen erfarenhet av att tillaga björn..

  • isabellaL 29 december 2010

    Skrivet av mama97mia den 25 dec 2010

    Viltbiff á la sambal

    Mitt recept - men kan nog tycka att det vore synd att göra björnstek på detta vis, tror inte du kommer känna björnsmak då...


    Jag har tillagat björn och jag lät det ligga i marinad enligt något recept . viktigt med enbär som tar bort den starka
    smaken. Jag stekte den hel,, Den föll alla i smaken.

  • Hedvses 29 december 2010

    Gjorde björngryta till förra nyåret, och det blev kanon. Men precis som ni skriver så skall det ligga i någon typ av fond minst ett dygn. Jag gjorde egen fond av det jag hadde hemma. Lök samt matlagningsgrädde och kryddor och sirap och honung. Ett jättegott kött, passade bra till gryta .

  • farmoringer 31 december 2010

    Jaha, då var björnen uppäten.
    Fegade ur lite jag vågade inte använda för starka kryddor. Dels så vill jag känna hur björn smakade och så hade jag ett recept.
    Det smakade inte så mycket. Inte vilt alls. Därför skulle jag nog haft i sambal för att hota upp det lite. Men det var ett gott och mört kött.
    Nästa gång om det nu blir det, var ju dyrt, så ska jag göra det som viltskivor i ugn som jag hade tänkt från början...

  • solvik207 1 januari 2011

    Björnstek



    Har gjort det själv och den smälter i munnen.
    Björn är en av mina favoriter

  • farmoringer 2 januari 2011

    solvik: gjorde ungefär som ditt recept förutom kapris, det är vi inte så förtjusta i. Men det var ändå som om det saknades nåt.. Det var gott...men.....

  • russingirl 2 januari 2011

    Jag har inte tillagat någon stek av björn, däremot har jag gjort köttbullar på björnfärs. Jag kan inte påstå att jag tyckte att björn var någon hit precis. Köttbullarna fick en söt smak. Den söta smaken kan jag tänka mig beror på att denna björn hade haft god tillgång på bär. På grund av den söta smaken så krävs det ganska mycket kryddor för att få en bra smak på det.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.