På nyårsafton ska vi äta Björnstek. Tänkte därför höra om det är någon som har erfarenhet av detta.
Jag har aldrig tillagat björn och aldrig smakat, så det ska bli en upplevelse. Förhoppningsvis en positiv sådan..
Så har ni några synpunkter eller förslag på hur det ska tillagas så tar jag tacksamt emot detta...
God fortsättning på Julen..................
The_mama97mia25 december 2010
God fortsättning på dig med!
Vad spännande med Björnstek! Jag har inte heller ätit det, men kan tänka mig att det måste kunna tillagas som en stor älgstek. ???
farmoringer25 december 2010
Jo, jag har läst lite om det. Ska ligga i marinad osv....Men alltid kul att få lite tips härifrån.
Finns ett recept här som heter "Viltskivor i ugn" har jag för mig, funderade på att använda det. Men att det skulle ligga i marinad först då.
Björn ska vara lite beskt i smaken om jag fattat rätt....
Mitt recept - men kan nog tycka att det vore synd att göra björnstek på detta vis, tror inte du kommer känna björnsmak då...
farmoringer25 december 2010
Det är nåt liknande eller likadant det recept som jag menar...{laugh} (Y)
The_mama97mia25 december 2010
Det är väldigt gott och blir mört, jag har lagat på hjortstek och älgkött.
Receptet är tämligen idiotsäkert på det sättet, som sagt köttet blir mört och såsen är god, men man kanske ska ta mindre soja o sambal om man vill låta björnen märkas liksom...
amoz25 december 2010
Har tyvärr ingen erfarenhet alls då det gäller björn, men däremot håller jag med mama97mia, att det är synd att tillsätta för mycket starka saker så att det specifika med olika vildkött försvinner. I annat fall kan man ju lika gärna köra vanligt oxkött, eller?
Forsen25 december 2010
Hörde på Norrbottensradions program "Förmiddag" den 8/10 då hon som äger Margaretas Värdshus i Gamelstan lagade björnstek, programmet finns säkert att lyssna på i efterhand på deras websida. Jag minns att hon sa att man kan byta ut älgstek mot björnstek i de flesta recept med gott resultat. Lycka till och berätta gärna hur det blev, har aldrig ätit björn så jag är också lite nyfiken!
farmoringer25 december 2010
Ja, det ska bli spännande att smaka. Bara man nu får till det...{mad-tongue}
farmoringer26 december 2010
Jag puffar upp min Björnstek och ser om nån annan har nåt tips...
Mitt recept - men kan nog tycka att det vore synd att göra björnstek på detta vis, tror inte du kommer känna björnsmak då...
Jag har tillagat björn och jag lät det ligga i marinad enligt något recept . viktigt med enbär som tar bort den starka
smaken. Jag stekte den hel,, Den föll alla i smaken.
Hedvses29 december 2010
Gjorde björngryta till förra nyåret, och det blev kanon. Men precis som ni skriver så skall det ligga i någon typ av fond minst ett dygn. Jag gjorde egen fond av det jag hadde hemma. Lök samt matlagningsgrädde och kryddor och sirap och honung. Ett jättegott kött, passade bra till gryta .
farmoringer31 december 2010
Jaha, då var björnen uppäten.
Fegade ur lite jag vågade inte använda för starka kryddor. Dels så vill jag känna hur björn smakade och så hade jag ett recept.
Det smakade inte så mycket. Inte vilt alls. Därför skulle jag nog haft i sambal för att hota upp det lite. Men det var ett gott och mört kött.
Nästa gång om det nu blir det, var ju dyrt, så ska jag göra det som viltskivor i ugn som jag hade tänkt från början...
Har gjort det själv och den smälter i munnen.
Björn är en av mina favoriter
farmoringer2 januari 2011
solvik: gjorde ungefär som ditt recept förutom kapris, det är vi inte så förtjusta i. Men det var ändå som om det saknades nåt.. Det var gott...men.....
russingirl2 januari 2011
Jag har inte tillagat någon stek av björn, däremot har jag gjort köttbullar på björnfärs. Jag kan inte påstå att jag tyckte att björn var någon hit precis. Köttbullarna fick en söt smak. Den söta smaken kan jag tänka mig beror på att denna björn hade haft god tillgång på bär. På grund av den söta smaken så krävs det ganska mycket kryddor för att få en bra smak på det.
På nyårsafton ska vi äta Björnstek. Tänkte därför höra om det är någon som har erfarenhet av detta.
Jag har aldrig tillagat björn och aldrig smakat, så det ska bli en upplevelse. Förhoppningsvis en positiv sådan..
Så har ni några synpunkter eller förslag på hur det ska tillagas så tar jag tacksamt emot detta...
God fortsättning på Julen..................
God fortsättning på dig med!
Vad spännande med Björnstek! Jag har inte heller ätit det, men kan tänka mig att det måste kunna tillagas som en stor älgstek. ???
Jo, jag har läst lite om det. Ska ligga i marinad osv....Men alltid kul att få lite tips härifrån.
Finns ett recept här som heter "Viltskivor i ugn" har jag för mig, funderade på att använda det. Men att det skulle ligga i marinad först då.
Björn ska vara lite beskt i smaken om jag fattat rätt....
Kom med förslag....
Viltbiff á la sambal
Mitt recept - men kan nog tycka att det vore synd att göra björnstek på detta vis, tror inte du kommer känna björnsmak då...
Det är nåt liknande eller likadant det recept som jag menar...{laugh} (Y)
Det är väldigt gott och blir mört, jag har lagat på hjortstek och älgkött.
Receptet är tämligen idiotsäkert på det sättet, som sagt köttet blir mört och såsen är god, men man kanske ska ta mindre soja o sambal om man vill låta björnen märkas liksom...
Har tyvärr ingen erfarenhet alls då det gäller björn, men däremot håller jag med mama97mia, att det är synd att tillsätta för mycket starka saker så att det specifika med olika vildkött försvinner. I annat fall kan man ju lika gärna köra vanligt oxkött, eller?
Hörde på Norrbottensradions program "Förmiddag" den 8/10 då hon som äger Margaretas Värdshus i Gamelstan lagade björnstek, programmet finns säkert att lyssna på i efterhand på deras websida. Jag minns att hon sa att man kan byta ut älgstek mot björnstek i de flesta recept med gott resultat. Lycka till och berätta gärna hur det blev, har aldrig ätit björn så jag är också lite nyfiken!
Ja, det ska bli spännande att smaka. Bara man nu får till det...{mad-tongue}
Jag puffar upp min Björnstek och ser om nån annan har nåt tips...
Här är kanske ett tips för dig:
http://www.viltpoolen.com/privat/recept.php?r_id=25
Eller kanske den här:
http://www.kott-viltspecialisten.se/recept/viltnorr/bjornstek.htm
Tack Boz, har varit där och kollat.
Men skulle ändå vilja höra om nån har en egen erfarenhet av att tillaga björn..
Viltbiff á la sambal
Mitt recept - men kan nog tycka att det vore synd att göra björnstek på detta vis, tror inte du kommer känna björnsmak då...
Jag har tillagat björn och jag lät det ligga i marinad enligt något recept . viktigt med enbär som tar bort den starka
smaken. Jag stekte den hel,, Den föll alla i smaken.
Gjorde björngryta till förra nyåret, och det blev kanon. Men precis som ni skriver så skall det ligga i någon typ av fond minst ett dygn. Jag gjorde egen fond av det jag hadde hemma. Lök samt matlagningsgrädde och kryddor och sirap och honung. Ett jättegott kött, passade bra till gryta .
Jaha, då var björnen uppäten.
Fegade ur lite jag vågade inte använda för starka kryddor. Dels så vill jag känna hur björn smakade och så hade jag ett recept.
Det smakade inte så mycket. Inte vilt alls. Därför skulle jag nog haft i sambal för att hota upp det lite. Men det var ett gott och mört kött.
Nästa gång om det nu blir det, var ju dyrt, så ska jag göra det som viltskivor i ugn som jag hade tänkt från början...
Björnstek
Har gjort det själv och den smälter i munnen.
Björn är en av mina favoriter
solvik: gjorde ungefär som ditt recept förutom kapris, det är vi inte så förtjusta i. Men det var ändå som om det saknades nåt.. Det var gott...men.....
Jag har inte tillagat någon stek av björn, däremot har jag gjort köttbullar på björnfärs. Jag kan inte påstå att jag tyckte att björn var någon hit precis. Köttbullarna fick en söt smak. Den söta smaken kan jag tänka mig beror på att denna björn hade haft god tillgång på bär. På grund av den söta smaken så krävs det ganska mycket kryddor för att få en bra smak på det.