jajja men det gjör vi varje år i samband med gris köp. Klart godast skinkan och man vet att de har haft det bra...
"Nöff Nöff va go ho va"
12 november 2007
Jag gör som de flesta andra skinka själv, oftast kommer den dessutom från egen gris.
Små julköttbullar med mycket kryddpeppar och ingefära i är ett måste, och det kan inga köpta varianter jämföras med.
Har man inte tid, kan man ju alltid, som något skrivit redan, göra köttbullarna innan och frysa.
Även skinkan kan man faktiskt göra både en och två dagar före, låter man den bara svalna snabbt och ordentligt, t ex ute på bron/balkongen, så det inte bildas kondens i förvaringskärlet i kylen, så håller sig gratineringen spröd och fin.
Julen "finns" ju inte, utan är något vi skapar genom extra omsorg och omtanke om varandra, städar, pyntar och lagar extragott.
ThomasP12 november 2007
Vad lagar ni för julmat mer än skinkan och köttbullarna då//Thomas
Okänd12 november 2007
Jajamän,jag ugnsbakar min skinka själv och rullar köttbullar.Jag gillar inte färdiga köttbullar utan vill ha hemlagade.Oh, vad jag längtar till julen.Hälsningar Liliane.
imse12 november 2007
Jag försöker att föra in mer fisk- och grönsaksrätter på mitt julbord. Det är kul att komma med något nytt recept varje år.
Vi har börjat med bohuslänsk ostkaka och björnbärnssylt som är så himla gott.
En klassiker som bara ska vara är den engelska fruktkakan som skall avnjutas till kaffet.//imse
Lena13 november 2007
Jag gör kalvsylta,köttbullar,legymsallad,rödbetsallad,sillsallad,olika sill sorter. Men inte att förglömma grisfötter..:p
Lena13 november 2007
Men jag glömde det viktigaste jansons frestelse
MrsC13 november 2007
Jansson, den gör jag också själv, flera stycken...gudagott! och grisfötterna också!
Lena13 november 2007
Jaaaa vist är det super duper gott med det man gör själv
Karin5013 november 2007
Det är ju en viss känsla att ha hemlagad mat till jul. Jag köper nästan aldrig halvfabrikat. Matlagning är ju underbart att hålla på med. Dessutom är det uppskattat när barn och barnbarn äter hos oss på julen(Y)(L)
miriam13 november 2007
Jag rullar mina egna köttbullar till jul,godare än köpta
imse14 november 2007
Skrivet av Lena den 13 nov 2007
Men jag glömde det viktigaste jansons frestelse
Jag vill bara instämma mmmm...:)
lillan6316 november 2007
Skrivet av Tpersson den 11 nov 2007
Vem gör sin egen julskinka eller kör de flesta färdigkokta varianten nu till jul. Och rullar ni era egna köttbullar???//Mvh Thomas
Hej Thomas. jag gör min egen julskinka, fast jag kokar den inte utan gör den ugnen...mycket god, och den minskar inte så i storlek heller. Köttbullar rullar jag åxå själv...
500 gr blandfärs
5 msk alpnearings löksoppa
5 msk vatten
låt stå och dra i 10 min, blir kanongoda köttbullar
ha det bra...mvh Annelie
evaldo16 november 2007
Till julen är det alldeles för mycket mat.
Varje år säger vi att i år ska vi inte ha så mycket, men ändå så blir det för mycket.
Det skulle räcka med skinka med dopp, köttbullar och jansson, och julgröten förståss.
Gitsan17 november 2007
Här ugnsbakar vi skinkan dagen före julafton för att kunna ta en macka med ljummen skinka på tillsammans med en nubbe och julmust.
Köttbullar steker jag i förväg och fryser in.
I övrigt är väl det mesta färdigköpt, men med åren har vi dock minskat rejält på maten och ökat på promenaderna.
farmoringer17 november 2007
Vi äter inte allt på en dag längre utan lägger ut det på alla juldagarna i stället Plus några andra dar. Annars hinner man inte få i sig allt.....Känns mycket bättre i magen att göra så. Men på juldagen äter vi alttid lutfisk och det vill jag inte ändra på. Så ska ju kalkonen in nån dag...Mmm, finns ju så mycket gott som man ska äta på så lite dagar, egentligen.:p
jessicaalm17 november 2007
Jag har alltid köpt färdig skinka. Men i år ska jag prova göra egen tänkte jag och se hur det blir. :D(Y)
Boddan17 november 2007
Hej!
När jag var yngre hade mina föräldrar lantbruk, grisar och tjurar. Hade jakträtt, så det blev mycket älg/råddjur/hare.
Vi födde upp grisar och tjurar till slakt. Grisarna slaktade och styckade vi själva. Lade alltid in skinka själv i saltlake i 14 dgr, sen koka vi den.
Men nu är gården såld och både jag o mor köper färdigkokt skinka:) Men köttbullarna gör vi själva,:p men inte på eget kött, det blir tyvärr från ICA.
Klart godast är eget kött från gården, både nöt/vilt/fläsk(Y)
Hälsn/Bodil
Fiona17 november 2007
Här köps färdigkokt skinka.
Till och med min mormor slutade koka själv för några år sedan, då hon konstaterade att det blev lika bra med färdigkokt (o hon var en riktig husmor annars) men det sparade tid.
Dopp i grytan gör vi med kroppkaksspadet, då det är tradition i vår släkt att ha uppstekta kroppkakor på julbordet.
Köttbullarna har i alla år varit morfar som gjort, hur det blir när han går bort återstår att se, men antagligen blir det min mor som får göra dem då.
e_p_a200018 november 2007
Klart att man gör egna köttbullar. Janson ett måste på jul det lagar jag alltid, halva formen med anjovis och halva med skinka, så att grabben också äter. Gravad och rökt lax måste jag ha och givetvis små revben
jajja men det gjör vi varje år i samband med gris köp. Klart godast skinkan och man vet att de har haft det bra...
"Nöff Nöff va go ho va"
Jag gör som de flesta andra skinka själv, oftast kommer den dessutom från egen gris.
Små julköttbullar med mycket kryddpeppar och ingefära i är ett måste, och det kan inga köpta varianter jämföras med.
Har man inte tid, kan man ju alltid, som något skrivit redan, göra köttbullarna innan och frysa.
Även skinkan kan man faktiskt göra både en och två dagar före, låter man den bara svalna snabbt och ordentligt, t ex ute på bron/balkongen, så det inte bildas kondens i förvaringskärlet i kylen, så håller sig gratineringen spröd och fin.
Julen "finns" ju inte, utan är något vi skapar genom extra omsorg och omtanke om varandra, städar, pyntar och lagar extragott.
Vad lagar ni för julmat mer än skinkan och köttbullarna då//Thomas
Jajamän,jag ugnsbakar min skinka själv och rullar köttbullar.Jag gillar inte färdiga köttbullar utan vill ha hemlagade.Oh, vad jag längtar till julen.Hälsningar Liliane.
Jag försöker att föra in mer fisk- och grönsaksrätter på mitt julbord. Det är kul att komma med något nytt recept varje år.
Vi har börjat med bohuslänsk ostkaka och björnbärnssylt som är så himla gott.
En klassiker som bara ska vara är den engelska fruktkakan som skall avnjutas till kaffet.//imse
Jag gör kalvsylta,köttbullar,legymsallad,rödbetsallad,sillsallad,olika sill sorter. Men inte att förglömma grisfötter..:p
Men jag glömde det viktigaste jansons frestelse
Jansson, den gör jag också själv, flera stycken...gudagott! och grisfötterna också!
Jaaaa vist är det super duper gott med det man gör själv
Det är ju en viss känsla att ha hemlagad mat till jul. Jag köper nästan aldrig halvfabrikat. Matlagning är ju underbart att hålla på med. Dessutom är det uppskattat när barn och barnbarn äter hos oss på julen(Y)(L)
Jag rullar mina egna köttbullar till jul,godare än köpta
Men jag glömde det viktigaste jansons frestelse
Jag vill bara instämma mmmm...:)
Vem gör sin egen julskinka eller kör de flesta färdigkokta varianten nu till jul. Och rullar ni era egna köttbullar???//Mvh Thomas
Hej Thomas. jag gör min egen julskinka, fast jag kokar den inte utan gör den ugnen...mycket god, och den minskar inte så i storlek heller. Köttbullar rullar jag åxå själv...
500 gr blandfärs
5 msk alpnearings löksoppa
5 msk vatten
låt stå och dra i 10 min, blir kanongoda köttbullar
ha det bra...mvh Annelie
Till julen är det alldeles för mycket mat.
Varje år säger vi att i år ska vi inte ha så mycket, men ändå så blir det för mycket.
Det skulle räcka med skinka med dopp, köttbullar och jansson, och julgröten förståss.
Här ugnsbakar vi skinkan dagen före julafton för att kunna ta en macka med ljummen skinka på tillsammans med en nubbe och julmust.
Köttbullar steker jag i förväg och fryser in.
I övrigt är väl det mesta färdigköpt, men med åren har vi dock minskat rejält på maten och ökat på promenaderna.
Vi äter inte allt på en dag längre utan lägger ut det på alla juldagarna i stället Plus några andra dar. Annars hinner man inte få i sig allt.....Känns mycket bättre i magen att göra så. Men på juldagen äter vi alttid lutfisk och det vill jag inte ändra på. Så ska ju kalkonen in nån dag...Mmm, finns ju så mycket gott som man ska äta på så lite dagar, egentligen.:p
Jag har alltid köpt färdig skinka. Men i år ska jag prova göra egen tänkte jag och se hur det blir. :D(Y)
Hej!
När jag var yngre hade mina föräldrar lantbruk, grisar och tjurar. Hade jakträtt, så det blev mycket älg/råddjur/hare.
Vi födde upp grisar och tjurar till slakt. Grisarna slaktade och styckade vi själva. Lade alltid in skinka själv i saltlake i 14 dgr, sen koka vi den.
Men nu är gården såld och både jag o mor köper färdigkokt skinka:) Men köttbullarna gör vi själva,:p men inte på eget kött, det blir tyvärr från ICA.
Klart godast är eget kött från gården, både nöt/vilt/fläsk(Y)
Hälsn/Bodil
Här köps färdigkokt skinka.
Till och med min mormor slutade koka själv för några år sedan, då hon konstaterade att det blev lika bra med färdigkokt (o hon var en riktig husmor annars) men det sparade tid.
Dopp i grytan gör vi med kroppkaksspadet, då det är tradition i vår släkt att ha uppstekta kroppkakor på julbordet.
Köttbullarna har i alla år varit morfar som gjort, hur det blir när han går bort återstår att se, men antagligen blir det min mor som får göra dem då.
Klart att man gör egna köttbullar. Janson ett måste på jul det lagar jag alltid, halva formen med anjovis och halva med skinka, så att grabben också äter. Gravad och rökt lax måste jag ha och givetvis små revben