Jag såg receptet på lussekatter under diskussionsgr. för baktips. Finns det någon som har ett annat recept, utan kesella som ingrediens?
8 december 2000
Det bästa saffransbrödet100g margarin1 liter mjölk100g jäst2 tsk salt1msk sockerca 3.5 liter (ca 2 kg ) vetemjöl2 påsar (a 50g) saffran gärna 3 påsar250g margarin eller smör3 dl socker2 ägg(250 g russin)PenslingäggpärlsockerrussinSmält matfettet och häll i mjölken. Värm ev. degspadet ytterligare tills det är ljummet, ca 37º C. Smula ner jästen i en degbunke. Häll i lite av degspadet och rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt resten av degspdet, salter, sockret och ungefär 2,5 liter av mjölet.Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa till dubbel storlek eller ca 1 tim.Stöt under tiden saffranet med en sockerbit i en mortel. Rör matfettet poröst med sockret. Tillsätt saffranet och äggen. Arbeta in saffransmeten i den uppjästa degen i bunken. Tillsätt ev. russinen. Arbeta i resten av mjölet men spar lite till knådningen. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet.Forma degen till bullar, lussekattfer, flätor ( jag brukar göra en adventskrans av en del av degen med riven mandelmassa blandad med lite grädde och några russin i kavlad och klippt ).JÄS BRÖDET VÄL. Pensla med uppvispat ägg, strö ev. pärlsocker över.Grädda bullar mitt i ugnen i 250º ugnsvärme 5-8min., kakor och flätor på första falsen nerifrån i 200-225 graders ugnsvärme 20min.Det bli 90 lussekatter ekker 4-6 julkakor, flätor eller längder.Det är ett litet jobbigt recept men man får valuta för arbetet, det blir saftiga och goda lussekatter, dom håller sig fina i frysen.
9 december 2000
Varför vill du inte ha kesella i degen? Resultatet blir mycket bättre.Till alla som skall baka lussekatter vill jag rekomendera Arlas recept som finns på www.arla.se.
Jag såg receptet på lussekatter under diskussionsgr. för baktips. Finns det någon som har ett annat recept, utan kesella som ingrediens?
Det bästa saffransbrödet100g margarin1 liter mjölk100g jäst2 tsk salt1msk sockerca 3.5 liter (ca 2 kg ) vetemjöl2 påsar (a 50g) saffran gärna 3 påsar250g margarin eller smör3 dl socker2 ägg(250 g russin)PenslingäggpärlsockerrussinSmält matfettet och häll i mjölken. Värm ev. degspadet ytterligare tills det är ljummet, ca 37º C. Smula ner jästen i en degbunke. Häll i lite av degspadet och rör om tills jästen är upplöst. Tillsätt resten av degspdet, salter, sockret och ungefär 2,5 liter av mjölet.Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter. Låt degen jäsa till dubbel storlek eller ca 1 tim.Stöt under tiden saffranet med en sockerbit i en mortel. Rör matfettet poröst med sockret. Tillsätt saffranet och äggen. Arbeta in saffransmeten i den uppjästa degen i bunken. Tillsätt ev. russinen. Arbeta i resten av mjölet men spar lite till knådningen. Häll upp degen på mjölat bakbord och knåda in resten av mjölet.Forma degen till bullar, lussekattfer, flätor ( jag brukar göra en adventskrans av en del av degen med riven mandelmassa blandad med lite grädde och några russin i kavlad och klippt ).JÄS BRÖDET VÄL. Pensla med uppvispat ägg, strö ev. pärlsocker över.Grädda bullar mitt i ugnen i 250º ugnsvärme 5-8min., kakor och flätor på första falsen nerifrån i 200-225 graders ugnsvärme 20min.Det bli 90 lussekatter ekker 4-6 julkakor, flätor eller längder.Det är ett litet jobbigt recept men man får valuta för arbetet, det blir saftiga och goda lussekatter, dom håller sig fina i frysen.
Varför vill du inte ha kesella i degen? Resultatet blir mycket bättre.Till alla som skall baka lussekatter vill jag rekomendera Arlas recept som finns på www.arla.se.