Kanske inte riktigt ligger i tiden men jag frågar i alla fall.
Min farmor brukade alltid göra grönkål till julbordet. Och jag tyckte det var grymt gott till julskinkan.
Hur tillagar men det? Jag vet att man steker det på något sätt men ska man bara steka det i smör eller vad?
Tacksam för svar!
//Andreas
jhulia23 juni 2007
Grönkål till jul (långkål).
Koka först grönkålsbladen i grönsaksbuljong tills de blivit mjuka. Låt svalna och hacka/strimla grönkålsbladen.
Fräs sedan hacket i lite smör och tillsätt grädde och låt puttra tills det blir krämigt, smaksätt med salt, peppar och lite socker.
friis25 juni 2007
Aha!
Låter som något som jag skulle gilla.
Tror dock inte att farmor hade i någon matlagningsgräde, om jag minns rätt hur det såg ut.
/Andreas
jhulia29 juni 2007
---> Andreas......
Tillagningen beror nog till stor del på var i landet man bor....
I vår familj åt vi grönkål året runt , där mamma gjorde typ gryta, där hon fräste rökt sidfläsk i tärningar (alt bacon) och sen hade i den hackade grönkålen, ev några potatisar i tärningar och grönsaksbuljong och så fick det puttra och så så smaksatte hon med vitpeppar, lite riven muskot och ev lite salt......
Vad du än hittar på, så lycka till i köket och smaklig måltid! :) :)
verlden1 juli 2007
Grönkål är gott i en sallad, trimla kålen enligt eget huvud, som dressing är olja, citron, salt & peppar gott.
Kanske inte riktigt ligger i tiden men jag frågar i alla fall.
Min farmor brukade alltid göra grönkål till julbordet. Och jag tyckte det var grymt gott till julskinkan.
Hur tillagar men det? Jag vet att man steker det på något sätt men ska man bara steka det i smör eller vad?
Tacksam för svar!
//Andreas
Grönkål till jul (långkål).
Koka först grönkålsbladen i grönsaksbuljong tills de blivit mjuka. Låt svalna och hacka/strimla grönkålsbladen.
Fräs sedan hacket i lite smör och tillsätt grädde och låt puttra tills det blir krämigt, smaksätt med salt, peppar och lite socker.
Aha!
Låter som något som jag skulle gilla.
Tror dock inte att farmor hade i någon matlagningsgräde, om jag minns rätt hur det såg ut.
/Andreas
---> Andreas......
Tillagningen beror nog till stor del på var i landet man bor....
I vår familj åt vi grönkål året runt , där mamma gjorde typ gryta, där hon fräste rökt sidfläsk i tärningar (alt bacon) och sen hade i den hackade grönkålen, ev några potatisar i tärningar och grönsaksbuljong och så fick det puttra och så så smaksatte hon med vitpeppar, lite riven muskot och ev lite salt......
Vad du än hittar på, så lycka till i köket och smaklig måltid! :) :)
Grönkål är gott i en sallad, trimla kålen enligt eget huvud, som dressing är olja, citron, salt & peppar gott.
Det går även att göra god soppa av den.
Lycka till & smaklig spis
Lena