Vi tycker vi bor i ett litet land men att döma av de olika traditonerna vad gäller vad som serveras till julen så undrar man nästan{question}
För egen del blir det följande som står på vårt julbord.
Julskinka
Stekt leverkorv
Stekt hackekorv
Prinskorv
Köttbullar (hemlagade)
Revbensspjäll
Janssons
Brunkål
Pressylta
Rödbetssallad
Sillsallad
Löksill
Senapssill
Hel anjovis
Ägghalvor
Julost
Senap (hemgjord stark, collmans)
Vörtbröd
Svagdricka
Julmust.
Risgrynsgröt
Saftsoppa
Gammeldags mjölk
Socker och kanel
720118 september 2010
Skrivet av hillan66 den 18 sep 2010
Skagenröra och nubbesallad är ett måste på vårat julbord! ...Förutom det klassiska. Vi är tokiga i kallskuret i vår familj och så Jansson förståss. Köttbullarna och prinskorven brukar alltid bli över!{clap}
Håller med att köttbullarna och prinskorven blir kvar...varför envisas man med att ha det kvar????
Jag tar EN köttbulle till äppelmoset och rödbetssalladen.
Eller så lagar man iordning 1 köttbulle per pers.
Fast det är gott att hitta på Juldagen...till frukost/lunch/middag
{eat}
wedebrand18 september 2010
Jag lagar aldrig julmiddag, är tradition att äta hos mormor på julafton och envis som hon är gör hon allt själv! krutgumma! Har aldrig fattat hur hon får ihop allt men det kommer väl kanske med rutinen ^^
På min tallrik hamnar iallfall alltid;
Janssons, Sillsallad, Brysselkål, Omelett med svampstuvning, Kålrotslåda och såklart massor av skinka. En o annan av mormors kuvertbröd med det hemliga receptet slinkar allt ner också.
Dopp i grytan har jag inte vågat på mig än, men tänkte testa det i år.. börjar ju trots allt bli stor ;)
piabach19 september 2010
Då jag bodde hemma åt vi lutfisk med vitsås, potatis och risgrynsgröt. Nu när jag är gift med en polack så är det ett helt bord med olika fiskrätter, surkålspiroger och diverse sallader som hör julen till.
72018 oktober 2010
Puff PUFF...{snowman}
hillan669 oktober 2010
Skrivet av 7201 den 18 sep 2010
Skrivet av hillan66 den 18 sep 2010
Skagenröra och nubbesallad är ett måste på vårat julbord! ...Förutom det klassiska. Vi är tokiga i kallskuret i vår familj och så Jansson förståss. Köttbullarna och prinskorven brukar alltid bli över!{clap}
Håller med att köttbullarna och prinskorven blir kvar...varför envisas man med att ha det kvar????
Jag tar EN köttbulle till äppelmoset och rödbetssalladen.
Eller så lagar man iordning 1 köttbulle per pers.
Fast det är gott att hitta på Juldagen...till frukost/lunch/middag
{eat}
Bra idé! En köttbulle och en prinskorv per person. Kanske nått att införa denna jul!(Y)
I min familj så delar vi upp förbereldelserna av de olika maträtterna mellan varandra så att det blir knytkalas. Ingen står ensam och gör all mat. Ett lättsamt sätt som uppskattas av alla! Sen delar vi resterna mellan oss så att vi kan hjälpas åt att äta upp dem också! Funkar jättebra!
kekke469 oktober 2010
På vårat julbord finns det
Skinka + senap + äppelmos
Flera sorters sill
Hemlagade små köttbullar
Rebenspjäll
Kalvsylta presssylta
Gravad lax + gravlaxsås
Fyllda ägg
Janssons
Stekt inlagd strömming
Röbetsallad
Prinskorv
Julost
Vörtlimpa
Sladdor
Havrekex
Julmust
Potatis
wildlife9 oktober 2010
Men va tusan kära "nästgårdsgrannefrånlit"... ska man planera julen nu? Hade jag inte precis stoppat resterna av påskskinkan i frysen...? {laugh}
soccermum9 oktober 2010
Skrivet av elsklingen den 18 sep 2010
förra året gjorde jag en snuskigt god matig sallad {drool}
måste be om exakta mängder bara, hade lite på känn,
men oj.... härlig smakbrytning till det rökta o stekta osv
innehöll bla:
finfin-strimlad rödkål
rött äpple skivat i tunna klyftor
pressad apelsinsaft
granatäpplekärnor
färsk småbladig spenat
rapsolja
o lite sånt (H)
kan försöka o minnas att posta receptet Om jag minns (o ids med "böket" att lägga in ordentligt )
Kålrotslåda kke man ska testa !
Stuvad grönkål är gott .... lite muskot i o valfri grädde såklart...
- Sen är Min jul Nästan förstörd om jag inte får BRUNKÅL .... från mormors sida, i Halland...
ett Måste till skinkan !!
- Likaså Sherrysill, ett ännu mera måste !!
(varje säsongsfirande måste ha den)
kryddig o härlig.... bla ketchup, rödlök matjesill o curry !!
Vill du ha recept ? älskar man sill, är denna en vinnare
Ett år gjorde jag nån bredbar blandost i ett kärl,
riven cheddar o grönmögel o en massa annat,
lite sprit om jag ej minns fel... skulle mogna sen. mkt gott !!
Vad är sötost ? älskar ost....
Åååå jag vill ha recept på både sallad och ost om det går att ordna :P
wildlife9 oktober 2010
Vad det gäller sötosten så kanske det är våran Jämtländska grynost ni är ute efter... :)
Kolla in denna sidan: http://favoritrecept.blogspot.com/2007/11/jmtlndsk-grynost.html
Lutfisk med vitsås
Julskinka
Ibland rökt kalkon
Sillar av olika slag
Morotslåda
Sötad potatislåda
Kålrotslåda
Köttbullar
Röbetssallad
Kallrökt lax
gravad sik
Allt som oftast har man alldeles för mycket mat... Men oj vad man börjar längta till julen nu och alla förberedelser kring den :)
720110 oktober 2010
Skrivet av wildlife den 9 okt 2010
Men va tusan kära "nästgårdsgrannefrånlit"... ska man planera julen nu? Hade jag inte precis stoppat resterna av påskskinkan i frysen...? {laugh}
Jag vet !!!!! {laugh}{laugh}{eat}Men jag ÄLSKAR julmaten och längtar.........
Vill också ha massa nya ideer, för jag brukar se till att ha nya "maträtter" på vårt Julbord.
Apropå sötosten så är det ett gamalt recept på en ost där man värmer mjölk tll 37 grader sen vispar man ner en blandning av ägg och mjöl. Man blandar även ner Löpe.
Så låter man allt stå och tjockna/separera...
Sen skär man ett kryss i ostmassan som blir och ringlar över
sirap, hel kanel och kardemumma.
Sen får osten koka upp sakta sakta och sjuda sakta i 6-8 timmar. Kan inte vara utan den osten till jul......{eat}
sju10 oktober 2010
Hos oss har vi:
Julskinka (ungsbakt och griljerad)
Köttbullar
Prinskorv
Revben
Janssons
Ägghalvor med olika fyllning
Rödbetssallad
Sillsallad
Min mammas "tutti-frutti" (en mimosa-liknande sallad)
Olika sorters sill
Gravad lax
Rödkål
Brysselkål
Vörtbröd
Julknäcke
En mängd goda ostar
Senap
Julmust, julöl och snaps
Vi har bantat julbordet något på senare år, satsar bara på det som är viktigt för oss olika familjemedlemmar. Vi hjälps åt att laga maten, pappa gravar lax och brukar lägga in nån sill, svågern brukar också lägga in några sillar. Jag och min syster brukar stå för julgodiset och julbak. På själva julafton är det mest jag, syrran och mamma som sedan huserar i köket. Allra mest mamma kanske, det är hon som gör julskinka, köttbullar och Jansson, som ju måste bli perfekta varje år. :)
Inte så julig kanske men ett måste hos oss både till jul, påsk och midsommar. Har blivit en ny jultradition tillsammans med allt det gamla traditionella såklart, ungefär samma ni andra räknat upp.
Så finns inte detta på julbordet skulle nog besvikelsen vara stor.
Ugnsomelett med räkstuvning är också ett måste hos oss. Det verkar inte alla ha heller.
tuppsan10 oktober 2010
Skrivet av 7201 den 18 sep 2010
Jag längtar till Jul och all matlagning.....
Jag vet att det är tidigt men jag behöver några nya recept
och vill gärna testlaga innan,,,,,,,,,,
Jag vill alltid ha minst en ny rätt varje Jul......
Hur ser era julbord ut..???
Mitt ser ut så här...................
Cognacsmedwurst, Gravad lax, Gravlaxsås, Inlagd sill
Köttbullar, Finsk kålrotslåda, Krustader med champinjonstuvning, Kalvsylta, Laxmousse med romsås,
Prinskorv, Potatis, Revbensspjäll, Rödbetssallad,
2 olika Sillsallader, Skinka, Senap, Sötost,
Ägghalvor med kaviargrädde/dill
Äppelmos, Jämtländska stutar......
Har ni recept på något gott till Julbordet så tar jag gärna emot det......
Vilket härlig Julbord du har.{silly}
gosmamman10 oktober 2010
Attans, det låter lite tokigt, men jag har också börjat förbereda julen. Har ögonen på skaft efter lyckade julklappar så här i god tid innan hysterin. Har även bokat bagarstuga för julens siktbröd och tunnbröd....redan om 2 veckor.
Tidigt? Tja jag har en välbehövlig semestertripp till mitt älskade barnbarn i Thailand inplanerad strax före advent, så julbröd, hårt och mjukt ska bakas till stor del innan, så även lussekatterna som i år bakas tillsammans med pepparkakorna till allhelgona.
Sedan har jag ju bara julstädning och vanligt julmatsstök kvar när jag kommer hem och kan då njuta av att jag ändå slipper baka.
Vi tycker vi bor i ett litet land men att döma av de olika traditonerna vad gäller vad som serveras till julen så undrar man nästan{question}
För egen del blir det följande som står på vårt julbord.
Julskinka
Stekt leverkorv
Stekt hackekorv
Prinskorv
Köttbullar (hemlagade)
Revbensspjäll
Janssons
Brunkål
Pressylta
Rödbetssallad
Sillsallad
Löksill
Senapssill
Hel anjovis
Ägghalvor
Julost
Senap (hemgjord stark, collmans)
Vörtbröd
Svagdricka
Julmust.
Risgrynsgröt
Saftsoppa
Gammeldags mjölk
Socker och kanel
Skagenröra och nubbesallad är ett måste på vårat julbord! ...Förutom det klassiska. Vi är tokiga i kallskuret i vår familj och så Jansson förståss. Köttbullarna och prinskorven brukar alltid bli över!{clap}
Håller med att köttbullarna och prinskorven blir kvar...varför envisas man med att ha det kvar????
Jag tar EN köttbulle till äppelmoset och rödbetssalladen.
Eller så lagar man iordning 1 köttbulle per pers.
Fast det är gott att hitta på Juldagen...till frukost/lunch/middag
{eat}
Jag lagar aldrig julmiddag, är tradition att äta hos mormor på julafton och envis som hon är gör hon allt själv! krutgumma! Har aldrig fattat hur hon får ihop allt men det kommer väl kanske med rutinen ^^
På min tallrik hamnar iallfall alltid;
Janssons, Sillsallad, Brysselkål, Omelett med svampstuvning, Kålrotslåda och såklart massor av skinka. En o annan av mormors kuvertbröd med det hemliga receptet slinkar allt ner också.
Dopp i grytan har jag inte vågat på mig än, men tänkte testa det i år.. börjar ju trots allt bli stor ;)
Då jag bodde hemma åt vi lutfisk med vitsås, potatis och risgrynsgröt. Nu när jag är gift med en polack så är det ett helt bord med olika fiskrätter, surkålspiroger och diverse sallader som hör julen till.
Puff PUFF...{snowman}
Skagenröra och nubbesallad är ett måste på vårat julbord! ...Förutom det klassiska. Vi är tokiga i kallskuret i vår familj och så Jansson förståss. Köttbullarna och prinskorven brukar alltid bli över!{clap}
Håller med att köttbullarna och prinskorven blir kvar...varför envisas man med att ha det kvar????
Jag tar EN köttbulle till äppelmoset och rödbetssalladen.
Eller så lagar man iordning 1 köttbulle per pers.
Fast det är gott att hitta på Juldagen...till frukost/lunch/middag
{eat}
Bra idé! En köttbulle och en prinskorv per person. Kanske nått att införa denna jul!(Y)
I min familj så delar vi upp förbereldelserna av de olika maträtterna mellan varandra så att det blir knytkalas. Ingen står ensam och gör all mat. Ett lättsamt sätt som uppskattas av alla! Sen delar vi resterna mellan oss så att vi kan hjälpas åt att äta upp dem också! Funkar jättebra!
På vårat julbord finns det
Skinka + senap + äppelmos
Flera sorters sill
Hemlagade små köttbullar
Rebenspjäll
Kalvsylta presssylta
Gravad lax + gravlaxsås
Fyllda ägg
Janssons
Stekt inlagd strömming
Röbetsallad
Prinskorv
Julost
Vörtlimpa
Sladdor
Havrekex
Julmust
Potatis
Men va tusan kära "nästgårdsgrannefrånlit"... ska man planera julen nu? Hade jag inte precis stoppat resterna av påskskinkan i frysen...? {laugh}
förra året gjorde jag en snuskigt god matig sallad {drool}
måste be om exakta mängder bara, hade lite på känn,
men oj.... härlig smakbrytning till det rökta o stekta osv
innehöll bla:
finfin-strimlad rödkål
rött äpple skivat i tunna klyftor
pressad apelsinsaft
granatäpplekärnor
färsk småbladig spenat
rapsolja
o lite sånt (H)
kan försöka o minnas att posta receptet Om jag minns (o ids med "böket" att lägga in ordentligt )
Kålrotslåda kke man ska testa !
Stuvad grönkål är gott .... lite muskot i o valfri grädde såklart...
- Sen är Min jul Nästan förstörd om jag inte får BRUNKÅL .... från mormors sida, i Halland...
ett Måste till skinkan !!
- Likaså Sherrysill, ett ännu mera måste !!
(varje säsongsfirande måste ha den)
kryddig o härlig.... bla ketchup, rödlök matjesill o curry !!
Vill du ha recept ? älskar man sill, är denna en vinnare
Ett år gjorde jag nån bredbar blandost i ett kärl,
riven cheddar o grönmögel o en massa annat,
lite sprit om jag ej minns fel... skulle mogna sen. mkt gott !!
Vad är sötost ? älskar ost....
Åååå jag vill ha recept på både sallad och ost om det går att ordna :P
Vad det gäller sötosten så kanske det är våran Jämtländska grynost ni är ute efter... :)
Kolla in denna sidan: http://favoritrecept.blogspot.com/2007/11/jmtlndsk-grynost.html
Är ett absolut måste (Y)
Inkokta Grisfötter
Också ett måste (Y)
Rödkål
...och ett måste till (Y)
Brunkål
...och så klart!
Gullis Ugnsstekta Revbenspjäll
Hos oss serveras det :
Lutfisk med vitsås
Julskinka
Ibland rökt kalkon
Sillar av olika slag
Morotslåda
Sötad potatislåda
Kålrotslåda
Köttbullar
Röbetssallad
Kallrökt lax
gravad sik
Allt som oftast har man alldeles för mycket mat... Men oj vad man börjar längta till julen nu och alla förberedelser kring den :)
Men va tusan kära "nästgårdsgrannefrånlit"... ska man planera julen nu? Hade jag inte precis stoppat resterna av påskskinkan i frysen...? {laugh}
Jag vet !!!!! {laugh}{laugh}{eat}Men jag ÄLSKAR julmaten och längtar.........
Vill också ha massa nya ideer, för jag brukar se till att ha nya "maträtter" på vårt Julbord.
Apropå sötosten så är det ett gamalt recept på en ost där man värmer mjölk tll 37 grader sen vispar man ner en blandning av ägg och mjöl. Man blandar även ner Löpe.
Så låter man allt stå och tjockna/separera...
Sen skär man ett kryss i ostmassan som blir och ringlar över
sirap, hel kanel och kardemumma.
Sen får osten koka upp sakta sakta och sjuda sakta i 6-8 timmar. Kan inte vara utan den osten till jul......{eat}
Hos oss har vi:
Julskinka (ungsbakt och griljerad)
Köttbullar
Prinskorv
Revben
Janssons
Ägghalvor med olika fyllning
Rödbetssallad
Sillsallad
Min mammas "tutti-frutti" (en mimosa-liknande sallad)
Olika sorters sill
Gravad lax
Rödkål
Brysselkål
Vörtbröd
Julknäcke
En mängd goda ostar
Senap
Julmust, julöl och snaps
Vi har bantat julbordet något på senare år, satsar bara på det som är viktigt för oss olika familjemedlemmar. Vi hjälps åt att laga maten, pappa gravar lax och brukar lägga in nån sill, svågern brukar också lägga in några sillar. Jag och min syster brukar stå för julgodiset och julbak. På själva julafton är det mest jag, syrran och mamma som sedan huserar i köket. Allra mest mamma kanske, det är hon som gör julskinka, köttbullar och Jansson, som ju måste bli perfekta varje år. :)
Philadelphiatårta med räkor
Inte så julig kanske men ett måste hos oss både till jul, påsk och midsommar. Har blivit en ny jultradition tillsammans med allt det gamla traditionella såklart, ungefär samma ni andra räknat upp.
Så finns inte detta på julbordet skulle nog besvikelsen vara stor.
Ugnsomelett med räkstuvning är också ett måste hos oss. Det verkar inte alla ha heller.
Jag längtar till Jul och all matlagning.....
Jag vet att det är tidigt men jag behöver några nya recept
och vill gärna testlaga innan,,,,,,,,,,
Jag vill alltid ha minst en ny rätt varje Jul......
Hur ser era julbord ut..???
Mitt ser ut så här...................
Cognacsmedwurst, Gravad lax, Gravlaxsås, Inlagd sill
Köttbullar, Finsk kålrotslåda, Krustader med champinjonstuvning, Kalvsylta, Laxmousse med romsås,
Prinskorv, Potatis, Revbensspjäll, Rödbetssallad,
2 olika Sillsallader, Skinka, Senap, Sötost,
Ägghalvor med kaviargrädde/dill
Äppelmos, Jämtländska stutar......
Har ni recept på något gott till Julbordet så tar jag gärna emot det......
Vilket härlig Julbord du har.{silly}
Attans, det låter lite tokigt, men jag har också börjat förbereda julen. Har ögonen på skaft efter lyckade julklappar så här i god tid innan hysterin. Har även bokat bagarstuga för julens siktbröd och tunnbröd....redan om 2 veckor.
Tidigt? Tja jag har en välbehövlig semestertripp till mitt älskade barnbarn i Thailand inplanerad strax före advent, så julbröd, hårt och mjukt ska bakas till stor del innan, så även lussekatterna som i år bakas tillsammans med pepparkakorna till allhelgona.
Sedan har jag ju bara julstädning och vanligt julmatsstök kvar när jag kommer hem och kan då njuta av att jag ändå slipper baka.