Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Jul i andra länder?

 • ferizaj 22 december 2007

  Har ni några recept på julmat från andra länder?
  Helst veganska, eller där man kan byta ut köttet? :)

 • Aspholme 22 december 2007

  Kålrotslåda från Finland finns bland mina recept.(Y)

 • imse 22 december 2007

  Grönkålspaj på valnötsbotten:
  valnötter,olja, vetemjöl, lite vatten blandas till en botten

  Grönkål strimlas och fräses lätt, på med tofugrädde och kryddor efter smak.
  gör en stor paj eller många små i folieformar det sista blir väldigt snyggt.

  Lycka till !!

 • imse 22 december 2007

  Skrivet av imse den 22 dec 2007

  Grönkålspaj på valnötsbotten:
  valnötter,olja, vetemjöl, lite vatten blandas till en botten

  Grönkål strimlas och fräses lätt, på med tofugrädde och kryddor efter smak.
  gör en stor paj eller många små i folieformar det sista blir väldigt snyggt.

  Lycka till !!


  Landet är Värmland :D

 • anluk 22 december 2007

  Har också kålrotslåda bland mina recept.Den är superdupergod!

 • svandisros 22 december 2007

  Jag är isländsk och ej vegetarian men min kille är det.
  I går gjorde jag något supergott till honom, smjörde en form med margarin, hade rivet bröd (inte för små bitar) i botten, paprika, smått saxade champinoner, soltorkade tomater, svarta oliver, feta ost samt lite olja, broccoli (klart man ka ha vad som helst!) sen smälte jag ost, brie, tillsammans med ca. 2,5 dl. matlagningsgrädde, hällde över, rev ost över och in i ugnen ca. 200 gr. celcius i ca. 15 minuter.

 • evaldo 23 december 2007

  Inte direkt några recept men intressangt ändå.

  Jul i andra länder
  Här kan du läsa om hur man firar jul och vilka traditioner som gäller i andra länder. Är du nyfiken på hur man säger God Jul på olika språk har vi listan.  --------------------------------------------------------------------------------


  Tyskland
  I Tyskland ser julen ut väldigt mycket som vår Svenska. December månad plockar man fram adventsljus och kalendrar. Julen firas som i Sverige den 24 december och denna dag går man till kyrkan på eftermiddagen. Efter besöket i kyrkan delar man ut julklapparna. På det tyska julbordet står potatissallad, wienerkorv och frukt i centrum.

  Polen
  I polen kommer Sankt Nicolaus (motsvarigheten till tomten) med presenterna före middagen. När den första stjärnan tänds på himlen ska man börja äta. Många arbetar halva dagen. Maten består av 12 rätter, oftast flera. Det får inte finnas något kött på bordet och karp är ett måste. Vid bordet lämnar man en symbolisk plats ledig, färdigdukad till någon hungrig som behöver mat. Under måltiden går man runt och delar med sig till alla av sitt bröd (samma bröd som i nattvarden) och önskar den andra något. Vid midnatt går man alltid till kyrkan, även de små barnen!

  Grekland
  Man firar även julafton i Grekland, då barnen sjunger julsånger och man ger varandra presenter. Men de flesta paketen delas ut på självaste nyårsafton. I bergstrakterna tänder grekerna, enligt tradition, eld på ett vedträ i spisen och håller glöden vid liv hela natten.

  Indien
  I indien finns det flera religioner och det är stor skillnad på julen i norr och söder. De kristna grupperna i landet har gjort 24 och 25 december till helgdagar i hela Indien. I söder firar vissa grupper jul medan det är väldigt ovanligt förekommande i landets norra delar.

  Syrien
  I Syrien firar man juldagen istället för julafton som vi gör här i Sverige. Man fastar i 25 dagar fram till lunchen på juldagen. Man byter presenter och på kvällen ordnar man stora fester.

  Frankrike
  Julnatten dukar man upp jullmat, här står Lever och champange i fokus. De vuxna som orkar vara uppe byter julklappar efter midnatt men barnen brukar få sina julklappar på juldags morgonen.

  Italien
  Vid midnatt den 24 december går man på mässa i kyrkan. Ibland finns här levande människor uppställda som de tre visa männe, Maria, Josef och Jesusbarnet. Efter mässan går man hem och ger varandra presenter. På Juldagen äter man stor middag med alla släktingar, och alla har med sig mat från sin region.

  Tjeckien
  I Tjeckien är det inte julskina som gäller utan det är karp (en fisk). Man går och köper den levande och tar med den hem i en hink. Den läggs sedan ner i badkaret där den matas med bröd. På julafton slår man ihjäl karpen och äter den i alla möjliga former. Runt jul äter man även väldigt mycket kakor och dricker mycket öl.

  Thailand
  Största delen av Thailands befolkning är buddhister och de firar inte jul. Men i vissa delar av landet influerats av julen. Som på Phuket där man dekorerar med granar och tomtar, men någon jul firas egentligen inte.

  Holland
  I holland kan man säga att det firas jul två gånger varje år, med två tomar. Först den 5 december då kommer Sinterklaas och lämnar julklappar. Den 24 december firar man även julafton, då tomten återigen kommer på besök.  --------------------------------------------------------------------------------

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.