Jaghar en gång ätit långkål när jag var på julbord, det var fantastiskt gott, men hur gör man?
evaldo23 december 2007
Halländsk långkål
Portioner: 8-10
1 kg grönkål
5 dl skinkspad eller köttbuljong (tärning + vatten)
2 msk margarin eller smör
2 dl vispgrädde
1 tsk stött fänkål
1 tsk socker
1-2 tsk salt
1 krm mald vitpeppar
Koka kålen mjuk i skinkspad eller buljong i en gryta ca 20 min.
Ta upp och hacka grönkålen, gärna i m matberedare.
Spadet kan sparas som grund till soppa. Hetta upp matfettet i en gryta. När det är ljusgult och slutat skumma läggs grönkålen i och får fräsa några min.
Häll på grädden och låt puttra utan lock ca 10 min.
Smaka av med fänkål, socker, salt och peppar.
Långkålen är god till skinka, köttbullar, julkorv och revbensspjäll.
farmoringer24 december 2007
Hallå där, inte vill jag då ha fänkål i min långkål. Men annars stämde receptet bra..:)
evaldo24 december 2007
Jag vet inte om fänkål hör hemma i långkålen men det stod så i receptet. Det är inte mitt eget.
Jaghar en gång ätit långkål när jag var på julbord, det var fantastiskt gott, men hur gör man?
Halländsk långkål
Portioner: 8-10
1 kg grönkål
5 dl skinkspad eller köttbuljong (tärning + vatten)
2 msk margarin eller smör
2 dl vispgrädde
1 tsk stött fänkål
1 tsk socker
1-2 tsk salt
1 krm mald vitpeppar
Koka kålen mjuk i skinkspad eller buljong i en gryta ca 20 min.
Ta upp och hacka grönkålen, gärna i m matberedare.
Spadet kan sparas som grund till soppa. Hetta upp matfettet i en gryta. När det är ljusgult och slutat skumma läggs grönkålen i och får fräsa några min.
Häll på grädden och låt puttra utan lock ca 10 min.
Smaka av med fänkål, socker, salt och peppar.
Långkålen är god till skinka, köttbullar, julkorv och revbensspjäll.
Hallå där, inte vill jag då ha fänkål i min långkål. Men annars stämde receptet bra..:)
Jag vet inte om fänkål hör hemma i långkålen men det stod så i receptet. Det är inte mitt eget.
Har det på min receptsida. Mycket gott!!!
Ja, jag älskar långkål...