Ska bjuda middag på nyårsafton åt några allergiker. Jag skulle helst göra samma mat åt alla, för att inte behöva stå i köket hela dagen. De flesta recept på för- och efterrätter innehåller mjölk eller ägg, eller båda! Har någon tips på vad man kan bjuda en mjölk- och äggallegiker? Fisk funkar inte heller... Känner mig helt utan idéer!
Kuutti228 december 2009
Förrätter: Räknas räkor och kräftor som fisk? Annars fungerar Toast Skagen, räkcocktail och räk- eller kräftbakelse perfekt med mjölkfria alternativ. Gör eget franskbröd på vatten om du är osäker på mjölkinnehåll. Räkor kan ersättas med rökt skinka, kalkon, kyckling eller något vegetariskt. Parmaskinka och melon är en suverän kombination. Gör en sallad på dem tillsammans med ruccola och sockerärtor och dressing på 2 msk citronsaft, 4 msk olivolja och salt o peppar. Här kan du kanske erbjuda hyvlad parmesan vid sidan om till de som vill ha...
Desserter: Pannacotta går perfekt att göra på mjölkfria alternativ och ingen skillnad märks. Servera ihop med en god sås. Mixade hallon med en skvätt honung - mums! Gillar du melon - bjud på melonsoppa. Mixa 1 honungsmelon och 1 galiamelon och smaksätt med lite socker och ev saft från 1 citron. Garnera med valfria är och kanske lite citronmeliss.
Lycka till och Gott Nytt År önskar Marie
Kuutti228 december 2009
Jo, just det - gamla hederliga fruktsalladen är ju också underbar och går att variera i det oändliga. Servera mjölk- och äggfritt med glass och/eller grädde...
siggemums28 december 2009
Skrivet av Kuutti2 den 28 dec 2009
Jo, just det - gamla hederliga fruktsalladen är ju också underbar och går att variera i det oändliga. Servera mjölk- och äggfritt med glass och/eller grädde...
Glassen/ fruktsalladen blir ännu godare med varm chokladsås till, som alla kan äta:
6-8 port
1dl socker
1dl kakao
1/2 krm salt
1 dl vatten
Blanda och koka upp, låt koka under omrörning ett par min tills den är har lagom konsistens och är blank. Mums!
Ska bjuda middag på nyårsafton åt några allergiker. Jag skulle helst göra samma mat åt alla, för att inte behöva stå i köket hela dagen. De flesta recept på för- och efterrätter innehåller mjölk eller ägg, eller båda! Har någon tips på vad man kan bjuda en mjölk- och äggallegiker? Fisk funkar inte heller... Känner mig helt utan idéer!
Förrätter: Räknas räkor och kräftor som fisk? Annars fungerar Toast Skagen, räkcocktail och räk- eller kräftbakelse perfekt med mjölkfria alternativ. Gör eget franskbröd på vatten om du är osäker på mjölkinnehåll. Räkor kan ersättas med rökt skinka, kalkon, kyckling eller något vegetariskt. Parmaskinka och melon är en suverän kombination. Gör en sallad på dem tillsammans med ruccola och sockerärtor och dressing på 2 msk citronsaft, 4 msk olivolja och salt o peppar. Här kan du kanske erbjuda hyvlad parmesan vid sidan om till de som vill ha...
Desserter: Pannacotta går perfekt att göra på mjölkfria alternativ och ingen skillnad märks. Servera ihop med en god sås. Mixade hallon med en skvätt honung - mums! Gillar du melon - bjud på melonsoppa. Mixa 1 honungsmelon och 1 galiamelon och smaksätt med lite socker och ev saft från 1 citron. Garnera med valfria är och kanske lite citronmeliss.
Lycka till och Gott Nytt År önskar Marie
Jo, just det - gamla hederliga fruktsalladen är ju också underbar och går att variera i det oändliga. Servera mjölk- och äggfritt med glass och/eller grädde...
Jo, just det - gamla hederliga fruktsalladen är ju också underbar och går att variera i det oändliga. Servera mjölk- och äggfritt med glass och/eller grädde...
Glassen/ fruktsalladen blir ännu godare med varm chokladsås till, som alla kan äta:
6-8 port
1dl socker
1dl kakao
1/2 krm salt
1 dl vatten
Blanda och koka upp, låt koka under omrörning ett par min tills den är har lagom konsistens och är blank. Mums!