Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

saffran 2010?

  • alindalinda 2 november 2010

    Hej, funderar på om någon har något hum om vad saffranet kommer att kosta till julbaket i år!? Ifjol sköt ju priset i högan sky....
    Något tips på var man kan få tag på det billigt i Stockholmsområdet?

  • Mistys 2 november 2010

    Min " insider information" säger ca 20 kr / påse. Anledningen till att priset troligen inte kommer ner i dom låga 5 kr nivåerna är att bönderna som äger och skördar förstått värdet av kryddan nu. Har hört att dom tack vare att priset legat högt kunnat dra fram vatten bla till sina odlingar. Samt fått det allmänt bättre.

  • mattjejen 2 november 2010

    Jag har hört att det kommer att kosta runt 30 kr/påsen...

  • Ulrika91 2 november 2010

    Vad jag har hört:

    Förra året slog odlingarna i Spanien fel. Därav höga priser.

    Jag var på ICA för några veckor sedan, handlade saffran. 17 kr påsen. Det kan hålla i sig, eventuellt höjas något allt eftersom det börjar ta slut.

  • Mistys 2 november 2010

    Ja förra årets höga pris ca 30 kr berodde på missväxt. Men årets pris kommer inte att sjunka till priserna vi hade 2007 och 2008 just pga att odlarna kommit på att det går att ta ut mer.

  • alindalinda 2 november 2010

    oh, okej! tack för lite info! någon i sthlm som kan tipsa om butik?

  • Ulrika91 2 november 2010

    Jag bor inte i sthlm men gå till närmaste willys/ica/coop och köp på dig saffran nu. Så kanske du sparar några kronor. Priserna lär ju bli högre tills december.

  • boz1965 2 november 2010

    Borgeby Kryddgård ( http://borgebykryddgard.jetshop.se/kryddor-a--o/s--t-c-144-7.aspx ) tar 65 kr/g för hela strån och 45 kr/g för malda strån i skrivande stund. Men det kan nog komma att höjas när efterfrågan ökar närmare jul, har jag en känsla av.

  • Amika 3 november 2010

    jag har bunkrat upp. :)
    Även jag handlade på ica och köpte dem för 17kr påsen och köpte 5 stycken, så nu är julbaket räddat! :) I fall att liksom. Här tas inga risker när det kommer till lussebullarna! :D

  • mattant41 3 november 2010

    Spelar nog ingen roll vad saffranet kostar för jag kommer att köpa i alla fall, det brukar hamna på dryga 20 påsar innan julen är avklarad, men så här vill jag inte tänka på vad det kommer att kosta.

    Gott är det i alla fall.

  • alindalinda 3 november 2010

    oh, ja.. ica tog 17 för sitt egna märke,
    santa maria kostade 31. bäst att bunkra upp! :)

  • soccermum 3 november 2010

    Någon saffransexpert här inne som kan upplysa mej om ifall det skiljer sig i smak på dyr saffran och billig saffran och vad det är som gör det isf? Drygar de ut den billiga, är det sämre kvalité och ger det verkligen sämre slutresultat på t ex lussekatterna om man köper ett billigare kuvert?

    Jag är en fånig matsnobb som tror att man får det man betalar för, dvs dyrt saffran = bra saffran, och har i år för första gången köpt hela saffranstrån att mala själv men jag har absolut inget argument till varför det skulle vara bättre lika lite som jag hade bra argument när jag köpte svindyrt saffran förra året.. Men goda lussekatter blev det :P

    Tack på förhand!

  • boz1965 3 november 2010

    Skrivet av soccermum den 3 nov 2010

    ...har i år för första gången köpt hela saffranstrån att mala själv men jag har absolut inget argument till varför det skulle vara bättre lika lite som jag hade bra argument när jag köpte svindyrt saffran förra året.. Men goda lussekatter blev det :P

    Tack på förhand!


    Det är med saffran som med de flesta andra kryddor (och kaffe med för den delen) att det smakar alltid bäst med nymalet eftersom de eteriska oljorna och smakämnena inte har hunnit "dunsta av".

  • soccermum 3 november 2010

    Ok tack :) Ska bli spännande att testa att mala själv :P

    Men frågan är då: vad är skillnaden på billig och dyr saffran som redan är malen och ligger färdigförpackad...?

  • smeand 3 november 2010

    Skrivet av alindalinda den 2 nov 2010

    oh, okej! tack för lite info! någon i sthlm som kan tipsa om butik?


    Jag köpte på Hemköp under Åhlens för 27 kr/påsen förra veckan. Annars brukar jag köpa på apoteket så fort de börjar sälja.

  • soccermum 3 november 2010

    Hittade typ svaret själv när jag googlade :)
    Saffran kan vara utdrygad med safflor, en blomma som ger samma färg men ingen smak..
    Fast frågan finns ju iofs kvar: Hur vet man då att man köper äkta saffran? Är den dyrare äkta och den billiga utdrygad eller är även den billiga äkta vara och varför kan det skilja så i pris?
    Är enda sättet att vara säker att man köper egna strån?
    *förvirrad långt innan bullbaket börjat*
    {question}

    Hittade mer info när jag surfade runt:

    "Mest möjliga arom:
    Hur gör man pulver av hel saffran? Erfarna lussekattbagare stöter den i mortel med en sockerbit.
    Men för att få ut mesta möjliga arom – lös upp pulvret i mjölk och låt det dra i en halvtimme, tillsätt sedan blandningen till degen."

    Jaha ja.. jag som trodde jag skulle mala stråna.. fel av mej alltså {embarrassed}

  • smeand 3 november 2010

    Min kusin som är konditor köpte i någon Saluhall i Sthlm men det var sjukt dyrt sa hon. Hon har också tipast mig om att alltid låta saffranet ligga och dra i lite sprit ett dygn för att få ut mesta möjliga smak.

  • Imber 3 november 2010

    Men det finns ju flytande saffran också. Vad är det? Redan utblandad i sprit kan det väl inte vara?

  • solfrid1 3 november 2010

    Köpte ett paket idag på Ica, 31.50:- Jätte roligt att baka lussekatter till det priset, gäller att man inte bränner de:)

  • ariyiana 5 november 2010

    Man köper hela kilo för 20kr her i Turkiet...Trakigt att prıserna e sa hoga ı sverıge da :(

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.