Efterrätt
Risgrynsgrött
Saftsoppa på frysta jordgubbar.
Choklad i långa banor
Nötter
Arbetsfördelningen är följande
Bröd, det mesta bakar jag ett par veckor före och fryser in.
Ägghalvorna fixar sambon, på julaftons morgon
Potatis fixar sambon
Skinkan griljerar sambon någon vecka innan
Köttbullarna rullar och steker jag ett par veckor innan (gör ett par kilo och fryser in)
Revbensspjäll gör jag 1-2dagar i förväg och värmer i ugnen tillsammans med köttbullarna
Rostbiffen gör jag ett par dagar i förväg
Korven steks ett par minuter innan man börjar äta.
Rökt fisk får vi från mors sambo (fiskar och röker den själv)
Risgrynsgröt + saftsoppa min mor
Rödbetssallad, ost, pressylta och sill köps i butik
Det mest slitsamma är köttbullarna, det mesta köttet sköter sig själv i ugnen och skivas upp när det har svalnat.
Sedan har man ju frysen full ett par månader ;)
anluk4 november 2009
Vi har
köttbullar (gör jag - brukar göra det någon månad innan så det är snart dax)
Jansson (gör maken)
Potatisgratäng (gör syrran)
Kokt potatis (fixar mamma)
Mammas inlagda sill (strömming) (gör min mamma - hon är outstanding på det)
Ägghalvor, några med räkor på andra inte (fixar mor min det oxå)
Kålrotslåda (gör maken)
Lax (fixar syrran)
Skinka (griljeras av maken)
Äggsallad (fixar jag)
Sedan blir det ju prinskorv, sill av olika slag, rödbetssallad
Japp så ser det nog ut.
Efterrätt har vi inte mer än kanske någon god choklad och frukt.
maria_wijk4 november 2009
Vad brukar då vi ha hemma vid jul (för två vuxna och ibland en tonåring).
Risgrynsgröt är obligatoriskt till frukost och lagas till kvällen före julafton, likaså smörgåsen med julskinka som griljeras kvällen före julafton.
På middagsbordet brukar vi ha dels
1) Kallskuret: Gravad lax, rökt lax, pepparlax, sill, rökt sik, rökt ål, ägghalvor, kålsallad, grönsallad
2) Varmt: Köttbullar, Revbensspjäll, Prinskorv, Potatisgratäng, Potatis (detta fräses i ordning innan vi går till bords).
Därutöver brukar vi har julost (tysk edamer), vörtlimpa, julknäcke, nötter, mandariner och apelsiner.
Sen vissa år kan vi ha lite andra saker med men dessa nämnda finns alltid med. Mer än så här behöver man inte ha tycker vi eftersom det brukar bli två julbord på annat håll också under julhelgen.
Erajscha4 november 2009
Vi brukar ha
gravlax (har varit mammas uppgift men hon gick bort i somras så det blir väl min i år)
sill
ägghalvor med räkor
skaldjurspaté
potatis
Eftersom jag är i England så blir det en kompromiss här.
På Julafton så är det oftast ingenting speciellt eftersom det inte firas här.
På Juldagen så äter vi ugnsstekt anka med tillbehör. Och på Annandagen (som kallas Boxing Day här) så brukar vi ha en svensk julskinka, köttbullar, dopp i grytan, korv, Jansson (om jag fått tag på svensk anjovis), bröd, potatis osv.
Sen så gör jag alltid en Ris-ala-Malta till efterrätt :D
Juldagens mat med ankan står min sambo för, och på Annandagen så är det jag som är i köket.
ylwa4 november 2009
Hejsan!
Vi är 16 st till julafton så det blir en hel del mat på bordet/borden.
En lista på vad alla skall ha med sig har vi så det blir bra uppdelat.
Detta brukar vi ha.
Skinka
Janssonsfrestelse
Kötbullar
Prinskorv
Olika omeletter
Revbenspjäll
Kycklingklubbor
Leverpaste/bacon/champinjoner
Sillsallad
Rödbetsallad
Julkorv
Presssylta
Kalvsylta
Romröra
Kokta ägghalvor
Rödkål
Brunkål
Gravad och rökt Lax med olika såser
Rökt ål
Kokt potatis
Sill alla de sorter
Bröd både ljust och mörkt
Olika ostar
Ris ala malta till eferrätt/kaffet och pepparkakor
(har säkert glömt något)
Sedan träffas vi igen alla på annandagen och äter upp resterna.
På juldagen är vi med min mans släkt och då är vi mellan 20-25 st och då är det nästan samma sak där.
familjenlundin4 november 2009
Vi brukar vara hemma för oss själva på julafton (sen kan vi skutta runt hos den övriga familjen på juldagen och annandagen) så det brukar inte bli så värst mycket....bara det vi gillar:
risgrynsgröt till frukost
Skinka
köttbullar
prinskorv
rödbetsallad och ibland potatissallad
kokt potatis
rödkål....ett måste
janssons frestelse till maken :p
sill.....även det till karln
ägghalvor
gravad lax....som karln smäller i sig :)
presssylta
julbröd
olika goda ostar
....och senare på kvällen en j*kla massa godis, Aladdin choklad, nötter, julmust och clementiner.....sen är man proppmätt så att man nästan spricker!!
Hahaha...det blev visst en hel del i alla fall när man väl började skriva :p:p herregud vad man vräker i sig igentligen :o :p
Just de.....arbetsfördelningen är så att vi hjälps åt med allt...:)
smeand4 november 2009
Förutom en massa andra rätter som redan är nämda brukar vi ha långkål. Det är verkligen jätte gott! Lärde mig det i Skåne. Stiiltonost, vörtbröd och strömmingslåda är andra måsten. Godast är ändå skinkan efter farfars recept! Har tittat på en massa andra recept på hur folk kokar sin julskinka men ingen gör som han gjorde! Har inte bestämt mig än om jag ska släppa receptet(H)
Ulrika914 november 2009
Jag gör väl allt :)i alla fall när vi är hemma. Men sedan när vi ska till pappa på kvällen brukar han göra det mesta, men jag tar med mig lite gott. Förra året var det godis, och detta året blir det nog revbenspjäll och bröd. Jag är ju lite tråkig och tycker inte särskilt mkt om julmat. Äter egentligen bara skinka, potatis och köttbullar. Inget annat smakar. Ja och så nötter i massor, choklad, drycker och annat onyttigt som jag aldrig äter annars. Men jag gör det mesta, griljerar skinka osv osv. Men däremot brukar vi köpa köttbullar och allt sånt, men i år ska jag nog göra egna. Om vi har jansson så är det inte jag som gör den för det klarar jag inte av, är så ***** äckligt :P
När vi var mindre var vi på dopp i grytan hos farmor och farfar och då gjorde dom allt. Och förr hade vi alltid middag hos mormor på annandagen med ungsekt lax, världens bästa sås och annat gott. Serverades även tunga på bordet men det åt bara några av oss. Sedan gjorde hon alltid risalamalta till efterätt. Men nu har hon slutat med det, det är för mycket att göra och hon blir så stressad och nojig tyvärr. Kanske ska göra det istället, så vi ändå får våran mysiga middag.
Vetebullen4 november 2009
Vi gör det mesta själva eftersom vi tycker det är kul men vi har inte allt på bordet på samma gång
utan fördelar det över julhelgen. :D:D
Detta gör vi själva:
Skinkan som görs i lergryta, se i mina recept
Janssons frestelse
Brunkål
Korvkaka eller Leverlåda, finns också bland mina recept
Leverpastej på rådjurslever
Rådjurssadel gjord i lergryta
Kycklingaladåb
Rimmad lax
Brysselkålsgratäng, finns i mina recept
Köttbullar, finns också i mina recept
Senap
Risgrynsgröt
Ris á la Malta med jordgubbssylt ( inte saftsoppa )
Plommonkräm med vispad grädde
Fruktkaka, finns i mina recept
Uppåkrakakor, finns i mina recept
ja det är vad jag kommer på just nu :):)
gourmet-eva4 november 2009
Skrivet av saralandqvist den 4 nov 2009
Förutom en massa andra rätter som redan är nämda brukar vi ha långkål. Det är verkligen jätte gott! Lärde mig det i Skåne.
Långkål är ett måste i min familj också, det har vi haft så länge som jag kan komma ihåg, sedan har jag fört vidare det till min man och hans familj...
Annars har vi de klassiska rätterna: skinka, köttbullar, prinskorv, gravad lax, sillar, janssons, saltrulle, apelsinris(ris á la Malta med apelsiner i ). Och russinsoppa till risgrynsgröten, en soppa på russin som kokats i blötläggningsvattnet och socker....(låter kanske lite äckligt men är faktiskt väldigt gott!(Y)
Ofta har vi en ny rätt varje år och så tar vi bort förra årets nyhet(om inte den blev en dunderhit förstås...)
Äsch, vad knasigt det blev nu, ser ut som om "saralandqvist" skrivit allt detta, hoppas ni fattar ändå
gourmet-eva4 november 2009
en sak till som är rätt viktigt är mandelmusslor fyllda med grädde och en god sylt, det gjorde alltid min mormor när hon levde och det är en kul grej att föra vidare
gourmet-eva4 november 2009
Skrivet av gourmet-eva den 4 nov 2009
en sak till som är rätt viktigt är mandelmusslor fyllda med grädde och en god sylt, det gjorde alltid min mormor när hon levde och det är en kul grej att föra vidare
Hemmagjord senap brukar min man göra,efter ett gammalt recept som en syster till min mormor alltid gjorde.
Jisses, det blir en hel del...!
The_mama97mia4 november 2009
För varje år som går försöker jag att dra ner på allt julmateri.
Jag tar inte bort några rätter, men vi sprider ut ätandet på fler dagar.
Ett julmåste eller två är BRUNKÅL, och Kålrotslåda. Julskinka så klart men den kan jag inte hålla mig med - måste göras o provsmakas innan.
Min morbror brukar göra egen kanongod och stark senap, om jag har varit snäll kan jag få en burk i julklapp.
Är lite nyfiken på vad andra har och hur ni löser logistiken, vissa saker tar ju mycket tid att göra.
Detta brukar vi ha på vårat med mig, sambo, min mor+sambo samt min sambos far (5vuxna med andra ord)
Förrätt:
Kalla Ägghalvor med Rom på (ev räkor till)
2-3 sorters sill
Vört/grovt bröd + julost/vanlig ost
Rödbetssallad
Huvudrätt:
Potatis
Skinka
Ljust bröd modell tyngre
Stekt prinskorv
Köttbullar
Revbensspjäll
Rökt fisk
Rostbiff
pressylta
Efterrätt
Risgrynsgrött
Saftsoppa på frysta jordgubbar.
Choklad i långa banor
Nötter
Arbetsfördelningen är följande
Bröd, det mesta bakar jag ett par veckor före och fryser in.
Ägghalvorna fixar sambon, på julaftons morgon
Potatis fixar sambon
Skinkan griljerar sambon någon vecka innan
Köttbullarna rullar och steker jag ett par veckor innan (gör ett par kilo och fryser in)
Revbensspjäll gör jag 1-2dagar i förväg och värmer i ugnen tillsammans med köttbullarna
Rostbiffen gör jag ett par dagar i förväg
Korven steks ett par minuter innan man börjar äta.
Rökt fisk får vi från mors sambo (fiskar och röker den själv)
Risgrynsgröt + saftsoppa min mor
Rödbetssallad, ost, pressylta och sill köps i butik
Det mest slitsamma är köttbullarna, det mesta köttet sköter sig själv i ugnen och skivas upp när det har svalnat.
Sedan har man ju frysen full ett par månader ;)
Vi har
köttbullar (gör jag - brukar göra det någon månad innan så det är snart dax)
Jansson (gör maken)
Potatisgratäng (gör syrran)
Kokt potatis (fixar mamma)
Mammas inlagda sill (strömming) (gör min mamma - hon är outstanding på det)
Ägghalvor, några med räkor på andra inte (fixar mor min det oxå)
Kålrotslåda (gör maken)
Lax (fixar syrran)
Skinka (griljeras av maken)
Äggsallad (fixar jag)
Sedan blir det ju prinskorv, sill av olika slag, rödbetssallad
Japp så ser det nog ut.
Efterrätt har vi inte mer än kanske någon god choklad och frukt.
Vad brukar då vi ha hemma vid jul (för två vuxna och ibland en tonåring).
Risgrynsgröt är obligatoriskt till frukost och lagas till kvällen före julafton, likaså smörgåsen med julskinka som griljeras kvällen före julafton.
På middagsbordet brukar vi ha dels
1) Kallskuret: Gravad lax, rökt lax, pepparlax, sill, rökt sik, rökt ål, ägghalvor, kålsallad, grönsallad
2) Varmt: Köttbullar, Revbensspjäll, Prinskorv, Potatisgratäng, Potatis (detta fräses i ordning innan vi går till bords).
Därutöver brukar vi har julost (tysk edamer), vörtlimpa, julknäcke, nötter, mandariner och apelsiner.
Sen vissa år kan vi ha lite andra saker med men dessa nämnda finns alltid med. Mer än så här behöver man inte ha tycker vi eftersom det brukar bli två julbord på annat håll också under julhelgen.
Vi brukar ha
gravlax (har varit mammas uppgift men hon gick bort i somras så det blir väl min i år)
sill
ägghalvor med räkor
skaldjurspaté
potatis
hemgjord potatissallad
rostbiff
revbensspjäll
köttbullar
prinskorv
jansson
någon ansjovisfri jansson-variant
skinka
rödkål
brunkål
saffranspankaka eller ostkaka till efterrätt
Eftersom jag är i England så blir det en kompromiss här.
På Julafton så är det oftast ingenting speciellt eftersom det inte firas här.
På Juldagen så äter vi ugnsstekt anka med tillbehör. Och på Annandagen (som kallas Boxing Day här) så brukar vi ha en svensk julskinka, köttbullar, dopp i grytan, korv, Jansson (om jag fått tag på svensk anjovis), bröd, potatis osv.
Sen så gör jag alltid en Ris-ala-Malta till efterrätt :D
Juldagens mat med ankan står min sambo för, och på Annandagen så är det jag som är i köket.
Hejsan!
Vi är 16 st till julafton så det blir en hel del mat på bordet/borden.
En lista på vad alla skall ha med sig har vi så det blir bra uppdelat.
Detta brukar vi ha.
Skinka
Janssonsfrestelse
Kötbullar
Prinskorv
Olika omeletter
Revbenspjäll
Kycklingklubbor
Leverpaste/bacon/champinjoner
Sillsallad
Rödbetsallad
Julkorv
Presssylta
Kalvsylta
Romröra
Kokta ägghalvor
Rödkål
Brunkål
Gravad och rökt Lax med olika såser
Rökt ål
Kokt potatis
Sill alla de sorter
Bröd både ljust och mörkt
Olika ostar
Ris ala malta till eferrätt/kaffet och pepparkakor
(har säkert glömt något)
Sedan träffas vi igen alla på annandagen och äter upp resterna.
På juldagen är vi med min mans släkt och då är vi mellan 20-25 st och då är det nästan samma sak där.
Vi brukar vara hemma för oss själva på julafton (sen kan vi skutta runt hos den övriga familjen på juldagen och annandagen) så det brukar inte bli så värst mycket....bara det vi gillar:
risgrynsgröt till frukost
Skinka
köttbullar
prinskorv
rödbetsallad och ibland potatissallad
kokt potatis
rödkål....ett måste
janssons frestelse till maken :p
sill.....även det till karln
ägghalvor
gravad lax....som karln smäller i sig :)
presssylta
julbröd
olika goda ostar
....och senare på kvällen en j*kla massa godis, Aladdin choklad, nötter, julmust och clementiner.....sen är man proppmätt så att man nästan spricker!!
Hahaha...det blev visst en hel del i alla fall när man väl började skriva :p:p herregud vad man vräker i sig igentligen :o :p
Just de.....arbetsfördelningen är så att vi hjälps åt med allt...:)
Förutom en massa andra rätter som redan är nämda brukar vi ha långkål. Det är verkligen jätte gott! Lärde mig det i Skåne. Stiiltonost, vörtbröd och strömmingslåda är andra måsten. Godast är ändå skinkan efter farfars recept! Har tittat på en massa andra recept på hur folk kokar sin julskinka men ingen gör som han gjorde! Har inte bestämt mig än om jag ska släppa receptet(H)
Jag gör väl allt :)i alla fall när vi är hemma. Men sedan när vi ska till pappa på kvällen brukar han göra det mesta, men jag tar med mig lite gott. Förra året var det godis, och detta året blir det nog revbenspjäll och bröd. Jag är ju lite tråkig och tycker inte särskilt mkt om julmat. Äter egentligen bara skinka, potatis och köttbullar. Inget annat smakar. Ja och så nötter i massor, choklad, drycker och annat onyttigt som jag aldrig äter annars. Men jag gör det mesta, griljerar skinka osv osv. Men däremot brukar vi köpa köttbullar och allt sånt, men i år ska jag nog göra egna. Om vi har jansson så är det inte jag som gör den för det klarar jag inte av, är så ***** äckligt :P
När vi var mindre var vi på dopp i grytan hos farmor och farfar och då gjorde dom allt. Och förr hade vi alltid middag hos mormor på annandagen med ungsekt lax, världens bästa sås och annat gott. Serverades även tunga på bordet men det åt bara några av oss. Sedan gjorde hon alltid risalamalta till efterätt. Men nu har hon slutat med det, det är för mycket att göra och hon blir så stressad och nojig tyvärr. Kanske ska göra det istället, så vi ändå får våran mysiga middag.
Vi gör det mesta själva eftersom vi tycker det är kul men vi har inte allt på bordet på samma gång
utan fördelar det över julhelgen. :D:D
Detta gör vi själva:
Skinkan som görs i lergryta, se i mina recept
Janssons frestelse
Brunkål
Korvkaka eller Leverlåda, finns också bland mina recept
Leverpastej på rådjurslever
Rådjurssadel gjord i lergryta
Kycklingaladåb
Rimmad lax
Brysselkålsgratäng, finns i mina recept
Köttbullar, finns också i mina recept
Senap
Risgrynsgröt
Ris á la Malta med jordgubbssylt ( inte saftsoppa )
Plommonkräm med vispad grädde
Fruktkaka, finns i mina recept
Uppåkrakakor, finns i mina recept
ja det är vad jag kommer på just nu :):)
Skrivet av saralandqvist den 4 nov 2009
Förutom en massa andra rätter som redan är nämda brukar vi ha långkål. Det är verkligen jätte gott! Lärde mig det i Skåne.
Långkål är ett måste i min familj också, det har vi haft så länge som jag kan komma ihåg, sedan har jag fört vidare det till min man och hans familj...
Annars har vi de klassiska rätterna: skinka, köttbullar, prinskorv, gravad lax, sillar, janssons, saltrulle, apelsinris(ris á la Malta med apelsiner i ). Och russinsoppa till risgrynsgröten, en soppa på russin som kokats i blötläggningsvattnet och socker....(låter kanske lite äckligt men är faktiskt väldigt gott!(Y)
Ofta har vi en ny rätt varje år och så tar vi bort förra årets nyhet(om inte den blev en dunderhit förstås...)
Äsch, vad knasigt det blev nu, ser ut som om "saralandqvist" skrivit allt detta, hoppas ni fattar ändå
en sak till som är rätt viktigt är mandelmusslor fyllda med grädde och en god sylt, det gjorde alltid min mormor när hon levde och det är en kul grej att föra vidare
en sak till som är rätt viktigt är mandelmusslor fyllda med grädde och en god sylt, det gjorde alltid min mormor när hon levde och det är en kul grej att föra vidare
Hemmagjord senap brukar min man göra,efter ett gammalt recept som en syster till min mormor alltid gjorde.
Jisses, det blir en hel del...!
För varje år som går försöker jag att dra ner på allt julmateri.
Jag tar inte bort några rätter, men vi sprider ut ätandet på fler dagar.
Ett julmåste eller två är BRUNKÅL, och Kålrotslåda. Julskinka så klart men den kan jag inte hålla mig med - måste göras o provsmakas innan.
Min morbror brukar göra egen kanongod och stark senap, om jag har varit snäll kan jag få en burk i julklapp.