Jag har en liten familj på tre personer, varar ett är ett barn. Vi äter julmat bara en gång på julen, och det är julaftons kväll.
Jag brukar välja det bästa ur julmaten varje år, men känner att jag skulle vilja ha lite variation, eller "nypiffade" rätter av de gamla godingarna.
Har ni bra tips, eller vad äter ni?
Detta brukar vi ha:
Kokt potatis
Julskinka
Rödbetssallad
Ugnstekt lax m creme fraiche (mestadels till mig)
Ägghalvor med räkor
Enstaka köttbullar o prinskorvar (mestadels till barnet)
Revbensspjäll (mestadels till gubben)
Kålrotslåda
Grönsallad
boz196519 november 2008
Varför inte köra lite danskt?
Med flæskesteg, rødkål, brunede kartofler, ris à-la mande och æbleskiver, med flera urläckra julrätter. Danskt julbord är fantastiskt.
Här har du ett par länkar:
http://www.dk-kogebogen.dk/forside.php
http://www.madmor.dk/
Eery19 november 2008
jag är ju larvigt svag för janson... om man inte vill ha en liten "piff" på den så brukar min morfar hälla i kapris. inte som riktig men god:p
morgana19 november 2008
Eery, om han har i kapris, har han i fisken då? För det låter ganska bra, med kapris, men utan fisk. Hmm ja.
monac19 november 2008
några goda ostar skulle ju kunna pigga upp det hela lite!:)
Disen19 november 2008
Förutom allt det goda som du räknat upp så har vi:
Janssons
Julkorv ( köttkorv)
Grönkål
Sill i alla dess smaker
Vörtbröd
Kalvsylta och leverpastej
Det är vad jag kom på just nu. :p
morgana20 november 2008
Tack, men det var egentligen inga rätter att tillägga som jag var ute efter, utan mest varianter på vad vi har, ngt uppfräschande. (Tyck nu inte att jag är otacksam :o)
marjoh120 november 2008
Varför inte prova att ha med en svampomelett?
fruhagelin22 oktober 2009
Oj, på vårt julbord är det minsann alltid överfullt. haha. Vi kör lite svensk/danskt blandat.
Danska frikadeller
prinskorv
Julskinka
Röd & Brunkål
Inlagd sill (senap oftast)
Lax
Varm leverpastej med bacon och svamp
flæskesteg (som det så fint heter)
röbetsallad och mimosasallad
alla möjliga sorters illaluktande (men oj så goda) danska ostar
Panerad fläskfilé
Ägg
Friterad spätta
lite olika sorters "vanligt" pålägg så som skinka, prickekorv osv.
Ja, ungefär.. Jag längar riktigt mycket till julafton nu när jag tänkte efter på all god mat. haha
maria_wijk23 oktober 2009
Skrivet av morgana den 20 nov 2008
Tack, men det var egentligen inga rätter att tillägga som jag var ute efter, utan mest varianter på vad vi har, ngt uppfräschande. (Tyck nu inte att jag är otacksam :o)
Vad gäller ägghalvorna med räkor skulle du kunna byta räkorna mot kräftstjärtar och sedan använda citronmajonäs istället för traditionell majonäs eventuellt tillsätta en klick röd rom och en dillkvist.
Hej Alla!
Jag har en liten familj på tre personer, varar ett är ett barn. Vi äter julmat bara en gång på julen, och det är julaftons kväll.
Jag brukar välja det bästa ur julmaten varje år, men känner att jag skulle vilja ha lite variation, eller "nypiffade" rätter av de gamla godingarna.
Har ni bra tips, eller vad äter ni?
Detta brukar vi ha:
Kokt potatis
Julskinka
Rödbetssallad
Ugnstekt lax m creme fraiche (mestadels till mig)
Ägghalvor med räkor
Enstaka köttbullar o prinskorvar (mestadels till barnet)
Revbensspjäll (mestadels till gubben)
Kålrotslåda
Grönsallad
Varför inte köra lite danskt?
Med flæskesteg, rødkål, brunede kartofler, ris à-la mande och æbleskiver, med flera urläckra julrätter. Danskt julbord är fantastiskt.
Här har du ett par länkar:
http://www.dk-kogebogen.dk/forside.php
http://www.madmor.dk/
jag är ju larvigt svag för janson... om man inte vill ha en liten "piff" på den så brukar min morfar hälla i kapris. inte som riktig men god:p
Eery, om han har i kapris, har han i fisken då? För det låter ganska bra, med kapris, men utan fisk. Hmm ja.
några goda ostar skulle ju kunna pigga upp det hela lite!:)
Förutom allt det goda som du räknat upp så har vi:
Janssons
Julkorv ( köttkorv)
Grönkål
Sill i alla dess smaker
Vörtbröd
Kalvsylta och leverpastej
Det är vad jag kom på just nu. :p
Tack, men det var egentligen inga rätter att tillägga som jag var ute efter, utan mest varianter på vad vi har, ngt uppfräschande. (Tyck nu inte att jag är otacksam :o)
Varför inte prova att ha med en svampomelett?
Oj, på vårt julbord är det minsann alltid överfullt. haha. Vi kör lite svensk/danskt blandat.
Danska frikadeller
prinskorv
Julskinka
Röd & Brunkål
Inlagd sill (senap oftast)
Lax
Varm leverpastej med bacon och svamp
flæskesteg (som det så fint heter)
röbetsallad och mimosasallad
alla möjliga sorters illaluktande (men oj så goda) danska ostar
Panerad fläskfilé
Ägg
Friterad spätta
lite olika sorters "vanligt" pålägg så som skinka, prickekorv osv.
Ja, ungefär.. Jag längar riktigt mycket till julafton nu när jag tänkte efter på all god mat. haha
Tack, men det var egentligen inga rätter att tillägga som jag var ute efter, utan mest varianter på vad vi har, ngt uppfräschande. (Tyck nu inte att jag är otacksam :o)
Vad gäller ägghalvorna med räkor skulle du kunna byta räkorna mot kräftstjärtar och sedan använda citronmajonäs istället för traditionell majonäs eventuellt tillsätta en klick röd rom och en dillkvist.