Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vad kan inte procuceras i Sverige?

  • Erajscha 28 januari 2010

    Efter att ha hört det så ofta talas om närodlat så började vi här hemma spåna på vad man skulle få välja bort om man bara skulle äta sånt som var odlat och producerat i Sverige.

    Detta kom vi fram till (fyll gärna på!)

    Kan inte odlas/produceras i Sverige
    * Ris
    * vattenkastanj
    * tigerräkor
    * alaska pollock

    Odlas/produceras inte i Sverige i någon större omfattning idag men skulle kunna odlas
    * majs
    * minimajs

  • Gnurf 28 januari 2010

    Bananer är lite trixigt att få till rent ekonomiskt....:o

  • The_mama97mia 28 januari 2010

    Hmmm.. Kaffe och the...

    Fler exotiska frukter - mango, papaya, coconut... Listan kan göras lååååååååång.

    Vi får hålla oss till rotabaggar.

  • Erajscha 28 januari 2010

    Kan inte odlas/produceras i Sverige
    * Ris
    * vattenkastanj
    * tigerräkor
    * alaska pollock
    * bananer
    * kaffe
    * te
    * mango
    *papaya
    * kokos

    Odlas/produceras inte i Sverige i någon större omfattning idag men skulle kunna odlas
    * majs
    * minimajs

  • The_mama97mia 28 januari 2010

    KAKAO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Hemska tider, man skulle få emigrera!

  • Erajscha 28 januari 2010

    Kan inte odlas/produceras i Sverige
    * Ris
    * vattenkastanj
    * tigerräkor
    * alaska pollock
    * bananer
    * kaffe
    * te
    * mango
    *papaya
    * kokos
    * kakao

    Odlas/produceras inte i Sverige i någon större omfattning idag men skulle kunna odlas
    * majs
    * minimajs

  • Okänd 28 januari 2010

    Citroner aprikoser apelsiner

  • Mistys 28 januari 2010

    Vet inte om det funkar att odla peppar av olika slag i växthus? Salt går väl också bort!

  • Mistys 28 januari 2010

    Vanilj,kanel och vissa andra kryddor funkar nog inte heller.

  • The_mama97mia 28 januari 2010

    Citroner kan väl odlas men är energikrävande. TIll o med persikor o aprikoser har väl kunnat "odlas" i mindre format här.

    Salt fixar vi nog.

    Hehe, Surströmming produceras bara i Sverige - så länge EU tillåter oss....
    Så suris, mandelpotatis (finns väl bara här???) o lök, jag är nöjd.
    (Y)

  • Mistys 28 januari 2010

    Hur ska vi fixa salt? Är väl dum kanske men.......

  • Okänd 28 januari 2010

    Meloner

  • 123Linnea 28 januari 2010

    Det finns en hel del man kan odla i Sverige - bara man kan tänka sig att vänta tills det är säsong. Melon kan man odla i ett vanligt hemmaväxthus.

    Salt får vi väl från havet och från saltgruvor - vet inte om vi har det i Sverige - saltgruvor alltså...

  • Mistys 28 januari 2010

    Nej precis finns inga saltgruvor i Sverige och havet är inte tillräckligt salt för att utvinna salt ur det. Så tvivlar på att vi kan få salt utan att importera. Men.....är inte sämre än att jag ändrar mig om någon vet bättre.

  • safir74 28 januari 2010

    Aha så gotländskt thé som jag köper ibland är alltså inte svenskt ens?:o

  • Okänd 28 januari 2010

    Hajmal (pangasiusfilé)

  • Erajscha 28 januari 2010

    Skrivet av safir74 den 28 jan 2010

    Aha så gotländskt thé som jag köper ibland är alltså inte svenskt ens?:o


    Nej Kränku har inga tebuskar på ön ;-)

  • Erajscha 28 januari 2010

    Kan inte odlas/produceras i Sverige
    * Ris
    * vattenkastanj
    * tigerräkor
    * alaska pollock
    * bananer
    * kaffe
    * te
    * mango
    * papaya
    * kokos
    * kakao
    * vanilj
    * kanel
    * salt

    Odlas/produceras inte i Sverige i någon större omfattning idag men skulle kunna odlas
    * majs
    * minimajs
    * citroner

  • ellabella07 29 januari 2010

    Det finns ett par som tillverkar salt här i Sverige, någonstans på västkusten (tror jag det var). De hämtar i alla fall vatten från västkusten och gör det till salt hemma i skogen och säljer det sedan till fina krogar i Göteborg! Så nog finns det svenskt salt alltid om än troligen rätt dyrt?!

  • The_mama97mia 29 januari 2010

    HImla intressant detta, man måste tänka efter ordentligt.
    Många av de exotiska sakerna vi tagit upp skulle kanske gå att producera i Sverige, men skulle troligen bli väldigt energikrävande - alltså växthus etc.
    Tänk en sån sak som strösocker - där har vi ju svensk produktion - av sockerbetor, ej sockerrör. Även om det heter Dansukker nu.

    Jag är nog van att tänka mkt tvärtom - vill jag verkligen ha sockerärtor från KENYA på vintern?
    Måste jag ha färsk mimimajs från THailand?

    Men jag har svårt att avstå färska jordgubbar året om....

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.