Efter att ha hört det så ofta talas om närodlat så började vi här hemma spåna på vad man skulle få välja bort om man bara skulle äta sånt som var odlat och producerat i Sverige.
Detta kom vi fram till (fyll gärna på!)
Kan inte odlas/produceras i Sverige
* Ris
* vattenkastanj
* tigerräkor
* alaska pollock
Odlas/produceras inte i Sverige i någon större omfattning idag men skulle kunna odlas
* majs
* minimajs
Gnurf28 januari 2010
Bananer är lite trixigt att få till rent ekonomiskt....:o
The_mama97mia28 januari 2010
Hmmm.. Kaffe och the...
Fler exotiska frukter - mango, papaya, coconut... Listan kan göras lååååååååång.
Vi får hålla oss till rotabaggar.
Erajscha28 januari 2010
Kan inte odlas/produceras i Sverige
* Ris
* vattenkastanj
* tigerräkor
* alaska pollock
* bananer
* kaffe
* te
* mango
*papaya
* kokos
Odlas/produceras inte i Sverige i någon större omfattning idag men skulle kunna odlas
* majs
* minimajs
The_mama97mia28 januari 2010
KAKAO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hemska tider, man skulle få emigrera!
Erajscha28 januari 2010
Kan inte odlas/produceras i Sverige
* Ris
* vattenkastanj
* tigerräkor
* alaska pollock
* bananer
* kaffe
* te
* mango
*papaya
* kokos
* kakao
Odlas/produceras inte i Sverige i någon större omfattning idag men skulle kunna odlas
* majs
* minimajs
Okänd28 januari 2010
Citroner aprikoser apelsiner
Mistys28 januari 2010
Vet inte om det funkar att odla peppar av olika slag i växthus? Salt går väl också bort!
Mistys28 januari 2010
Vanilj,kanel och vissa andra kryddor funkar nog inte heller.
The_mama97mia28 januari 2010
Citroner kan väl odlas men är energikrävande. TIll o med persikor o aprikoser har väl kunnat "odlas" i mindre format här.
Salt fixar vi nog.
Hehe, Surströmming produceras bara i Sverige - så länge EU tillåter oss....
Så suris, mandelpotatis (finns väl bara här???) o lök, jag är nöjd.
(Y)
Mistys28 januari 2010
Hur ska vi fixa salt? Är väl dum kanske men.......
Okänd28 januari 2010
Meloner
123Linnea28 januari 2010
Det finns en hel del man kan odla i Sverige - bara man kan tänka sig att vänta tills det är säsong. Melon kan man odla i ett vanligt hemmaväxthus.
Salt får vi väl från havet och från saltgruvor - vet inte om vi har det i Sverige - saltgruvor alltså...
Mistys28 januari 2010
Nej precis finns inga saltgruvor i Sverige och havet är inte tillräckligt salt för att utvinna salt ur det. Så tvivlar på att vi kan få salt utan att importera. Men.....är inte sämre än att jag ändrar mig om någon vet bättre.
safir7428 januari 2010
Aha så gotländskt thé som jag köper ibland är alltså inte svenskt ens?:o
Okänd28 januari 2010
Hajmal (pangasiusfilé)
Erajscha28 januari 2010
Skrivet av safir74 den 28 jan 2010
Aha så gotländskt thé som jag köper ibland är alltså inte svenskt ens?:o
Nej Kränku har inga tebuskar på ön ;-)
Erajscha28 januari 2010
Kan inte odlas/produceras i Sverige
* Ris
* vattenkastanj
* tigerräkor
* alaska pollock
* bananer
* kaffe
* te
* mango
* papaya
* kokos
* kakao
* vanilj
* kanel
* salt
Odlas/produceras inte i Sverige i någon större omfattning idag men skulle kunna odlas
* majs
* minimajs
* citroner
ellabella0729 januari 2010
Det finns ett par som tillverkar salt här i Sverige, någonstans på västkusten (tror jag det var). De hämtar i alla fall vatten från västkusten och gör det till salt hemma i skogen och säljer det sedan till fina krogar i Göteborg! Så nog finns det svenskt salt alltid om än troligen rätt dyrt?!
The_mama97mia29 januari 2010
HImla intressant detta, man måste tänka efter ordentligt.
Många av de exotiska sakerna vi tagit upp skulle kanske gå att producera i Sverige, men skulle troligen bli väldigt energikrävande - alltså växthus etc.
Tänk en sån sak som strösocker - där har vi ju svensk produktion - av sockerbetor, ej sockerrör. Även om det heter Dansukker nu.
Jag är nog van att tänka mkt tvärtom - vill jag verkligen ha sockerärtor från KENYA på vintern?
Måste jag ha färsk mimimajs från THailand?
Men jag har svårt att avstå färska jordgubbar året om....
Efter att ha hört det så ofta talas om närodlat så började vi här hemma spåna på vad man skulle få välja bort om man bara skulle äta sånt som var odlat och producerat i Sverige.
Detta kom vi fram till (fyll gärna på!)
Kan inte odlas/produceras i Sverige
* Ris
* vattenkastanj
* tigerräkor
* alaska pollock
Odlas/produceras inte i Sverige i någon större omfattning idag men skulle kunna odlas
* majs
* minimajs
Bananer är lite trixigt att få till rent ekonomiskt....:o
Hmmm.. Kaffe och the...
Fler exotiska frukter - mango, papaya, coconut... Listan kan göras lååååååååång.
Vi får hålla oss till rotabaggar.
Kan inte odlas/produceras i Sverige
* Ris
* vattenkastanj
* tigerräkor
* alaska pollock
* bananer
* kaffe
* te
* mango
*papaya
* kokos
Odlas/produceras inte i Sverige i någon större omfattning idag men skulle kunna odlas
* majs
* minimajs
KAKAO!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Hemska tider, man skulle få emigrera!
Kan inte odlas/produceras i Sverige
* Ris
* vattenkastanj
* tigerräkor
* alaska pollock
* bananer
* kaffe
* te
* mango
*papaya
* kokos
* kakao
Odlas/produceras inte i Sverige i någon större omfattning idag men skulle kunna odlas
* majs
* minimajs
Citroner aprikoser apelsiner
Vet inte om det funkar att odla peppar av olika slag i växthus? Salt går väl också bort!
Vanilj,kanel och vissa andra kryddor funkar nog inte heller.
Citroner kan väl odlas men är energikrävande. TIll o med persikor o aprikoser har väl kunnat "odlas" i mindre format här.
Salt fixar vi nog.
Hehe, Surströmming produceras bara i Sverige - så länge EU tillåter oss....
Så suris, mandelpotatis (finns väl bara här???) o lök, jag är nöjd.
(Y)
Hur ska vi fixa salt? Är väl dum kanske men.......
Meloner
Det finns en hel del man kan odla i Sverige - bara man kan tänka sig att vänta tills det är säsong. Melon kan man odla i ett vanligt hemmaväxthus.
Salt får vi väl från havet och från saltgruvor - vet inte om vi har det i Sverige - saltgruvor alltså...
Nej precis finns inga saltgruvor i Sverige och havet är inte tillräckligt salt för att utvinna salt ur det. Så tvivlar på att vi kan få salt utan att importera. Men.....är inte sämre än att jag ändrar mig om någon vet bättre.
Aha så gotländskt thé som jag köper ibland är alltså inte svenskt ens?:o
Hajmal (pangasiusfilé)
Aha så gotländskt thé som jag köper ibland är alltså inte svenskt ens?:o
Nej Kränku har inga tebuskar på ön ;-)
Kan inte odlas/produceras i Sverige
* Ris
* vattenkastanj
* tigerräkor
* alaska pollock
* bananer
* kaffe
* te
* mango
* papaya
* kokos
* kakao
* vanilj
* kanel
* salt
Odlas/produceras inte i Sverige i någon större omfattning idag men skulle kunna odlas
* majs
* minimajs
* citroner
Det finns ett par som tillverkar salt här i Sverige, någonstans på västkusten (tror jag det var). De hämtar i alla fall vatten från västkusten och gör det till salt hemma i skogen och säljer det sedan till fina krogar i Göteborg! Så nog finns det svenskt salt alltid om än troligen rätt dyrt?!
HImla intressant detta, man måste tänka efter ordentligt.
Många av de exotiska sakerna vi tagit upp skulle kanske gå att producera i Sverige, men skulle troligen bli väldigt energikrävande - alltså växthus etc.
Tänk en sån sak som strösocker - där har vi ju svensk produktion - av sockerbetor, ej sockerrör. Även om det heter Dansukker nu.
Jag är nog van att tänka mkt tvärtom - vill jag verkligen ha sockerärtor från KENYA på vintern?
Måste jag ha färsk mimimajs från THailand?
Men jag har svårt att avstå färska jordgubbar året om....