Jag undrar vad man kan byta ut vetemjöl mot om man vill ha ett ltie grövre och mörkare bröd. Går det att byta ut mot tex grahamsmjöl eller rågsikt eller något, men att brödet fortfarande håller ihop? Gör mörk sirap att brödet blir lite mörkare och mustigare?
Jag bakar ett bröd efter detta recept men tycker att det lätt faller isär. Det är jättegott och saftigt men det känns som om det är för lite vanlig "deg" för att det ska kunna hålla ihop bra. Är det någon som har något tips på hur jag kan få brödet att hålla ihop bättre?
Sedan undrar jag hur man använder vetekli i bröd? Kan man ersätta en mängd av mjölet med det? Jag är helt och hållet nybörjare på brödbak och vore glad för all hjälp!
Hej vad kul att du börjat baka bröd!
Jag brukar vilja ha grövre mjöl o gryner i mina bröd, ngt som hjälper är att SKÅLLA mjöl eller gryn, dvs häll hett vatten över o låt stå till det blir baktemp. Jag har några recept på bröd, ska tipsa om det här.
Penne15 februari 2009
Vad snällt av dig! Funkar detta med att skålla mjöl och gryn äve när man gör bröd utan jäst? Tack snälla för hjälpen.
farmoringer15 februari 2009
När det gäller kli har jag för mig att det står på påsen att man kan ta 1 dl istället för 1 dl mjöl. Kolla på påsen så ser du.
Jag gör mest bikarbonat bröd också, men de håller alltid ihop för mig. Jag begriper inte varför inte ditt bröd kan hålla ihop..
Penne15 februari 2009
Jag kanske hade i lite för mkt nötter o grejer. För de håller ihop ganska bra men särar på sig ltie just vid alla stora grejer i brödet, typ nötter och frön.
2mammamu15 februari 2009
:)Hej
Jag sitter och tittar på ditt recept.
Kanske har det någontig med bikarbonaten att göra, för
med en vanlig deg med jäst i så brukar man knåda i
maskin med degkrokar allt ifrån 5 minuter till 15 minuter, för
att det ska bli en bra deg med mkt elastisitet och många
bubblor i så att brödet blir fluffigt,
Jag tycker att du kan prova dig fram, gör ett eget recept
Prova med att tillsätta jäst och knåda i maskin, fast då kanske du måste
tillsätta nötter och äpple sist i.
Jag skulle prova mig fram.
Lycka till i alla fall!!
farmoringer15 februari 2009
Du får göra det till mindre bitar då och testa..
The_mama97mia15 februari 2009
Mias Söndagsbröd
är ett exempel, men nej har inte ett enda recept med bikarbonat... har bara jäst.
Men skållningen kan man säkerligen använda till både och.
Lycka till!
2mammamu15 februari 2009
:)Glömde att säga kolla temperaturen på ditt bröd med en
digitaltermometer. Kanonbra
Ljust bröd ar klart vid 92-96 grader
Tyngre bröd är klart vid 96-98 grader
Detta är en bra metod att kolla så att man inte får ett degigt bröd
Vetemjöl gör så att brödet jäser mer och om jag inte minns fel så är rekomendationen att man kan kan gå ner till att 50% av mjölet är vetemjöl resten annat utan några större problem. Efter det blir det lite trixigare.
Vetemjöl special skall ha mer jässtyrka än vanligt vetemjöl så det borde gå att använda för att få med jäskraft i brödet.
maithab21 februari 2009
Ju mer gluten mjölet innehåller desto bättre håller det ihop, men det krävs att degen bearbetas minst 5 minuter med maskin (10 för hand) för att frisätta gluten optimalt. Vetemjöl är den mjölsort som innehåller mest gluten och gör därför att brödet håller ihop. Använd helst minst 1/3 vetemjöl.
Ju grövre konsistens degen har desto svårare för att hålla ihop. Så klart det är svårare med gryn, fröer och nötter. (Men nyttigare och godare)
Fett gör också att brödet håller ihop bättre. I trådstartens recept ser jag inget fett alls, möjligen LITE om man använder en FET yoghurt. Tillsätt gärna en matsked olja eller en klick smör.
leifjohmat24 februari 2009
Hej
Baka bröd med potatis i så blir det saftigt och gott. Jag brukar ha 4 st potatisar i på 1 liter vätska
Mjöl har jag olika sorter.
om man använder ett grovt mjöl så ska man ha mindre mjöl i degen alltså en lösare deg då det grova mjölet sväller och blir då lätt torrt och faller sönder.... så mitt tips mindre mjöl o lösare deg (Y)
Jag undrar vad man kan byta ut vetemjöl mot om man vill ha ett ltie grövre och mörkare bröd. Går det att byta ut mot tex grahamsmjöl eller rågsikt eller något, men att brödet fortfarande håller ihop? Gör mörk sirap att brödet blir lite mörkare och mustigare?
Jag bakar ett bröd efter detta recept men tycker att det lätt faller isär. Det är jättegott och saftigt men det känns som om det är för lite vanlig "deg" för att det ska kunna hålla ihop bra. Är det någon som har något tips på hur jag kan få brödet att hålla ihop bättre?
Sedan undrar jag hur man använder vetekli i bröd? Kan man ersätta en mängd av mjölet med det? Jag är helt och hållet nybörjare på brödbak och vore glad för all hjälp!
4 dl vetemjöl
1 dl bovetemjöl
2 dl havregryn
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl hasselnötter
2 tsk bikarbonat
2 tsk salt
1 äpple
1 dl russin
½ dl honung
4 ½ dl naturell yoghurt
Hej vad kul att du börjat baka bröd!
Jag brukar vilja ha grövre mjöl o gryner i mina bröd, ngt som hjälper är att SKÅLLA mjöl eller gryn, dvs häll hett vatten över o låt stå till det blir baktemp. Jag har några recept på bröd, ska tipsa om det här.
Vad snällt av dig! Funkar detta med att skålla mjöl och gryn äve när man gör bröd utan jäst? Tack snälla för hjälpen.
När det gäller kli har jag för mig att det står på påsen att man kan ta 1 dl istället för 1 dl mjöl. Kolla på påsen så ser du.
Jag gör mest bikarbonat bröd också, men de håller alltid ihop för mig. Jag begriper inte varför inte ditt bröd kan hålla ihop..
Jag kanske hade i lite för mkt nötter o grejer. För de håller ihop ganska bra men särar på sig ltie just vid alla stora grejer i brödet, typ nötter och frön.
:)Hej
Jag sitter och tittar på ditt recept.
Kanske har det någontig med bikarbonaten att göra, för
med en vanlig deg med jäst i så brukar man knåda i
maskin med degkrokar allt ifrån 5 minuter till 15 minuter, för
att det ska bli en bra deg med mkt elastisitet och många
bubblor i så att brödet blir fluffigt,
Jag tycker att du kan prova dig fram, gör ett eget recept
Prova med att tillsätta jäst och knåda i maskin, fast då kanske du måste
tillsätta nötter och äpple sist i.
Jag skulle prova mig fram.
Lycka till i alla fall!!
Du får göra det till mindre bitar då och testa..
Mias Söndagsbröd
är ett exempel, men nej har inte ett enda recept med bikarbonat... har bara jäst.
Men skållningen kan man säkerligen använda till både och.
Lycka till!
:)Glömde att säga kolla temperaturen på ditt bröd med en
digitaltermometer. Kanonbra
Ljust bröd ar klart vid 92-96 grader
Tyngre bröd är klart vid 96-98 grader
Detta är en bra metod att kolla så att man inte får ett degigt bröd
Franskt bondbröd (Mikes bröd)
härligt gott, skållat bröd.
Tack för alla tips och idéer. Jag ska pröva mig fram och se vad som blir bäst! Tack för hjälpen. /Sussie
De här två sortena brukar jag alternera mellan
Hälsolimpa
Fillimpa
så lägger man till och drar ifrån lite som man vill...(Y)
Hej!
Jag har två bröd med bikarbonat, dom är goda båda två och trillar inte sönder.
Hurtbullen från Arla
Helags grova bröd
Vetemjöl gör så att brödet jäser mer och om jag inte minns fel så är rekomendationen att man kan kan gå ner till att 50% av mjölet är vetemjöl resten annat utan några större problem. Efter det blir det lite trixigare.
Vetemjöl special skall ha mer jässtyrka än vanligt vetemjöl så det borde gå att använda för att få med jäskraft i brödet.
Ju mer gluten mjölet innehåller desto bättre håller det ihop, men det krävs att degen bearbetas minst 5 minuter med maskin (10 för hand) för att frisätta gluten optimalt. Vetemjöl är den mjölsort som innehåller mest gluten och gör därför att brödet håller ihop. Använd helst minst 1/3 vetemjöl.
Ju grövre konsistens degen har desto svårare för att hålla ihop. Så klart det är svårare med gryn, fröer och nötter. (Men nyttigare och godare)
Fett gör också att brödet håller ihop bättre. I trådstartens recept ser jag inget fett alls, möjligen LITE om man använder en FET yoghurt. Tillsätt gärna en matsked olja eller en klick smör.
Hej
Baka bröd med potatis i så blir det saftigt och gott. Jag brukar ha 4 st potatisar i på 1 liter vätska
Mjöl har jag olika sorter.
Dessa recept kan jag varmt rekommendera
Långpannebröd
Norskt minirågbröd
Russinbrödbullar
om man använder ett grovt mjöl så ska man ha mindre mjöl i degen alltså en lösare deg då det grova mjölet sväller och blir då lätt torrt och faller sönder.... så mitt tips mindre mjöl o lösare deg (Y)