Jag tror att det där med minst 40 graders degvätskan gällde när den frystorkade jästen var ny. För inte så länge sedan glömde jag att blanda jästen i mjölet och upptäckte det inte förrän degen borde ha jäst. Då rörde jag ut torrjäst i vatten och arbetade in den och det fungerade bra. Har funderat på att göra samma sak och försöka mig på kalljäsning, som jag alltid trott man måste ha färsk jäst till. Jag har svårt att få tag på färsk jäst.
Jag köper stort paket torrjäst och använder 1 tsk till 500g mjöl ungefär.
asasto29 oktober 2014
Kan bekräfta att det går bra att kalljäsa med torrjäst jag har gjort det flera gånger. Jag är en lat bagare jag bara rör ihop allt med kall degvätska och så får det jäsa över natten när jag sover. Jäser man länge utvecklas en hel del gluten utan att man måste hålla på och knåda i många minuter (har ingen maskin) + jäser man i väldigt många timmar brukar man bara behöva lite jäst så då kan ett jästpaket räcka till väldigt många bröd.
NinD16 augusti 2015
Ska göra kanelbullar nu men Har inte tillräckligt med färsk jäst. Kan jag blanda fär och torrjäst.
Jag tror att det där med minst 40 graders degvätskan gällde när den frystorkade jästen var ny. För inte så länge sedan glömde jag att blanda jästen i mjölet och upptäckte det inte förrän degen borde ha jäst. Då rörde jag ut torrjäst i vatten och arbetade in den och det fungerade bra. Har funderat på att göra samma sak och försöka mig på kalljäsning, som jag alltid trott man måste ha färsk jäst till. Jag har svårt att få tag på färsk jäst.
Jag köper stort paket torrjäst och använder 1 tsk till 500g mjöl ungefär.
Kan bekräfta att det går bra att kalljäsa med torrjäst jag har gjort det flera gånger. Jag är en lat bagare jag bara rör ihop allt med kall degvätska och så får det jäsa över natten när jag sover. Jäser man länge utvecklas en hel del gluten utan att man måste hålla på och knåda i många minuter (har ingen maskin) + jäser man i väldigt många timmar brukar man bara behöva lite jäst så då kan ett jästpaket räcka till väldigt många bröd.
Ska göra kanelbullar nu men Har inte tillräckligt med färsk jäst. Kan jag blanda fär och torrjäst.