Har nu min allra första plåt inne med surdegsbröd. Har under veckan gjort surdeg på rågmjöl, och har nu en hel stor bunke full med surdeg.
Hur gör jag nu då med resten? Läste någonstans om att man kan frysa in den, men kan man det?
Hur mycket i så fall, i varje burk/ påse?
Hur gör jag nästa gång jag vill baka med surdeg?
Tacksam för all hjälp, och tacksam för brödrecept som man lätt kan söka på i receptbanken. Kanske bra om man i rubriken kanske kan skriva Surdegsbröd, så slipper man leta i hela brödregistret efter ett bra recept.
mvh Tina
asasto9 oktober 2009
Jag har min surdeg i kylskåpet i en stor glasburk med lock och jag matar den någon gång i veckan med mjöl och ev lite mer vatten. Med jämna mellanrum bakar jag på en del av surdegen och blir burken för kladdig häller jag surdegen i en skål medans jag diskar burken och sedan häller jag tillbaka surdegen. Suredegen jag har nu i kylskåpet har jag haft sedan januari.
idea_9 oktober 2009
Hmm, kommer inte ihåg i vilken av trådarna här på MK som diskuterade surdeg där någon sa att om de hade stora mängder surdeg så frös de in i påsar små kluttar som de sedan tog fram och använde när de ville starta upp en ny surdeg. Du vet, för att slippa starta om från grunden.
maria_wijk9 oktober 2009
Jag fuskar och köper surdegskultur från mejeribolaget, den surdegen lämpar sig att kylförvara en vecka alternativt frysa in. Lagom frysportioner för mig av den surdegskulturen är 2 dl = 2 limpor.
Myggan-659 oktober 2009
Det är inga problem alls att frysa in surdeg. 1,5 dl är väl den mängden som rekommenderas att man ska ha i burkarna (kanske framför allt för att det är den mängden som gäller när man startar upp en ny surdeg) men det finns ju inget som hindrar att man har 2 dl i dom heller....
Nästa gång du ska baka plockar du bara fram en burk kvällen innan och ställer i rumstemperatur för att tina och sen är det bara att använda den för den brukar vakna till liv under natten
Okänd9 oktober 2009
Varför frysa surdeg?
Den håller sig hur länge som helst i kylskåpet, flera år!
Det är bara att ta fram den dagen innan baket och mata den.
Inga märkvärdigheter alls.
Tiol9 oktober 2009
Det vara just det att surdegen jag gjorde blev ju så hiskeligt stor,:( skulle räcka till 10 "baktillfällen", och jag kände att det kanske inte behövde vara så mycket i en skål , eller burk i kylen. Men har ni andra så, ni som har bakat mycket med surdeg? Jag är ju alldeles färsking på detta området, så jag kan inte turerna så bra än. Tar gärna emot massor av tips.
Skulle också vilja passa på att fråga om det går att baka med surdeg till allt sorts matbröd?
Kram//TINA
Tiol9 oktober 2009
Skrivet av jan-gunnar-j den 9 okt 2009
Varför frysa surdeg?
Den håller sig hur länge som helst i kylskåpet, flera år!
Det är bara att ta fram den dagen innan baket och mata den.
Inga märkvärdigheter alls.
En liten fråga bara, när du skriver att du "matar den", hur menar du att du gör då? Är det i med mera vatten och mera mjöl då som gäller, innan jag bakar av den surdegen den gången?
Hur mycket av varje del tar jag då?
mvh Tina
asasto9 oktober 2009
När jag matar min surdeg slänger jag bara ner lite rågmjöl (kanske 1-2msk det beror lite på hur mycket som trillar ur mjölpaketet då jag tippar ur lite i burken) och rör runt, börjar den se lite tjock ut så har jag ner lite kallt vatten också, surdegen ska ju vara i konsistens som en lös gröt.
Okänd10 oktober 2009
Skrivet av Tina:
"En liten fråga bara, när du skriver att du "matar den", hur menar du att du gör då? Är det i med mera vatten och mera mjöl då som gäller, innan jag bakar av den surdegen den gången?
Hur mycket av varje del tar jag då?"
Om jag inte matar den så tar den ju slut!
Den normala mängden, ca 5 dl, är ju grunden för min surdeg.
Läs mitt recept på surdeg så förstår du hur jag menar.
Längst in i kylskåpet står två plastburkar ovanpå varandra, den ena innehåller vetesur och den andra rågsur.
Dagen innan jag skall använda någon av dem tar jag fram den aktuella surdegen och "matar" på med den mängd som kommer att användas till den kommande bakningen. Låter den stå i rumstemperatur ett dygn ungefär så att den börjar jäsa, den kan svälla upp fem till sex gånger, så det gäller att ha en tillräckligt stor burk så att det inte jäser över! Konsistensen skall vara som våffelsmet ungefär.
Den mängd surdeg som jag använder brukar vara ett par deciliter till ett bak på en liter degspad.
Hur har du gjort din surdeg Tina?
maithab10 oktober 2009
Skrivet av Tiol den 9 okt 2009
Det vara just det att surdegen jag gjorde blev ju så hiskeligt stor,:( skulle räcka till 10 "baktillfällen", och jag kände att det kanske inte behövde vara så mycket i en skål , eller burk i kylen. Men har ni andra så, ni som har bakat mycket med surdeg? Jag är ju alldeles färsking på detta området, så jag kan inte turerna så bra än. Tar gärna emot massor av tips.
Skulle också vilja passa på att fråga om det går att baka med surdeg till allt sorts matbröd?
Kram//TINA
Ja, vad jag förstått så ska det gå att ersätta vanlig jäst med surdeg. Det behövs ca 1,5-2 dl surdeg för att ersätta 25-50 g jäst, lite olika beroede på vad det är för mjöl mm (grövre mjöl kräver ju mer jäst). Men ersätter man jäst med surdeg så måste man öka jästiden till MINST det dubbla.
Detta gör att man blir av med surdegen lite snabbare än om man bara använder en matsked till varje brödbak...
Okänd11 oktober 2009
Det tar ju fem dagar att få en surdeg.
Därför har jag alltid en grundsats med surdeg i kylskåpet.
I går kväll tog jag fram rågsuren och matade den, den bor i en lingonhink!
I dag har den ökat i volym med mer än det dubbla, hinken är nästan full i dag.
Så det kommer knappast att behöva användas någon vanlig jäst alls, kanske ett tredjedels paket med jäst, jag får se hur jag gör.
Som huvudkrydda skall det bli pomeransskal i det bröd jag tänkt baka i dag.
Countrygirl11 oktober 2009
Du kan frysa surdgen. Den håller i ca ett år i frysen. Lättast är att frysa in i plastmuggar. Sedan är det bara att ta upp och använda som vanligt.
jojjekock11 oktober 2009
Kan man frysa surdeg?
Jag brukar torka den surdeg som blir över. Då rör man ner det mjöl som surdegen är baserad på till en grynig "deg" och lägger sen upp på en bakplåt och låter torka sedan kan man förvara den i en liten burk i skafferiet. När jag sen ska baka så smular jag ner ca 2 msk i den mängd surdeg som degen ska baseras på och låter den stå varmt i 4-6 tim sedan har du en fullgod surdeg.
//johan
Okänd11 oktober 2009
Skrivet av Countrygirl den 11 okt 2009
Du kan frysa surdgen. Den håller i ca ett år i frysen. Lättast är att frysa in i plastmuggar. Sedan är det bara att ta upp och använda som vanligt.
Bara ett år?
Den surdeg som det finns recept på i min kokbok håller sig i många år i kylen!
Den har nog tre år på nacken i dagsläget, men den lever och mår gott varje gång som den matas. (L)
Tiol14 oktober 2009
Den surdeg som jag har gjort kommer från http://www.tasteline.com/Recept/Surdeg_2
Jag letade runt på nätet efter recept och då bara blev det den här varianten.
Jag hade nämligen gjort surdeg en gång tidigare, men då åkte den i soporna, eftersom den torkade redan dag 2. hade säkert fel proportioner.:@
Till Jan- Gunnar!
Jag skulle gärna vilja veta med din vetesurdeg , vad använder du den till? ( säkert en väldigt dum fråga, men jag är ny på surdeg så jag måste fråga om ALLT).(L)
varm kram//TINA
Tiol14 oktober 2009
Just nu trillade poletten ned, som det så vackert heter. Jag stod i köket med min påse surdeg och tänkte att i dag skall jag baka bröd. Men när jag tittade på påsen med surdeg, så plötsligt fattade jag vad ni menar med att "mata den" eller "väcka den", det är ju NU jag måste få fart på den för att kunna baka i morgon(L)(L)(L)(L)ja, ja, alltid lär jag mig något nytt. ha, ha.
Jag trodde ju att det gick att slänga in denna surdeg direkt i brödet, men det är väl som sagt NU som den skall vakna. DÅ får jag flytta bakningen tills i morgon.
kram på er.
//TINA
Lena14 oktober 2009
Skrivet av Tiol den 9 okt 2009
Det vara just det att surdegen jag gjorde blev ju så hiskeligt stor,:( skulle räcka till 10 "baktillfällen", och jag kände att det kanske inte behövde vara så mycket i en skål , eller burk i kylen. Men har ni andra så, ni som har bakat mycket med surdeg? Jag är ju alldeles färsking på detta området, så jag kan inte turerna så bra än. Tar gärna emot massor av tips.
Skulle också vilja passa på att fråga om det går att baka med surdeg till allt sorts matbröd?
Kram//TINA
Hejsan!
Jag har också gjort min första surdeg. På påsen stod det att man kan frysa in den och i varje påse skulle det vara 1 1/2 dl surdeg. Det blev 9st påsar med surdeg.. Lycka till //Lena
Tiol14 oktober 2009
Hej Lena!
har du någon plan på vilket surdegsbröd du skall baka?
kram//TINA
Har nu min allra första plåt inne med surdegsbröd. Har under veckan gjort surdeg på rågmjöl, och har nu en hel stor bunke full med surdeg.
Hur gör jag nu då med resten? Läste någonstans om att man kan frysa in den, men kan man det?
Hur mycket i så fall, i varje burk/ påse?
Hur gör jag nästa gång jag vill baka med surdeg?
Tacksam för all hjälp, och tacksam för brödrecept som man lätt kan söka på i receptbanken. Kanske bra om man i rubriken kanske kan skriva Surdegsbröd, så slipper man leta i hela brödregistret efter ett bra recept.
mvh Tina
Jag har min surdeg i kylskåpet i en stor glasburk med lock och jag matar den någon gång i veckan med mjöl och ev lite mer vatten. Med jämna mellanrum bakar jag på en del av surdegen och blir burken för kladdig häller jag surdegen i en skål medans jag diskar burken och sedan häller jag tillbaka surdegen. Suredegen jag har nu i kylskåpet har jag haft sedan januari.
Hmm, kommer inte ihåg i vilken av trådarna här på MK som diskuterade surdeg där någon sa att om de hade stora mängder surdeg så frös de in i påsar små kluttar som de sedan tog fram och använde när de ville starta upp en ny surdeg. Du vet, för att slippa starta om från grunden.
Jag fuskar och köper surdegskultur från mejeribolaget, den surdegen lämpar sig att kylförvara en vecka alternativt frysa in. Lagom frysportioner för mig av den surdegskulturen är 2 dl = 2 limpor.
Det är inga problem alls att frysa in surdeg. 1,5 dl är väl den mängden som rekommenderas att man ska ha i burkarna (kanske framför allt för att det är den mängden som gäller när man startar upp en ny surdeg) men det finns ju inget som hindrar att man har 2 dl i dom heller....
Nästa gång du ska baka plockar du bara fram en burk kvällen innan och ställer i rumstemperatur för att tina och sen är det bara att använda den för den brukar vakna till liv under natten
Varför frysa surdeg?
Den håller sig hur länge som helst i kylskåpet, flera år!
Det är bara att ta fram den dagen innan baket och mata den.
Inga märkvärdigheter alls.
Det vara just det att surdegen jag gjorde blev ju så hiskeligt stor,:( skulle räcka till 10 "baktillfällen", och jag kände att det kanske inte behövde vara så mycket i en skål , eller burk i kylen. Men har ni andra så, ni som har bakat mycket med surdeg? Jag är ju alldeles färsking på detta området, så jag kan inte turerna så bra än. Tar gärna emot massor av tips.
Skulle också vilja passa på att fråga om det går att baka med surdeg till allt sorts matbröd?
Kram//TINA
Varför frysa surdeg?
Den håller sig hur länge som helst i kylskåpet, flera år!
Det är bara att ta fram den dagen innan baket och mata den.
Inga märkvärdigheter alls.
En liten fråga bara, när du skriver att du "matar den", hur menar du att du gör då? Är det i med mera vatten och mera mjöl då som gäller, innan jag bakar av den surdegen den gången?
Hur mycket av varje del tar jag då?
mvh Tina
När jag matar min surdeg slänger jag bara ner lite rågmjöl (kanske 1-2msk det beror lite på hur mycket som trillar ur mjölpaketet då jag tippar ur lite i burken) och rör runt, börjar den se lite tjock ut så har jag ner lite kallt vatten också, surdegen ska ju vara i konsistens som en lös gröt.
Skrivet av Tina:
"En liten fråga bara, när du skriver att du "matar den", hur menar du att du gör då? Är det i med mera vatten och mera mjöl då som gäller, innan jag bakar av den surdegen den gången?
Hur mycket av varje del tar jag då?"
Om jag inte matar den så tar den ju slut!
Den normala mängden, ca 5 dl, är ju grunden för min surdeg.
Läs mitt recept på surdeg så förstår du hur jag menar.
Längst in i kylskåpet står två plastburkar ovanpå varandra, den ena innehåller vetesur och den andra rågsur.
Dagen innan jag skall använda någon av dem tar jag fram den aktuella surdegen och "matar" på med den mängd som kommer att användas till den kommande bakningen. Låter den stå i rumstemperatur ett dygn ungefär så att den börjar jäsa, den kan svälla upp fem till sex gånger, så det gäller att ha en tillräckligt stor burk så att det inte jäser över! Konsistensen skall vara som våffelsmet ungefär.
Den mängd surdeg som jag använder brukar vara ett par deciliter till ett bak på en liter degspad.
Hur har du gjort din surdeg Tina?
Det vara just det att surdegen jag gjorde blev ju så hiskeligt stor,:( skulle räcka till 10 "baktillfällen", och jag kände att det kanske inte behövde vara så mycket i en skål , eller burk i kylen. Men har ni andra så, ni som har bakat mycket med surdeg? Jag är ju alldeles färsking på detta området, så jag kan inte turerna så bra än. Tar gärna emot massor av tips.
Skulle också vilja passa på att fråga om det går att baka med surdeg till allt sorts matbröd?
Kram//TINA
Ja, vad jag förstått så ska det gå att ersätta vanlig jäst med surdeg. Det behövs ca 1,5-2 dl surdeg för att ersätta 25-50 g jäst, lite olika beroede på vad det är för mjöl mm (grövre mjöl kräver ju mer jäst). Men ersätter man jäst med surdeg så måste man öka jästiden till MINST det dubbla.
Detta gör att man blir av med surdegen lite snabbare än om man bara använder en matsked till varje brödbak...
Det tar ju fem dagar att få en surdeg.
Därför har jag alltid en grundsats med surdeg i kylskåpet.
I går kväll tog jag fram rågsuren och matade den, den bor i en lingonhink!
I dag har den ökat i volym med mer än det dubbla, hinken är nästan full i dag.
Så det kommer knappast att behöva användas någon vanlig jäst alls, kanske ett tredjedels paket med jäst, jag får se hur jag gör.
Som huvudkrydda skall det bli pomeransskal i det bröd jag tänkt baka i dag.
Du kan frysa surdgen. Den håller i ca ett år i frysen. Lättast är att frysa in i plastmuggar. Sedan är det bara att ta upp och använda som vanligt.
Kan man frysa surdeg?
Jag brukar torka den surdeg som blir över. Då rör man ner det mjöl som surdegen är baserad på till en grynig "deg" och lägger sen upp på en bakplåt och låter torka sedan kan man förvara den i en liten burk i skafferiet. När jag sen ska baka så smular jag ner ca 2 msk i den mängd surdeg som degen ska baseras på och låter den stå varmt i 4-6 tim sedan har du en fullgod surdeg.
//johan
Du kan frysa surdgen. Den håller i ca ett år i frysen. Lättast är att frysa in i plastmuggar. Sedan är det bara att ta upp och använda som vanligt.
Bara ett år?
Den surdeg som det finns recept på i min kokbok håller sig i många år i kylen!
Den har nog tre år på nacken i dagsläget, men den lever och mår gott varje gång som den matas. (L)
Den surdeg som jag har gjort kommer från http://www.tasteline.com/Recept/Surdeg_2
Jag letade runt på nätet efter recept och då bara blev det den här varianten.
Jag hade nämligen gjort surdeg en gång tidigare, men då åkte den i soporna, eftersom den torkade redan dag 2. hade säkert fel proportioner.:@
Till Jan- Gunnar!
Jag skulle gärna vilja veta med din vetesurdeg , vad använder du den till? ( säkert en väldigt dum fråga, men jag är ny på surdeg så jag måste fråga om ALLT).(L)
varm kram//TINA
Just nu trillade poletten ned, som det så vackert heter. Jag stod i köket med min påse surdeg och tänkte att i dag skall jag baka bröd. Men när jag tittade på påsen med surdeg, så plötsligt fattade jag vad ni menar med att "mata den" eller "väcka den", det är ju NU jag måste få fart på den för att kunna baka i morgon(L)(L)(L)(L)ja, ja, alltid lär jag mig något nytt. ha, ha.
Jag trodde ju att det gick att slänga in denna surdeg direkt i brödet, men det är väl som sagt NU som den skall vakna. DÅ får jag flytta bakningen tills i morgon.
kram på er.
//TINA
Det vara just det att surdegen jag gjorde blev ju så hiskeligt stor,:( skulle räcka till 10 "baktillfällen", och jag kände att det kanske inte behövde vara så mycket i en skål , eller burk i kylen. Men har ni andra så, ni som har bakat mycket med surdeg? Jag är ju alldeles färsking på detta området, så jag kan inte turerna så bra än. Tar gärna emot massor av tips.
Skulle också vilja passa på att fråga om det går att baka med surdeg till allt sorts matbröd?
Kram//TINA
Hejsan!
Jag har också gjort min första surdeg. På påsen stod det att man kan frysa in den och i varje påse skulle det vara 1 1/2 dl surdeg. Det blev 9st påsar med surdeg.. Lycka till //Lena
Hej Lena!
har du någon plan på vilket surdegsbröd du skall baka?
kram//TINA