Jag är ingen van bagerska, gör lite småbröd och bullar ibland. Jag skulle vilja ha recept på bruna frallor som finns som självplock i butikerna. Speciellt grova är dom inte för dom väger ingenting men dom är god och ser iallafall nyttiga ut. Är det någon som vet hur man gör? Kan det vara så att dom har colorit i för färgens skull? Tack på förhand.
Bumbis7 juli 2010
Puffar lite på denna, någon vet säkert.{sidefrown}
jimboz7 juli 2010
Du efterlyser alltså INTE grova frallor som man annars kan tolka huvudrubriken...
Ungefär som i en kontaktannons...Svart man sökes, han skall inte vara speciellt svart utan han skall vara vit....{dont-know}
Bumbis7 juli 2010
Nej, det var därför jag skriv "grova".
boz19657 juli 2010
Här är det svar jag fick på ungefär samma fråga när "Fråga Bagar'n" var aktiv på den här sidan:
Hej igen,
Så här ligger det till:
Det är enligt lagstiftningen inte tillåtet att färga bröd. Varken med sockerkulör eller andra färgämnen. Det finns ett undantag i EU-lagstiftningen och det är ett bröd som bakas traditionellt (på Irland har jag för mig) och som heter "Malt Bread". I detta, och endast i detta, bröd är det tillåtet med sockerkulör. Det är inget bröd vi bakar. Inte något annat svenskt bageri som jag känner till heller för den delen.
Sen har många traditionella brödingredienser som olika typer av sirap, vört och malt en mer eller mindre mörk färg och färgar bröden men de används för att ge smak och karaktär åt brödet.
Jag hoppas att detta besvarar din fråga. Ber om ursäkt för dröjsmålet.
Kalle
maithab7 juli 2010
Vörtbröd är ju mörkt utan att vara grovt. Där använder man, som ovanstående skriver (i svar från en bagare) vört, malt och sirap. Den mörka brödsirapen har malt i sig, och färgar brödet mörkare.
Bumbis7 juli 2010
Tack för svaren. Jag provar med att baka Äkta danska rundstykker med mörk sirap och lite colorit för det är tillåtet hemma hos mig. Pyntar dom med nyttigt strössel precis som i affären.
Jag är ingen van bagerska, gör lite småbröd och bullar ibland. Jag skulle vilja ha recept på bruna frallor som finns som självplock i butikerna. Speciellt grova är dom inte för dom väger ingenting men dom är god och ser iallafall nyttiga ut. Är det någon som vet hur man gör? Kan det vara så att dom har colorit i för färgens skull? Tack på förhand.
Puffar lite på denna, någon vet säkert.{sidefrown}
Du efterlyser alltså INTE grova frallor som man annars kan tolka huvudrubriken...
Ungefär som i en kontaktannons...Svart man sökes, han skall inte vara speciellt svart utan han skall vara vit....{dont-know}
Nej, det var därför jag skriv "grova".
Här är det svar jag fick på ungefär samma fråga när "Fråga Bagar'n" var aktiv på den här sidan:
Så här ligger det till:
Det är enligt lagstiftningen inte tillåtet att färga bröd. Varken med sockerkulör eller andra färgämnen. Det finns ett undantag i EU-lagstiftningen och det är ett bröd som bakas traditionellt (på Irland har jag för mig) och som heter "Malt Bread". I detta, och endast i detta, bröd är det tillåtet med sockerkulör. Det är inget bröd vi bakar. Inte något annat svenskt bageri som jag känner till heller för den delen.
Sen har många traditionella brödingredienser som olika typer av sirap, vört och malt en mer eller mindre mörk färg och färgar bröden men de används för att ge smak och karaktär åt brödet.
Jag hoppas att detta besvarar din fråga. Ber om ursäkt för dröjsmålet.
Kalle
Vörtbröd är ju mörkt utan att vara grovt. Där använder man, som ovanstående skriver (i svar från en bagare) vört, malt och sirap. Den mörka brödsirapen har malt i sig, och färgar brödet mörkare.
Tack för svaren. Jag provar med att baka Äkta danska rundstykker med mörk sirap och lite colorit för det är tillåtet hemma hos mig. Pyntar dom med nyttigt strössel precis som i affären.