Undrar hur jag skall göra för att få hård seg skorpa på matbrödet, testat massa sätt men inget blir bra:o efter ett tag mjuknar skorpan:@ fast den var hård när jag tog ut brödet:)
Okänd21 februari 2009
Hejsan vid bakbordet!
Har du testat följande, låt bli att pensla brödet när du tar ut det ur ugnen, täck sedan inte över med någon bakduk utan låt det svalna som det är.
Sedan beror det även på vilken typ av bröd du bakar.
Vilka ingredienser som ingår har också betydelse för hur dan skorpan blir.
Ett tips, boken "Riddarbageriets bröd" ger en massa bra tips.
Där visas också hur man gör en bra surdeg!
Boken är utgiven av Förlag: 4Vision/TV4 AB
Lycka till önskar:
Janne-G & Lillan
Greyhound21 februari 2009
Jap, testade senast i går em:D Har även testat att höja värmen i ca 5-7 min innan brödet är klart,sänkt värmen så det skall bli som man gör med skorpor, tagit och penslat med vatten ca 5-10 min innan brödet skall ut ur ugnen, bakat på enbart vatten och vatten+youghurt, mjölk ibland olja i degen ibland utan MEN skorpan blir inte hård och seg:@:@:@
Gillar böcker så boktipset skall jag kolla Tackar:)//Ulrika
AnneNi21 februari 2009
Testa att lägga in några isbitar i ugnen när du sätter in brödet. Tror att vätskan gör att skorpan blir hård. Har inte testat själv, men det kan ju vara värt ett försök. Lycka till!
poffa21 februari 2009
Jag brukar vrida upp värmen högt i början någon minut och slänger in vatten, alternativt har lite vatten i en form i ugnen. Då blir det ånga som ger ett bra reultat.
Greyhound21 februari 2009
Kul tips, inte hört dem förr:) Här snöar och blåser det så det är perfekt väder att testa detta imorgon//Ulrika
Okänd22 februari 2009
Sorry!
Så vitt man kan se finns det inte så mycket hopp kvar för dig att kunna få seg och knaprig skorpa på ditt hembakade matbröd.
De förslag som du fått hittills är det som gör vårt bröd segt och knaprigt!
Men vi använder oss inte av denna metod eftersom vi inte vill ha den knapriga ytan på brödet vilket också innebär att det torkar ut snabbare.
Hoppas att du hittar en metod som du lyckas med önskar:
Janne-G & Lillan
Countrygirl22 februari 2009
Jag lägger inte in brödet utan låter det kallna utan duk, och sedan stå. Bakade i gårkväll och morgonens bröd hade en rejäl skorpa. Det håller sig inte lika länge när man gör så, utan det torkar fortare, men när det är åtgång på brödet gör det ju inget.
Greyhound22 februari 2009
Hej.
Nu står bröden och jäser det sista. Skall testa med högre värme först och vatten tipset, återkommer om resultatet:D
Här är också åtgång och jag bakar inte så mycket åt gången hellre oftare för det är kul//Ulrika
Okänd22 februari 2009
Vist är det kul att baka!
Har ni provat med surdeg?
Greyhound22 februari 2009
Nu är brödet klart sedan några timmar och ytan är hård ännu:D
Jag testade med 350 grader i 10 min när jag satte in dem och så penslade jag dem med kallt vatten, sedan sänkte jag graderna. Tackar för tips(Y)
Gnurf22 februari 2009
350 grader!!??? :) Igår blev det Palt här i Norrland...så imorgon blir det Matbröd på paltspadet.....:p
Greyhound22 februari 2009
Oj, inte 350 grader utan 300 grader. Min ugn går inte till 350 grader ens.
Testar just nu ett baugette recept ur boken MATRESA I VÄST reportage och recept från västsvenska gårdar(Y) av Louise Hamilton.//Ulrika
redd7 mars 2009
Direkt när brödet kommer ur ungen slår du in det i en våt handuk kökshanduk, få får du en seg yta som dessutom håller brödert fräsht längre. Exakt tid vet jag inte riktigt, 10-20min skulle jag gissa, blir ytan svampig har det du haft den lite för länge.
En trick på alla bröd så får lite för hård yta för att det skall vara praktiskt
zonale7 mars 2009
Lite vatten i botten av ugnen och lång gräddningstid med högre värme i början gör susen tycker i alla fall jag.
zephie10 mars 2009
Det där med skorpan tycker jag inte bara har med själva gräddningen att göra, utan även med hur brödet fått jäsa. Mina bröd som jag gör på mindre mängder jäst men som istället får jäsa länge tycker jag får en segare karaktär allt igenom. Och som alla andra sagt, det knapriga får man med hjälp av vatten. Jag brukar ta blomsprutan och spruta lite in i ugnen.
Och ang. att skorpan mjuknar, hur förvarar du brödet?
Okänd12 april 2009
Skrivet av Greyhound den 21 feb 2009
Hello!
Undrar hur jag skall göra för att få hård seg skorpa på matbrödet, testat massa sätt men inget blir bra:o efter ett tag mjuknar skorpan:@ fast den var hård när jag tog ut brödet:)
Nu finns det ett matbröd som jag tror att du kommer att gilla!
Bakade det första gången i går, påskafton, det blev grovt men gott.
Greyhound12 april 2009
Hello.
Jag låter brödet svalna på galler sedan fryser jag in det som inte går åt samma dag.
Fick en bok av min dotter när jag fyllde år Baka färskt bröd utgiven 2009. Har inte testat något recept ännu men det blir:D
ThomasP12 april 2009
Du kan skicka in en näve isbitar på en långpanna som du har i ugnen (längst ner)när du stoppar in brödet. Från mitten av gräddningen och till slutet ska du vädra ugnen några gånger och sista 5 min kan man ha ugnsluckan lite på glänt jag brukar lägga en grytlapp emellan // Thomas
The_mama97mia12 april 2009
Jag testar ett brödbak idag, skållade hel råg och vetekross för 2 dagar sedan, har ståt t plastövertäckt, i med 25 g jäst idag, salt, linfrö, solrosfrö, grahamsmjöl o vetemjöl. Jäste minst fem timmar i bunke. Två bröd som jäst mer än en timme på plåt, ställde in i ugnen på 275 gr, i med tre isbitar nederst. Efter 10 min sänkte jag värmen till 175. Nu får det gå färdigt så får vi se hur det blir. Det är lika roligt varje gång man bakar, jag följer ju inte recept utan försöker köra på känn.
Hello!
Undrar hur jag skall göra för att få hård seg skorpa på matbrödet, testat massa sätt men inget blir bra:o efter ett tag mjuknar skorpan:@ fast den var hård när jag tog ut brödet:)
Hejsan vid bakbordet!
Har du testat följande, låt bli att pensla brödet när du tar ut det ur ugnen, täck sedan inte över med någon bakduk utan låt det svalna som det är.
Sedan beror det även på vilken typ av bröd du bakar.
Vilka ingredienser som ingår har också betydelse för hur dan skorpan blir.
Ett tips, boken "Riddarbageriets bröd" ger en massa bra tips.
Där visas också hur man gör en bra surdeg!
Boken är utgiven av Förlag: 4Vision/TV4 AB
Lycka till önskar:
Janne-G & Lillan
Jap, testade senast i går em:D Har även testat att höja värmen i ca 5-7 min innan brödet är klart,sänkt värmen så det skall bli som man gör med skorpor, tagit och penslat med vatten ca 5-10 min innan brödet skall ut ur ugnen, bakat på enbart vatten och vatten+youghurt, mjölk ibland olja i degen ibland utan MEN skorpan blir inte hård och seg:@:@:@
Gillar böcker så boktipset skall jag kolla Tackar:)//Ulrika
Testa att lägga in några isbitar i ugnen när du sätter in brödet. Tror att vätskan gör att skorpan blir hård. Har inte testat själv, men det kan ju vara värt ett försök. Lycka till!
Jag brukar vrida upp värmen högt i början någon minut och slänger in vatten, alternativt har lite vatten i en form i ugnen. Då blir det ånga som ger ett bra reultat.
Kul tips, inte hört dem förr:) Här snöar och blåser det så det är perfekt väder att testa detta imorgon//Ulrika
Sorry!
Så vitt man kan se finns det inte så mycket hopp kvar för dig att kunna få seg och knaprig skorpa på ditt hembakade matbröd.
De förslag som du fått hittills är det som gör vårt bröd segt och knaprigt!
Men vi använder oss inte av denna metod eftersom vi inte vill ha den knapriga ytan på brödet vilket också innebär att det torkar ut snabbare.
Hoppas att du hittar en metod som du lyckas med önskar:
Janne-G & Lillan
Jag lägger inte in brödet utan låter det kallna utan duk, och sedan stå. Bakade i gårkväll och morgonens bröd hade en rejäl skorpa. Det håller sig inte lika länge när man gör så, utan det torkar fortare, men när det är åtgång på brödet gör det ju inget.
Hej.
Nu står bröden och jäser det sista. Skall testa med högre värme först och vatten tipset, återkommer om resultatet:D
Här är också åtgång och jag bakar inte så mycket åt gången hellre oftare för det är kul//Ulrika
Vist är det kul att baka!
Har ni provat med surdeg?
Nu är brödet klart sedan några timmar och ytan är hård ännu:D
Jag testade med 350 grader i 10 min när jag satte in dem och så penslade jag dem med kallt vatten, sedan sänkte jag graderna. Tackar för tips(Y)
350 grader!!??? :) Igår blev det Palt här i Norrland...så imorgon blir det Matbröd på paltspadet.....:p
Oj, inte 350 grader utan 300 grader. Min ugn går inte till 350 grader ens.
Testar just nu ett baugette recept ur boken MATRESA I VÄST reportage och recept från västsvenska gårdar(Y) av Louise Hamilton.//Ulrika
Direkt när brödet kommer ur ungen slår du in det i en våt handuk kökshanduk, få får du en seg yta som dessutom håller brödert fräsht längre. Exakt tid vet jag inte riktigt, 10-20min skulle jag gissa, blir ytan svampig har det du haft den lite för länge.
En trick på alla bröd så får lite för hård yta för att det skall vara praktiskt
Lite vatten i botten av ugnen och lång gräddningstid med högre värme i början gör susen tycker i alla fall jag.
Det där med skorpan tycker jag inte bara har med själva gräddningen att göra, utan även med hur brödet fått jäsa. Mina bröd som jag gör på mindre mängder jäst men som istället får jäsa länge tycker jag får en segare karaktär allt igenom. Och som alla andra sagt, det knapriga får man med hjälp av vatten. Jag brukar ta blomsprutan och spruta lite in i ugnen.
Och ang. att skorpan mjuknar, hur förvarar du brödet?
Hello!
Undrar hur jag skall göra för att få hård seg skorpa på matbrödet, testat massa sätt men inget blir bra:o efter ett tag mjuknar skorpan:@ fast den var hård när jag tog ut brödet:)
Nu finns det ett matbröd som jag tror att du kommer att gilla!
Bakade det första gången i går, påskafton, det blev grovt men gott.
Hello.
Jag låter brödet svalna på galler sedan fryser jag in det som inte går åt samma dag.
Fick en bok av min dotter när jag fyllde år Baka färskt bröd utgiven 2009. Har inte testat något recept ännu men det blir:D
Du kan skicka in en näve isbitar på en långpanna som du har i ugnen (längst ner)när du stoppar in brödet. Från mitten av gräddningen och till slutet ska du vädra ugnen några gånger och sista 5 min kan man ha ugnsluckan lite på glänt jag brukar lägga en grytlapp emellan // Thomas
Jag testar ett brödbak idag, skållade hel råg och vetekross för 2 dagar sedan, har ståt t plastövertäckt, i med 25 g jäst idag, salt, linfrö, solrosfrö, grahamsmjöl o vetemjöl. Jäste minst fem timmar i bunke. Två bröd som jäst mer än en timme på plåt, ställde in i ugnen på 275 gr, i med tre isbitar nederst. Efter 10 min sänkte jag värmen till 175. Nu får det gå färdigt så får vi se hur det blir. Det är lika roligt varje gång man bakar, jag följer ju inte recept utan försöker köra på känn.