Jag brukar baka sirapslimpa och täcker med folie efter ungefär halva gräddningstiden. Men undersidan blir alltid hård och bränd. Hur kan jag undvika detta?
margitkallgren5 april 2011
Om skorpan blir bränd har du väl för hög temperatur i ugnen.
Själv brukar jag pensla ett par ggr under gräddningen med kallt vatten sam när jag tar ut den från ugnen. Sen lindar jag in brödet i bakduk och då blir skorpan mjuk.
Mvh Margit
The_mama97mia5 april 2011
Du skulle kunna testa att ha dubbla plåtar under, fast du kanske gör bröden i formar?
I så fall är det väl undervärmen i ugn som är för hög. Har du testat olika placering i ugnen?
Ulrika915 april 2011
Lägger du in brödet på en varm plåt? Har du för hög värme? Låter du brödet svalna helt på galler utan bakduk? Dessa saker har jag erfarenhet av att de brukar göra skorpan hård.
Ställ in brödet samtidigt som plåten, dvs inte förvärmd plåt, lite lägre värme i ugnen och linda in i bakduk (eller lägg "direkt" i plastpåse) gör skorpan lite mjukare.
svengelsk5 april 2011
Jag följer Redds tips och lindar in brödet i en våt, väl urvriden diskhanduk i 10 minuter efter det har kommit ur ugnen. Sedan lindar jag in det i en vanlig bakduk. Detta gäller framförallt surdegsbröd
Jag brukar baka sirapslimpa och täcker med folie efter ungefär halva gräddningstiden. Men undersidan blir alltid hård och bränd. Hur kan jag undvika detta?
Om skorpan blir bränd har du väl för hög temperatur i ugnen.
Själv brukar jag pensla ett par ggr under gräddningen med kallt vatten sam när jag tar ut den från ugnen. Sen lindar jag in brödet i bakduk och då blir skorpan mjuk.
Mvh Margit
Du skulle kunna testa att ha dubbla plåtar under, fast du kanske gör bröden i formar?
I så fall är det väl undervärmen i ugn som är för hög. Har du testat olika placering i ugnen?
Lägger du in brödet på en varm plåt? Har du för hög värme? Låter du brödet svalna helt på galler utan bakduk? Dessa saker har jag erfarenhet av att de brukar göra skorpan hård.
Ställ in brödet samtidigt som plåten, dvs inte förvärmd plåt, lite lägre värme i ugnen och linda in i bakduk (eller lägg "direkt" i plastpåse) gör skorpan lite mjukare.
Jag följer Redds tips och lindar in brödet i en våt, väl urvriden diskhanduk i 10 minuter efter det har kommit ur ugnen. Sedan lindar jag in det i en vanlig bakduk. Detta gäller framförallt surdegsbröd