Snälla hjälp mig med kommande frågor så jag slipper få IG!!!!{worship}
Hur diskar jag mjölig disk efter bakningen? och varför?
Vilka fem olika moment måste degen vara med om när man bakar med jäst??
Finns det några fördelar med att baka eget matbröd??
Snälla, snälla hjälp!!
tojve22 april 2010
Hej! Lite hjälp ska jag förhoppningsvis kunna komma med i alla fall. :)
jag TROR att mjöl ska diskas ur med kallvatten för att det inte ska förvandlas till en deg utan lätt rinna av. Har läst det någonstans men är inte säker...
Fem moment... hmmm. Jästid. det vat nog typ det enda jag kom på. :P Utöver det vanliga med gräddning och så.
Nu till frågan jag faktiskt kan helt. :)
Fördelen med att baka eget matbröd är att du själv har full koll på hur mycket det blir och framförallt vad som är i brödet. Det är mer rena ingredienser och inte direkt konserveringsmedel, och bröden blir oftast mycket nyttigare, beroende på vad du väljer att ha i. Dessutom är det mycket billigare i längden än att köpa allting färdigt. Och människor blir mycket gladare om man bjuder på hembakat istället för köpebröd.
Lycka till med läxan. :D
Mistys22 april 2010
Det är inte så att du har någon hemkunskapsbok som det är mening du ska läsa för att finna svaret på frågorn ?
Kramizenn22 april 2010
Skrivet av Misty09 den 22 apr 2010
Det är inte så att du har någon hemkunskapsbok som det är mening du ska läsa för att finna svaret på frågorn ?
Självklart men allt står inte i den och mamma är inte hemma just nu :(
asasto22 april 2010
När det gäller bakning och med tanke på att det är skola så ska nog temperering av degvätska (+37C) vara en av momenten (vi som bakar i verkligheten vet dock att kall degvätska funkar bra och att kalljäst bröd ofta smakar bättre men i många bakböcker brukar den ljumma degvätskan finnas med överallt). Ett annat moment är ju bearbetning av degen så glutenet aktiveras, Ytterligare moment är ju jäsning och utbakning, kanske naggning el snittande i degen (fast det brukar gå bra även utan), gräddning.
Födelar att baka själv är lägre pris, mindre tillsatser, mindre socker (ifall man inte sockrar själv), godare + man kan ha i surdeg som gör så att kroppen har lättare att ta upp nyttiga ämnen.
The_mama97mia22 april 2010
ja vad sjutton är det för fem moment?
Bearbetning, Första jäsning, Utbak, andra jäsning och gräddning?
Men så enkelt är det välinte.
LEDIVO22 april 2010
Lite hjälp från Google
http://www.smorframjandet.se/Baka/Vetebrod-och-bullar/Baka-med-jast-/
Diska först i kallt vatten när du diskar degiga bunkar och redskap. Då släpper degen mycket lättare. I varmt vatten bildar mjölet glutentrådar och degen blir som ett kladdigt lim. Avsluta sedan med varmt vatten och diskmedel.
boz196522 april 2010
Här är en riktigt bra sida om brödbak: http://paindemartin.blogspot.com/
Snälla hjälp mig med kommande frågor så jag slipper få IG!!!!{worship}
Hur diskar jag mjölig disk efter bakningen? och varför?
Vilka fem olika moment måste degen vara med om när man bakar med jäst??
Finns det några fördelar med att baka eget matbröd??
Snälla, snälla hjälp!!
Hej! Lite hjälp ska jag förhoppningsvis kunna komma med i alla fall. :)
jag TROR att mjöl ska diskas ur med kallvatten för att det inte ska förvandlas till en deg utan lätt rinna av. Har läst det någonstans men är inte säker...
Fem moment... hmmm. Jästid. det vat nog typ det enda jag kom på. :P Utöver det vanliga med gräddning och så.
Nu till frågan jag faktiskt kan helt. :)
Fördelen med att baka eget matbröd är att du själv har full koll på hur mycket det blir och framförallt vad som är i brödet. Det är mer rena ingredienser och inte direkt konserveringsmedel, och bröden blir oftast mycket nyttigare, beroende på vad du väljer att ha i. Dessutom är det mycket billigare i längden än att köpa allting färdigt. Och människor blir mycket gladare om man bjuder på hembakat istället för köpebröd.
Lycka till med läxan. :D
Det är inte så att du har någon hemkunskapsbok som det är mening du ska läsa för att finna svaret på frågorn ?
Det är inte så att du har någon hemkunskapsbok som det är mening du ska läsa för att finna svaret på frågorn ?
Självklart men allt står inte i den och mamma är inte hemma just nu :(
När det gäller bakning och med tanke på att det är skola så ska nog temperering av degvätska (+37C) vara en av momenten (vi som bakar i verkligheten vet dock att kall degvätska funkar bra och att kalljäst bröd ofta smakar bättre men i många bakböcker brukar den ljumma degvätskan finnas med överallt). Ett annat moment är ju bearbetning av degen så glutenet aktiveras, Ytterligare moment är ju jäsning och utbakning, kanske naggning el snittande i degen (fast det brukar gå bra även utan), gräddning.
Födelar att baka själv är lägre pris, mindre tillsatser, mindre socker (ifall man inte sockrar själv), godare + man kan ha i surdeg som gör så att kroppen har lättare att ta upp nyttiga ämnen.
ja vad sjutton är det för fem moment?
Bearbetning, Första jäsning, Utbak, andra jäsning och gräddning?
Men så enkelt är det välinte.
Lite hjälp från Google
http://www.smorframjandet.se/Baka/Vetebrod-och-bullar/Baka-med-jast-/
Diska först i kallt vatten när du diskar degiga bunkar och redskap. Då släpper degen mycket lättare. I varmt vatten bildar mjölet glutentrådar och degen blir som ett kladdigt lim. Avsluta sedan med varmt vatten och diskmedel.
Här är en riktigt bra sida om brödbak: http://paindemartin.blogspot.com/