Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hjälp mig med ett recept på Kavring

  • jimboz 1 augusti 2009

    Hej alla ! Jag har sökt med lykta i mina hemma affärer och dom har ingen kavring....Jag behöver recept på Kavring likadant som det där mjuka mörka oskivade utan russin..Jag vet inte vilket företag som gör det men jag älskar det..Hittar inget recept som liknar det som dom säljer i butiken..

    Är det någon som vet det klassiska receptet eller vad man kallar det ?

  • annelieberggren 1 augusti 2009

    Ingredienser:

    7 dl + 3,5 dl vatten
    7 + 7 dl rågmjöl
    1 msk salt
    1 msk stött kummin
    2 dl mörk sirap
    1 msk salt
    50 g jäst
    1-2 msk soja
    1 liter rågsikt
    Ca 7 dl vetemjöl

    Gör så här:

    Du skall sätta en del av degen ena dagen.
    Dagen därpå sätter du resten av degen, låter jäsa och grädda.

    Första dagen:

    Ta en stor bunke.
    Mät upp 7 dl rågmjöl i bunken.
    Koka upp 7 dl vatten och häll det över rågmjölet.
    Tillsätt salt och kummin.
    Blanda väl, täck över med t ex gladpack och låt stå i rumstemperatur till nästa morgon.

    Dagen därpå:

    Rör ut jästen i fingervarmt vatten i en skål.
    Blanda ner jästblandningen och 7 dl rågmjöl i degen och arbeta ihop den.
    Det blir en ganska lös deg.
    Låt den stå i 4 timmar på dragfritt ställe.
    Den kommer nu att jäsa mycket.
    Efter 4 timmar: Sätt ugnen på 175-180°.
    Tillsätt sirap, 1 liter rågsikt och ca 7 dl vetemjöl.
    Arbeta degen kraftigt.
    Låt den sedan stå och jäsa i 30 minuter.
    Ta upp degen och arbeta den på mjölat bakbord.
    Dela den i tre delar, forma till limpor och lägg dem i smorda formar.
    Låt jäsa ytterligare 20-30 minuter.
    Lägg en smord plåt över formarna vid gräddningen så att bröden ej höjer sig.
    Det får då en tät struktur och fyrkantig form, som är typisk för kavring.
    Grädda i 45-50 minuter.
    Ta ut bröden ur ugnen och pensla dem med kallt vatten.
    Linda in dem i bakhandukar och låt dem kallna på galler.

  • jimboz 1 augusti 2009

    Tack den ska jag prova, den låter tillräckligt komplicerad för att vara riktig :)

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.