Jag brukar baka grov filmjölkslimpa, snabbt, lätt och framförallt riktigt gott :-)
Dock så har jag ett problem med att den spricker ibland, eller skorpan släpper från innanmätet vid gräddningen. Det blir som en luftbubbla innanför. Skorpan blir fin men innanmätet kladdigt. Jag förstår inte varför :-( Någon som vet eller har någon god idé?
Brukar blanda 5 dl mjöl, 2 dl flingor/korn/frön och 5 dl filmjölk ca 1 dl russin/aprikoser samt kryddor och bikarbonat.
Brukar bli jätte bra men ibland blir det fel.
Tack!!
//Emily
justinethyme19 december 2011
Jag skulle prova med att nagga brödet ordentligt.
mooseella19 december 2011
Kan hjälpa om du blandar alla torra ingredienser först, + frukten och rör ner filmjölken i omgångar, så att det blir ordentligt blandat. Blandar man för dåligt brukar det spricka.
maxxess20 december 2011
Om skorpan reser sig från resten av degen så beror det mest sannolikt på att gaserna som utvecklas vid gräddning inte har någonstans att ta vägen. Så kan det exempelvis bli när man gräddar danskt rågbröd som också är en lös smet.
Ta ett grillspett (sådana där i trä exempelvis) och pricka hål en 20-30 st per limpa ända ned i botten på formen innan du ställer bröden i ugnen. Hålen syns ej efter gräddning. Funkar för mig efter tips från Camilla Plum.
sikaal20 december 2011
Skrivet av maxxess den 20 dec 2011
Om skorpan reser sig från resten av degen så beror det mest sannolikt på att gaserna som utvecklas vid gräddning inte har någonstans att ta vägen. Så kan det exempelvis bli när man gräddar danskt rågbröd som också är en lös smet.
Ta ett grillspett (sådana där i trä exempelvis) och pricka hål en 20-30 st per limpa ända ned i botten på formen innan du ställer bröden i ugnen. Hålen syns ej efter gräddning. Funkar för mig efter tips från Camilla Plum.
(Y)
emslan20 december 2011
Skrivet av mooseella den 20 dec 2011
Kan hjälpa om du blandar alla torra ingredienser först, + frukten och rör ner filmjölken i omgångar, så att det blir ordentligt blandat. Blandar man för dåligt brukar det spricka.
Gör precis så, torra igredienser och sen fil, lite i taget och blandar riktigt ordentligt. Kan smeten/degen vara för lös tro?
emslan20 december 2011
Skrivet av maxxess den 20 dec 2011
Om skorpan reser sig från resten av degen så beror det mest sannolikt på att gaserna som utvecklas vid gräddning inte har någonstans att ta vägen. Så kan det exempelvis bli när man gräddar danskt rågbröd som också är en lös smet.
Ta ett grillspett (sådana där i trä exempelvis) och pricka hål en 20-30 st per limpa ända ned i botten på formen innan du ställer bröden i ugnen. Hålen syns ej efter gräddning. Funkar för mig efter tips från Camilla Plum.
Tack ska prova det :-)
poffa20 december 2011
Något jag direkt kommer att tänka på är att du nämner deciliter och inte gram i receptet. Sådant kan ställa till det. Att väga upp ingredienserna brukar ge ett jämnare resultat.
När jag gör bikarbonatbröd så blandar jag dom blöta ingredienserna var för sig och sedan sammanför jag dom och blandar mycket noga. Sedan låter jag mjölet och vätska svälla upp, sedan är det dags för ungen. Jag använder tråg och jag har aldrig haft behov av att "nagga".
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser i en stor bunke.
2. Häll därefter upp i 2 smorda avlånga formar.
3. Baka brödet i ugn på 170 grader i ca 1,5 timme.
4. Låt brödet svalna ordentligt innan du skivar upp det.
5. Limporna förvaras bäst i en plastpåse.
Tja, även här bör man provbaka och väga upp alla ingredienser.
Hej!
Jag brukar baka grov filmjölkslimpa, snabbt, lätt och framförallt riktigt gott :-)
Dock så har jag ett problem med att den spricker ibland, eller skorpan släpper från innanmätet vid gräddningen. Det blir som en luftbubbla innanför. Skorpan blir fin men innanmätet kladdigt. Jag förstår inte varför :-( Någon som vet eller har någon god idé?
Brukar blanda 5 dl mjöl, 2 dl flingor/korn/frön och 5 dl filmjölk ca 1 dl russin/aprikoser samt kryddor och bikarbonat.
Brukar bli jätte bra men ibland blir det fel.
Tack!!
//Emily
Jag skulle prova med att nagga brödet ordentligt.
Kan hjälpa om du blandar alla torra ingredienser först, + frukten och rör ner filmjölken i omgångar, så att det blir ordentligt blandat. Blandar man för dåligt brukar det spricka.
Om skorpan reser sig från resten av degen så beror det mest sannolikt på att gaserna som utvecklas vid gräddning inte har någonstans att ta vägen. Så kan det exempelvis bli när man gräddar danskt rågbröd som också är en lös smet.
Ta ett grillspett (sådana där i trä exempelvis) och pricka hål en 20-30 st per limpa ända ned i botten på formen innan du ställer bröden i ugnen. Hålen syns ej efter gräddning. Funkar för mig efter tips från Camilla Plum.
Om skorpan reser sig från resten av degen så beror det mest sannolikt på att gaserna som utvecklas vid gräddning inte har någonstans att ta vägen. Så kan det exempelvis bli när man gräddar danskt rågbröd som också är en lös smet.
Ta ett grillspett (sådana där i trä exempelvis) och pricka hål en 20-30 st per limpa ända ned i botten på formen innan du ställer bröden i ugnen. Hålen syns ej efter gräddning. Funkar för mig efter tips från Camilla Plum.
(Y)
Kan hjälpa om du blandar alla torra ingredienser först, + frukten och rör ner filmjölken i omgångar, så att det blir ordentligt blandat. Blandar man för dåligt brukar det spricka.
Om skorpan reser sig från resten av degen så beror det mest sannolikt på att gaserna som utvecklas vid gräddning inte har någonstans att ta vägen. Så kan det exempelvis bli när man gräddar danskt rågbröd som också är en lös smet.
Ta ett grillspett (sådana där i trä exempelvis) och pricka hål en 20-30 st per limpa ända ned i botten på formen innan du ställer bröden i ugnen. Hålen syns ej efter gräddning. Funkar för mig efter tips från Camilla Plum.
Tack ska prova det :-)
Något jag direkt kommer att tänka på är att du nämner deciliter och inte gram i receptet. Sådant kan ställa till det. Att väga upp ingredienserna brukar ge ett jämnare resultat.
När jag gör bikarbonatbröd så blandar jag dom blöta ingredienserna var för sig och sedan sammanför jag dom och blandar mycket noga. Sedan låter jag mjölet och vätska svälla upp, sedan är det dags för ungen. Jag använder tråg och jag har aldrig haft behov av att "nagga".
Ett favorit recept som jag hittade på nätet..
http://www.aftonbladet.se/matvin/article10880614.ab
Fillimpa by the sea
2 bröd
1 liter filmjölk
3,75 dl vetemjöl
2 dl grovt rågmjöl
1,25 dl grahamsmjöl
2,25 dl rågkross
1 dl vetekli
2,25 cl bikarbonat
2,25 cl brödkryddor (mald anis och fänkål)
2 dl sirap
Gör så här:
1. Blanda alla ingredienser i en stor bunke.
2. Häll därefter upp i 2 smorda avlånga formar.
3. Baka brödet i ugn på 170 grader i ca 1,5 timme.
4. Låt brödet svalna ordentligt innan du skivar upp det.
5. Limporna förvaras bäst i en plastpåse.
Tja, även här bör man provbaka och väga upp alla ingredienser.
Lycka till. =)