Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

illaluktande surdeg

  • jash 18 mars 2011

    Hej!
    Jag har prövat laga surdeg på vetemjöl (ekologiskt fullkornsmjöl). Nu har jag två problem:

    1. degen sväller över huvudtaget inte, det kommer bara ett par små bubblor, men det är allt

    2. degen luktar illa, inte surt och jäst utan mera som lim, ättika och kanske lite sött/fotsvett

    går degen att använda eller är det bara att kasta och börja från början?

    (degen har stått på köksbänken i en stor plastbunke med plastfolie på...)

  • irrevirre 18 mars 2011

    Om den är dålig går det inte ta miste på .... Det luktar faktiskt .... Kräk!

    Hur har du gjort surdegen?

  • jash 21 mars 2011

    blandat vetemjöl och vatten enligt ett recept i en tidning... tror jag satt lite honung i nåt skede? fyllde på mjöl och vatten dag 3,4 och 5

  • irrevirre 21 mars 2011

    Svårt att säga ..... Vad som gått snett. Det skall ju jäsa ca 6 gånger sin storlek så något verkar vara fel.
    Om jag var du skulle jag göra ett nytt försök med ett annat recept. Sök på "surdeg" här på MK!
    Jag hat två recept här. Surdeg på råg och surdeg på vete heter dom.
    Ge inte upp\o.

  • Breasola 21 mars 2011

    Jag tror nog min surdeg också luktat lite syrligt som ättika, och den använde jag. Slog mig aldrig att det kunde var afel på den eftersom surdeg inte luktar gott. Hur som helst så blev det inget fel på brödet. Men min surdeg bubblade o jäste visserligen.

  • jash 24 mars 2011

    Har prövat en ny på rågmjöl nu och den verkar lite bättre. Fast den luktar väldigt starkt aceton. Men jag tänkte pröva på den ändå. Fast ingendera har jäst väldigt mycket, den första kanske till 1,3 gånger ursprunglig storlek, den andra kanske till 1,8 gånger ursprunglig storlek.

    Tack för recepttipset! skall testa det nästa gång =)

  • Malvan 24 mars 2011

    Hej! Jag tycker att det är mycket lättare att få bra surdeg på vetemjöl. På senare tid köper jag Manitoba Cream, som finns både på Coop och Ica. Dagen innan jag har tänkt att baka, så friskar jag upp surdegen genom att spara lite av surdegen och tillsätter då 120 gr vetemjöl och 120 gr vatten. Till morgonen så har det blivit fart på det hela. Sedan är det bara att baka något bröd. Ibland gör jag tvärtom, friskar upp surdegen på morgonen och bakar på kvällen. Degen får då jäsa i oljad plastburk i kylen under natten. Det är praktiskt när man är ledig på dagen.

  • irrevirre 24 mars 2011

    Och du Jash, det luktar ganska skarpt men man kan inte ta miste på om den är dålig. Det stinker vedervärdigt{sick}

  • zabcia 24 mars 2011

    Jag vet att man INTE skall göra surdeg på vetemjöl men kommer inte ihåg varför.
    Jag brukar göra så här:
    Dagen innan jag skall baka bröd - blandar jag:
    3 dl vatten
    50g jäst
    3 dl rågmjöl (inte rågsikt)
    Dagen efter tillsätter jag ca 1.5 l vetemjöl, 1 msk salt, 2 dl vatten, 1,5 dl olja och ev. brödkryddor.
    (om surdegen står längre blir brödet surt.)
    Min surdeg gör inte brödet surt. Det tar bara hand om fytinsyran som hindrar upptagningen av järn .
    Brödet luktar mycket godare än utan surdeg men tål inte förvaras framme länge.
    Det blir som nybakat om man fryser det efter det har kallnat.

  • lena4 24 mars 2011

    Jag har gjort detta recept på surdeg för tredje gången .Misslyckat varje gång. Luktar spyor i hela huset. Nu ger jag upp.
    Surdeg av råg

  • Malvan 24 mars 2011

    Lena4, ge inte upp! Köp Helene Johanssons bok: BRÖD. Jag tycker att den har bra recept. Vilket recept har du använt? När du har gjort en surdegsgrund o skall använda den en vecka senare, när den inte är så bubblig, friska upp den då, men spara inte så mycket utan fyll på med ett bra mjöl (t.ex. Manitoba Cream, som är starkt) och vatten. Lika stor vikt av vetemjöl och vatten. Har märkt att färskt mjöl och bra värme i köket ger en bättre surdegsgrund, som du sedan använder som start till limporna. Ge inte upp! Lycka till!

  • irrevirre 25 mars 2011

    Skrivet av lena4 den 24 mar 2011

    Jag har gjort detta recept på surdeg för tredje gången .Misslyckat varje gång. Luktar spyor i hela huset. Nu ger jag upp.
    Surdeg av råg


    Åh, denna har jag lyckats med och har sedan använt samma surdeg-grund i flera år.
    En sak som är viktig också är temperaturen när surdegen görs. Kan det vara det?

  • lena4 25 mars 2011

    Skrivet av irrevirre den 25 mar 2011

    Skrivet av lena4 den 24 mar 2011

    Jag har gjort detta recept på surdeg för tredje gången .Misslyckat varje gång. Luktar spyor i hela huset. Nu ger jag upp.
    Surdeg av råg


    Åh, denna har jag lyckats med och har sedan använt samma surdeg-grund i flera år.
    En sak som är viktig också är temperaturen när surdegen görs. Kan det vara det?


    Hej
    Jag vet inte vad jag gör för fel.? Har den står i rumstemperatur. Ska det vara varmt vatten från början? Vill gärna göra detta.
    Lena

  • Ellson 25 mars 2011

    Hej!
    För några år sedan hittade jag en artikel i en tidning om Helen Johanssson. Gjorde surdegarna hon gav recept på och har bakat bröd av samma surdeg (matad om o om igen !) i flera år!
    Hurra för Helen och till alla vill jag säga: Våga Vägra Pågens urusla bröd!
    Bakar en gång i veckan och min son som är kock använder också surdegen där han arbetar.
    Brödet blir bara så gott och går att variera i det oändliga. MAnitoba Cream är viktigt, men jag bakar mycket med spelt, ekologiskt, alla möjliga fröer och kärnor i och med Durum mjöl!
    Ge inte upp!

  • voffa3 25 mars 2011

    Vad tråkigt att din surdeg är på dåligt humör lena4. Jag har också misslyckats några gånger innan jag lyckades. Tycker om det Plum säger i bullar av stål som gick på svt "betrakta din surdeg som en husgud" den ska matas och gullas med och skyddas från åskväder. Ibland blir den bara sur på fel sätt.
    Känner du någon som bakar surdegsbröd så be om en liten surdegsgrund att starta på.
    Jag använder surdegsreseptet i Martin Johanssons bok surdegsbröd.
    Så här gör jag vetesurdegsgrund:
    dag 1
    ½dl ljummet vatten
    1 dl ekologiskt vetemjöl special
    1 tsk svensk honung (den får inte vara för behandlad utan ha lite ensymer kvar)
    Blanda i en burk som rymmer minst ½ liter lägg på ett lock men stäng det inte. Ställ vid spisen.
    dag 2 kvällen
    1½ dl ekologiskt vetemjöl special
    1 dl ljummet vatten
    Blanda i burken med surdegsgrund i. Efter en så där 12 timmar böjrar det bubbla.
    Har den inte börjat bubbla så låt stå i 12 timmar till. Har den inte börjat bubbla då heller så häll ut allt utom 50gram och gör om dag 2.
    Förvara i kylen med locket på glänt

    En gång i veckan spara 50 gram och mata med 1½dl vetemjöl special och 1 dl vatten.

    När man sen bakar så använder man sin surdegsgrund som jäst. Man gör surdegsgrund enligt recepet och bakar dagen därpå. Man kan använda vetesurdegsgrund till både grova limpor och kanelbullar.

    Finlir:
    Det går bra med kallt vatten också men då tar det längre tid.

    Rågsurdegsgrund? vad är det för något? - det misslyckas jag alltid med och har bestämt mig för att det är ett avslutatat kapitel.

  • pinda92 26 mars 2011

    jag lyckas aldrig heller :( .. har gett upp

  • lena4 26 mars 2011

    Skrivet av pinda92 den 26 mar 2011

    jag lyckas aldrig heller :( .. har gett upp


    Tack det finns fler. Va glad jag blir.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.