Är det någon som har något lättbakat kalljäst matbröd som ska stå och jäsa under hela natten, sedan gräddar man de på morgonen?
Har testat ett sånt bröd förut, vart verkligen supergott, men det var det att man skulle "fixa" iordning det i 2 timmar på morgonen. så jag vill ha tips på ett lite snabbare recept, gärna nyttigt!:)
Hej där nere i södern!
har inget direkt recept, bara lite goda råd.
I Princip kan du göra vilket brödrecept som helst till kalljästa, men halvera mängden jäst, degspadet skall vara 26 grader (istället för 37 grader) och knåda degen länge (minst 10 minuter i maskin eller 20 minuter för hand) lägg sedan upp brödet som bullar eller limpa på plåt, överplastat i kylen direkt utan att jäsa, det sker under natten. Tag fram och ställ in i ugnen direkt och sätt på värmen, då sker förjäsningen medans ugnen blir varm, ha även en liten metallbunke med vatten i ugnen så tillförs fukt så skorpan blir så där trevligt krispig :)
Lycka till med frukostarna i framtiden och ha det så bra.
Johankock
Eery30 december 2008
Det här är fantastiskt gott men låt det jäsa i bunken inte i formen som jag fick tips om:o såvida du inte är sugen på att städa kylen:D
Är det någon som har något lättbakat kalljäst matbröd som ska stå och jäsa under hela natten, sedan gräddar man de på morgonen?
Har testat ett sånt bröd förut, vart verkligen supergott, men det var det att man skulle "fixa" iordning det i 2 timmar på morgonen. så jag vill ha tips på ett lite snabbare recept, gärna nyttigt!:)
Här är ett gott recept
Italienskt bondbröd
Hej där nere i södern!
har inget direkt recept, bara lite goda råd.
I Princip kan du göra vilket brödrecept som helst till kalljästa, men halvera mängden jäst, degspadet skall vara 26 grader (istället för 37 grader) och knåda degen länge (minst 10 minuter i maskin eller 20 minuter för hand) lägg sedan upp brödet som bullar eller limpa på plåt, överplastat i kylen direkt utan att jäsa, det sker under natten. Tag fram och ställ in i ugnen direkt och sätt på värmen, då sker förjäsningen medans ugnen blir varm, ha även en liten metallbunke med vatten i ugnen så tillförs fukt så skorpan blir så där trevligt krispig :)
Lycka till med frukostarna i framtiden och ha det så bra.
Johankock
Det här är fantastiskt gott men låt det jäsa i bunken inte i formen som jag fick tips om:o såvida du inte är sugen på att städa kylen:D
Dinkelbröd med morot