Hej på er bakare!
Jag tänkte prova detta bröd idag http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=18207
I receptet står det att det ska vara rågmjöl i degen. Jag hade såklart alla ingredienser hemma förutom just rågmjöl :o Men rågsikt har jag!
Då undrar jag om nån vet om man kan byta ut rågmjölet mot rågsikt?
Orkar bara inte gå till affärn :p
Tack på förhand!
flabban19 november 2008
Kollade på en påse rågsikt som jag hade i skåpet. Det är 30% vete och 70% råg i rågsikt, antar att det är 100% råg i rågmjöl. Visst kan du använda rågsikt istället för rågmjöl. Lycka till med baket. (Y)
Gnurf19 november 2008
Jag bakar mitt eget matbröd varje vecka, blandar alltid olika mjölsorter med varandra med bra resultat. Klart det går att byta rågsikt mot rågmjöl! Rågsikt är däremot en finare fraktion än det fiberrikare/grövre rågmjölet (absorberar troligtvis vätska snabbare) så börja med 2,5 dl sikt istället för angivna 3 dl rågmjöl.
Istället för att smörja 1,5l formarna kan du klä dem med bakplåtspapper. Brödet lossnar då jättelätt från formarna.
Geronimo19 november 2008
Hallå!
Jag bakar allt matbröd och nästan uteslutande surdegsbröd.
Jag använder bara stenmalet vete och rågmjöl. och spelt = dinkel.
Stenmalet rågmjöl har alla smakämnen kvar och ger ett godare bröd än med siktat mjöl.
Men visst kan Du använda rågsikt, men det blir skillnad i smak.
"Dom stora bagarna" använder aldrig just rågsikt, utan blandar sitt mjöl själva.
Lycka Till!(Y)
maithab1 januari 2009
Nu ska jag väl inte lägga mig i, i en gammal tråd, men visst är rågsikt 60% vetemjöl och 40% siktat rågmjöl och inget annat. Inte är det mer råg än vetemjöl i alla fall.
Lilljeppe17 januari 2009
Hur viktigt är det att ha alla olika mjölsorter hemma? Jag har bara vanligt vetemjöl hemma. Kan man baka bröd och byta ut alla olika mjölsorter rakt av med vanligt mjöl, eller blir inte recepten bra då? Funderar på att börja baka bröd här hemma.
Vad kan man mer ha dessa mjöler till? Eller är det bara till bröd man har rågsikt och allt vad det nu heter.:o
Hjälp gärna en okunnig här:p
redd18 januari 2009
Skrivet av Lilljeppe den 17 jan 2009
Hur viktigt är det att ha alla olika mjölsorter hemma? Jag har bara vanligt vetemjöl hemma. Kan man baka bröd och byta ut alla olika mjölsorter rakt av med vanligt mjöl, eller blir inte recepten bra då? Funderar på att börja baka bröd här hemma.
Vad kan man mer ha dessa mjöler till? Eller är det bara till bröd man har rågsikt och allt vad det nu heter.:o
Hjälp gärna en okunnig här:p
Det går att byta ut mjölsorterna till viss grad och själv blanda grövre mjöl med vetemjöl men är man inte van är det väldigt lätt att det går åt skogen.
Att bara använda vetemjöl rekomenderar jag inte.
Personligen rekommenderar jag vetemjöl och rågsikt och sedan hålla sig till recept som använder dessa tills du har bakat 20-30ggr så du har lite öga för vad som bör hända, vill du ändra på smaken så använd frön och kärnor i början mycket enklare.
Lilljeppe18 januari 2009
ok, tack för din rekomendation. Får väl ta och köpa hem lite annat mjöl:p Kan man bara ha mjölet till bröd? Känns ju som om det aldrig kommer ta slut då:o Jag bakar ju inte bröd vidare ofta om jag så säger. Men annars får det väl bli en ändring på det:D
Tack igen
Amika18 januari 2009
JAg har olika mjölsorter hemma, just för att det ger så olika smaker. :)
Att blanda rågmjöl och vetemjöl i en deg är ju såååå gott. :)
farmoringer18 januari 2009
För att inte tala om att blanda i kli eller kross....
Smileybregott26 september 2010
Skrivet av Lilljeppe den 18 jan 2009
ok, tack för din rekomendation. Får väl ta och köpa hem lite annat mjöl:p Kan man bara ha mjölet till bröd? Känns ju som om det aldrig kommer ta slut då:o Jag bakar ju inte bröd vidare ofta om jag så säger. Men annars får det väl bli en ändring på det:D
Tack igen
kakor och pajer och annat kan ju vetemjöl användas till =)
Hej på er bakare!
Jag tänkte prova detta bröd idag http://www.arla.se/Default____17653.aspx?RecipeID=18207
I receptet står det att det ska vara rågmjöl i degen. Jag hade såklart alla ingredienser hemma förutom just rågmjöl :o Men rågsikt har jag!
Då undrar jag om nån vet om man kan byta ut rågmjölet mot rågsikt?
Orkar bara inte gå till affärn :p
Tack på förhand!
Kollade på en påse rågsikt som jag hade i skåpet. Det är 30% vete och 70% råg i rågsikt, antar att det är 100% råg i rågmjöl. Visst kan du använda rågsikt istället för rågmjöl. Lycka till med baket. (Y)
Jag bakar mitt eget matbröd varje vecka, blandar alltid olika mjölsorter med varandra med bra resultat. Klart det går att byta rågsikt mot rågmjöl! Rågsikt är däremot en finare fraktion än det fiberrikare/grövre rågmjölet (absorberar troligtvis vätska snabbare) så börja med 2,5 dl sikt istället för angivna 3 dl rågmjöl.
Istället för att smörja 1,5l formarna kan du klä dem med bakplåtspapper. Brödet lossnar då jättelätt från formarna.
Hallå!
Jag bakar allt matbröd och nästan uteslutande surdegsbröd.
Jag använder bara stenmalet vete och rågmjöl. och spelt = dinkel.
Stenmalet rågmjöl har alla smakämnen kvar och ger ett godare bröd än med siktat mjöl.
Men visst kan Du använda rågsikt, men det blir skillnad i smak.
"Dom stora bagarna" använder aldrig just rågsikt, utan blandar sitt mjöl själva.
Lycka Till!(Y)
Nu ska jag väl inte lägga mig i, i en gammal tråd, men visst är rågsikt 60% vetemjöl och 40% siktat rågmjöl och inget annat. Inte är det mer råg än vetemjöl i alla fall.
Hur viktigt är det att ha alla olika mjölsorter hemma? Jag har bara vanligt vetemjöl hemma. Kan man baka bröd och byta ut alla olika mjölsorter rakt av med vanligt mjöl, eller blir inte recepten bra då? Funderar på att börja baka bröd här hemma.
Vad kan man mer ha dessa mjöler till? Eller är det bara till bröd man har rågsikt och allt vad det nu heter.:o
Hjälp gärna en okunnig här:p
Hur viktigt är det att ha alla olika mjölsorter hemma? Jag har bara vanligt vetemjöl hemma. Kan man baka bröd och byta ut alla olika mjölsorter rakt av med vanligt mjöl, eller blir inte recepten bra då? Funderar på att börja baka bröd här hemma.
Vad kan man mer ha dessa mjöler till? Eller är det bara till bröd man har rågsikt och allt vad det nu heter.:o
Hjälp gärna en okunnig här:p
Det går att byta ut mjölsorterna till viss grad och själv blanda grövre mjöl med vetemjöl men är man inte van är det väldigt lätt att det går åt skogen.
Att bara använda vetemjöl rekomenderar jag inte.
Personligen rekommenderar jag vetemjöl och rågsikt och sedan hålla sig till recept som använder dessa tills du har bakat 20-30ggr så du har lite öga för vad som bör hända, vill du ändra på smaken så använd frön och kärnor i början mycket enklare.
ok, tack för din rekomendation. Får väl ta och köpa hem lite annat mjöl:p Kan man bara ha mjölet till bröd? Känns ju som om det aldrig kommer ta slut då:o Jag bakar ju inte bröd vidare ofta om jag så säger. Men annars får det väl bli en ändring på det:D
Tack igen
JAg har olika mjölsorter hemma, just för att det ger så olika smaker. :)
Att blanda rågmjöl och vetemjöl i en deg är ju såååå gott. :)
För att inte tala om att blanda i kli eller kross....
ok, tack för din rekomendation. Får väl ta och köpa hem lite annat mjöl:p Kan man bara ha mjölet till bröd? Känns ju som om det aldrig kommer ta slut då:o Jag bakar ju inte bröd vidare ofta om jag så säger. Men annars får det väl bli en ändring på det:D
Tack igen
kakor och pajer och annat kan ju vetemjöl användas till =)