Min mormor bakade så underbara brödkakor - på tyck förstås! Nu har hon gått bort sedan flera år och ingen har receptet. Det enda jag vet är att de bakades på vetemjöl och fint rågmjöl, att de bakades ut tunt, kavlades med kavel med "piggar" och naggades/pickades. De var tunna och lite sega. Är det någon som har något tips på recept?
ThomasP18 mars 2009
Var det en typ av mjukt tunnbröd???
Kicki819 mars 2009
Svantekaka
Halvsega kakor. Äts som matbröd.Jättegoda. Dessa har jag inte bakat själv ännu. Du som efterlyste detta kan gärna åtekomma till mig om resultatet.
Ingredienser
1 liter vatten
100 gram smör
2 paket jäst
3 tsk salt
4 dl rågsikt
vetemjöl
Gör så här
Blanda ihop ingredienserna tag vetemjöl tills degen är lagom fast. Låt jäsa 1 tim. Baka ut till 12 tunna kakor, nagga och låt jäsa 3 tim. Grädda i 250° tills de fått fin färg, 2st på varje plåt.
Svärmor brukar baka dessa sega kakor.
Lycka till
Bianca19 mars 2009
Jag har bakat en del i mina dagar och som jag upplevt det blir tunna kakor sega om man låter dem svalna i rejält med bakdukar så inte luften kommer åt att torka ut dem. Ett vanligt lakan brukar jag använda som jag sveper runt kakorna allteftersom de blir gräddade. Sen är hög värme kort tid bättre än låg värme lång tid. Också egen erfarenhet.
Min mormor bakade så underbara brödkakor - på tyck förstås! Nu har hon gått bort sedan flera år och ingen har receptet. Det enda jag vet är att de bakades på vetemjöl och fint rågmjöl, att de bakades ut tunt, kavlades med kavel med "piggar" och naggades/pickades. De var tunna och lite sega. Är det någon som har något tips på recept?
Var det en typ av mjukt tunnbröd???
Svantekaka
Halvsega kakor. Äts som matbröd.Jättegoda. Dessa har jag inte bakat själv ännu. Du som efterlyste detta kan gärna åtekomma till mig om resultatet.
Ingredienser
1 liter vatten
100 gram smör
2 paket jäst
3 tsk salt
4 dl rågsikt
vetemjöl
Gör så här
Blanda ihop ingredienserna tag vetemjöl tills degen är lagom fast. Låt jäsa 1 tim. Baka ut till 12 tunna kakor, nagga och låt jäsa 3 tim. Grädda i 250° tills de fått fin färg, 2st på varje plåt.
Svärmor brukar baka dessa sega kakor.
Lycka till
Jag har bakat en del i mina dagar och som jag upplevt det blir tunna kakor sega om man låter dem svalna i rejält med bakdukar så inte luften kommer åt att torka ut dem. Ett vanligt lakan brukar jag använda som jag sveper runt kakorna allteftersom de blir gräddade. Sen är hög värme kort tid bättre än låg värme lång tid. Också egen erfarenhet.