Jag tycker om surdegsbröd, som verkligen är surt/syrligt. (L) Men jag har svårt att få till smaken hemma. Har gjort vildjäst och har läst att det blir mildare smak på det. Men nu gjorde jag en rågsurdeg och bakade på, men tycker inte det är särskilt surt för det. Jag lade i lite jäst för att hjälpa jäsningen på traven. Kan det ha förstört smaken? :o
poffa29 oktober 2009
Gör en rågsurdeg.
Dag 1. 1 dl mjöl, 1 dl vatten. rör runt täck med plast.
Dag 2 . 1 dl mjöl, 1 dl vatten. rör runt täck med plast.
Dag 3 . 1 dl mjöl, 1 dl vatten. rör runt täck med plast.
Gör sedan en försurdeg på 9 dl vetemjöl 4 dl vatten, en nypa jäst, som får ligga tillsammans under natten.
Dag 4.
Baka sedan på dessa två degar tillsammans. Tillsätt mer vetemjöl till rätt konsistens, knåda. Den här degen ska vara ganska lös och lite sladdrig men hanterbar.
Vik ihop degen försiktigt och låt den jäsa i ca 45 minuter. Vik igen och låt jäsa 30 minuter.
Grädda på 260 grader ca 15-20 minuter tills ytan får fin färg, sänk sedan värmen till 160 grader.
Brödet är klart när innertemperaturen har nått 96-98 grader.
Det här brödet blir kanonsurt. :)
För att få ett bröd som blir surt så handlar det om PH-värdet och om hur lactobakterier verkar.
Jag tycker om surdegsbröd, som verkligen är surt/syrligt. (L) Men jag har svårt att få till smaken hemma. Har gjort vildjäst och har läst att det blir mildare smak på det. Men nu gjorde jag en rågsurdeg och bakade på, men tycker inte det är särskilt surt för det. Jag lade i lite jäst för att hjälpa jäsningen på traven. Kan det ha förstört smaken? :o
Gör en rågsurdeg.
Dag 1. 1 dl mjöl, 1 dl vatten. rör runt täck med plast.
Dag 2 . 1 dl mjöl, 1 dl vatten. rör runt täck med plast.
Dag 3 . 1 dl mjöl, 1 dl vatten. rör runt täck med plast.
Gör sedan en försurdeg på 9 dl vetemjöl 4 dl vatten, en nypa jäst, som får ligga tillsammans under natten.
Dag 4.
Baka sedan på dessa två degar tillsammans. Tillsätt mer vetemjöl till rätt konsistens, knåda. Den här degen ska vara ganska lös och lite sladdrig men hanterbar.
Vik ihop degen försiktigt och låt den jäsa i ca 45 minuter. Vik igen och låt jäsa 30 minuter.
Grädda på 260 grader ca 15-20 minuter tills ytan får fin färg, sänk sedan värmen till 160 grader.
Brödet är klart när innertemperaturen har nått 96-98 grader.
Det här brödet blir kanonsurt. :)
För att få ett bröd som blir surt så handlar det om PH-värdet och om hur lactobakterier verkar.