Har ett litet problem. Jag har testat ett antal gånger med surdeg, och använt ett antal olika recept, men får alltid samma fel....
Det jäser och ser jättefint ut, högt och luftigt.... Sätter in brödet för att gräddas och allt sjunker samman. Smaken är väldigt god, men jag skulle vilja ha det, i allafall så stort som när jag sätter in brödet i ugnen.... Har testat att inte knåda degen överhuvudtaget efter första jäsningen, utan bara delat den i bitar och lagt upp för jäsning en andra gång.... Men det är alltid samma ihopsjunkna bröd...
Vad göra????
Lunchdax4 april 2012
Faller den ihop på en gång när du lagt in den, eller senare?
Det har inte blivit lite överjäst? Då faller det nästan alltid ihop när man lägger in den i ugnen.
Veka degar som på vete med lång jästid är ju så ömtåliga, men om inte det är "felet" har jag nog inga ideer.
Någon annan kanske?
chrisq4 april 2012
(Y) fråga mama mia hon är expert på det {laugh}
MalinJ4 april 2012
Jag upplever ibland att mitt surdegsbröd gärna "jäser på bredden", när jag lägger den på plåten. Jag tar därför bakplåtspapper som jag klipper i remsor - häftar ihop dem till lagom stora rundlar och lägger degklumpen innuti och degen jäser därför "uppåt" som den ska i stället. Efter en kvart i ugnen tar jag bort remsan, samt bakplåtspappret under till för att få en hård god skorpa runt hela brödet.
micron16 december 2012
Nu är detta en gammal tråd, men jag svarar ändå utifall att...
Hur mkt knådar du degen innan? om glutenutvecklingen är dålig kan brödet ha svårt att "hålla ihop".
Överjäsning som någon redan föreslagit är också en trolig anledning.
Det dessutom hjälpa att ha en riktigt varm ugn. Sätt gärna ugnen på full temp och ha en plåt/baksten i som får bli varm och som du sätter in brödet direkt på. Då får det bra "skjuts". Sänk värmen på ugnen när du sätter in brödet.
jas6516 december 2012
Jag tror nog att knådningen av degen är anledningen att brödet lägger sig i ugnen. Sedan är det proportionerna rågmjöl och vete mjöl som kan påverka.
Mvh
Anders
ica8622 december 2012
Det problemmet har jag aldrig haft. jag kör genom surdegsbrödet som kronjäst har och det funkar finfint fast jag gör det på mindre än 4 timmar :) då jag kör det i min bakmaskin.. Ibland är jag lat.
Och jag kör på vetemjöl.
svengelsk22 december 2012
Skrivet av MalinJ den 5 apr 2012
Jag upplever ibland att mitt surdegsbröd gärna "jäser på bredden", när jag lägger den på plåten. Jag tar därför bakplåtspapper som jag klipper i remsor - häftar ihop dem till lagom stora rundlar och lägger degklumpen innuti och degen jäser därför "uppåt" som den ska i stället. Efter en kvart i ugnen tar jag bort remsan, samt bakplåtspappret under till för att få en hård god skorpa runt hela brödet.
Provade det här för några dagar sedan och det hjälpte. Kommer at göra om det, men får skaffa bättre häftapparat.
bjoli19822 december 2012
Jag tycker också det låter som en bra idé, jag gjorde några limpor för några dagar sedan som flöt ut, samtidigt blev de degiga i mitten (det var i och för sig inte på surdeg)
rostok26 december 2012
Skrivet av ica86 den 22 dec 2012
Det problemmet har jag aldrig haft. jag kör genom surdegsbrödet som kronjäst har och det funkar finfint fast jag gör det på mindre än 4 timmar :) då jag kör det i min bakmaskin.. Ibland är jag lat.
Och jag kör på vetemjöl.
Ledsen att säga det men du har säkert bakat ett fint bröd, men jag lovar, det brödet blir lika gott om du helt utesluter att söka surdegen som säljs som surdeg i affärerna. Det är död surdeg som säljs, mycket märkligt att de ens får sälja något under så falskt namn. Då är det bättre att lägga de pengarna på något annat, en burk till riktig surdeg eller kanske till Röda Korset ett någon annan organisation som du kanske tycker är bättre.
Du kan läsa mer om detta här: obs, läs även kommentarerna.
Har ett litet problem. Jag har testat ett antal gånger med surdeg, och använt ett antal olika recept, men får alltid samma fel....
Det jäser och ser jättefint ut, högt och luftigt.... Sätter in brödet för att gräddas och allt sjunker samman. Smaken är väldigt god, men jag skulle vilja ha det, i allafall så stort som när jag sätter in brödet i ugnen.... Har testat att inte knåda degen överhuvudtaget efter första jäsningen, utan bara delat den i bitar och lagt upp för jäsning en andra gång.... Men det är alltid samma ihopsjunkna bröd...
Vad göra????
Faller den ihop på en gång när du lagt in den, eller senare?
Det har inte blivit lite överjäst? Då faller det nästan alltid ihop när man lägger in den i ugnen.
Veka degar som på vete med lång jästid är ju så ömtåliga, men om inte det är "felet" har jag nog inga ideer.
Någon annan kanske?
(Y) fråga mama mia hon är expert på det {laugh}
Jag upplever ibland att mitt surdegsbröd gärna "jäser på bredden", när jag lägger den på plåten. Jag tar därför bakplåtspapper som jag klipper i remsor - häftar ihop dem till lagom stora rundlar och lägger degklumpen innuti och degen jäser därför "uppåt" som den ska i stället. Efter en kvart i ugnen tar jag bort remsan, samt bakplåtspappret under till för att få en hård god skorpa runt hela brödet.
Nu är detta en gammal tråd, men jag svarar ändå utifall att...
Hur mkt knådar du degen innan? om glutenutvecklingen är dålig kan brödet ha svårt att "hålla ihop".
Överjäsning som någon redan föreslagit är också en trolig anledning.
Det dessutom hjälpa att ha en riktigt varm ugn. Sätt gärna ugnen på full temp och ha en plåt/baksten i som får bli varm och som du sätter in brödet direkt på. Då får det bra "skjuts". Sänk värmen på ugnen när du sätter in brödet.
Jag tror nog att knådningen av degen är anledningen att brödet lägger sig i ugnen. Sedan är det proportionerna rågmjöl och vete mjöl som kan påverka.
Mvh
Anders
Det problemmet har jag aldrig haft. jag kör genom surdegsbrödet som kronjäst har och det funkar finfint fast jag gör det på mindre än 4 timmar :) då jag kör det i min bakmaskin.. Ibland är jag lat.
Och jag kör på vetemjöl.
Jag upplever ibland att mitt surdegsbröd gärna "jäser på bredden", när jag lägger den på plåten. Jag tar därför bakplåtspapper som jag klipper i remsor - häftar ihop dem till lagom stora rundlar och lägger degklumpen innuti och degen jäser därför "uppåt" som den ska i stället. Efter en kvart i ugnen tar jag bort remsan, samt bakplåtspappret under till för att få en hård god skorpa runt hela brödet.
Provade det här för några dagar sedan och det hjälpte. Kommer at göra om det, men får skaffa bättre häftapparat.
Jag tycker också det låter som en bra idé, jag gjorde några limpor för några dagar sedan som flöt ut, samtidigt blev de degiga i mitten (det var i och för sig inte på surdeg)
Det problemmet har jag aldrig haft. jag kör genom surdegsbrödet som kronjäst har och det funkar finfint fast jag gör det på mindre än 4 timmar :) då jag kör det i min bakmaskin.. Ibland är jag lat.
Och jag kör på vetemjöl.
Ledsen att säga det men du har säkert bakat ett fint bröd, men jag lovar, det brödet blir lika gott om du helt utesluter att söka surdegen som säljs som surdeg i affärerna. Det är död surdeg som säljs, mycket märkligt att de ens får sälja något under så falskt namn. Då är det bättre att lägga de pengarna på något annat, en burk till riktig surdeg eller kanske till Röda Korset ett någon annan organisation som du kanske tycker är bättre.
Du kan läsa mer om detta här: obs, läs även kommentarerna.
http://www.brodpassion.se/2012/06/ar-det-riktigt-surdeg-i-burken.html