Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vad har hänt med surdegen??

  • frucaos 30 januari 2010

    Satte en surdeg i veckan, och efter ett dygn var den stor och fin och bubblade friskt, efter två dygn hade den sjunkit ihop igen - det ska den väl inte göra?
    Kollade den nu, fortfarande liten (skulle egentligen ha bakat igår kväll, men var bortrest) men den luktar friskt och fint.
    Kan jag använda den, eller behöver jag återuppliva den? TIllsätta hur mycket mjöl och vatten i så fall?

  • asasto 30 januari 2010

    Man brukar behöva röra varje dag i en ny surdeg + inte ha tättslutande lock utan locket ska ligga löst på glasburken/plastburken, + man brukar tilsätta lite mer vatten + mjöl efter några dagar så den får mera mat. Jag mäter aldrig utan slänger ner så det blir som en lös gröt i burken så noga är det inte med måtten. Har man svårigheter att få allt att funka kan man tillsätta rivet äpple (helst ej importäpplen som ibland är behandlade med medel) eller lite honung.

  • Tiol 30 januari 2010

    Gå gärna in på http://paindemartin.blogspot.com/, där kan du läsa allt som finns att veta om surdegen och hur den skall vara och inte.
    Lycka till.
    kram//TINA

  • asasto 30 januari 2010

    Här kan man också hitta info om surdeg

    http://www.bakkemi.se/surdeg.htm

  • frucaos 30 januari 2010

    Ok, här var det tättslutande lock och den fick stå och gotta sig utan att jag la mig i alls... Ska se om jag kan blåsa nytt liv i den.
    Tack snälla för tips och länkar!

  • The_mama97mia 31 januari 2010

    Jag satte surdeg igår, vatten och rågmjöl enbart, med plast över.
    VI får se hur det blir.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.