Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vildjäst?

  • boz1965 29 augusti 2010

    Jag tänkte testa att baka med vildjäst.

    Är det nån här som har bakat med vildjäst innan och som kan ge lite goda råd kring vad man ska tänka på och vilka skillnaderna är mot surdeg osv...

  • boz1965 29 augusti 2010

    *puff*

  • The_mama97mia 29 augusti 2010

    hmmm jag är inte expert men tror surdeg liksom innebär vildjäst?

  • sju 29 augusti 2010

    Jag såg inslaget om vildjäst på Leilas matprogram idag, och hittade receptet här: http://www.recept.nu/1.308700/david_zetterstrom/davids_vildjast

    Det var tydligen viktigt att russinen eller den torkade frukten var ekologisk för att processen skulle komma igång, men det står inget om det i receptet.

  • vinciqator 29 augusti 2010

    Google - [vildjäst bröd] - 6350 svar. Gemensam nämnare; sockerhaltig torkat material utan bekämpningsmedel ( fungicider ).

  • The_mama97mia 29 augusti 2010

    Som vanligt finns mkt guldkorn på martins blogg

    http://paindemartin.blogspot.com/2008/02/vildjst-p-aprikos.html

    låter spännande, jag har inte kommit dit än, kör med min lilla surdeg o är nöjd med det...

  • ThomasP 29 augusti 2010

    Jag har bakat med vildjäst en riktig utmaning och brödet var supergott. Men du kan kolla in på en sida som heter paindemartin.bloggspot.com

  • rostok 6 september 2010

    jag rekommenderar Jan Hedhs bok bröd och kaffebröd, där finns bra beskrivet hur man gör och även många recept på hur man sedan kan baka med det. Du kan säkert låna boken på biblan.

  • boz1965 6 september 2010

    Skrivet av rostok den 6 sep 2010

    jag rekommenderar Jan Hedhs bok bröd och kaffebröd, där finns bra beskrivet hur man gör och även många recept på hur man sedan kan baka med det. Du kan säkert låna boken på biblan.


    Jag har boken, annars tack! :)

    Men Jan bakar med surdeg. Vildjäst är nåt helt annat.

  • boz1965 6 september 2010

    Skrivet av sju den 29 aug 2010

    Jag såg inslaget om vildjäst på Leilas matprogram idag, och hittade receptet här: http://www.recept.nu/1.308700/david_zetterstrom/davids_vildjast

    Det var tydligen viktigt att russinen eller den torkade frukten var ekologisk för att processen skulle komma igång, men det står inget om det i receptet.


    Handlar säkert om att bekämpningsmedlen tar död på den naturliga jästen som finns på fruktens yta. Det är den jästen man är ute efter. Den används vid mjödbryggning också efter vad jag har läst.

  • matpolisen 6 september 2010

    Jag har en vildjäst i kylen. Men du ska nog snacka med Sebastién - http://petite-france.blogspot.com/

  • justinethyme 6 september 2010

    Russinen ska vara osvavlade.

  • rostok 7 september 2010

    Skrivet av boz1965 den 6 sep 2010

    Skrivet av rostok den 6 sep 2010

    jag rekommenderar Jan Hedhs bok bröd och kaffebröd, där finns bra beskrivet hur man gör och även många recept på hur man sedan kan baka med det. Du kan säkert låna boken på biblan.


    Jag har boken, annars tack! :)

    Men Jan bakar med surdeg. Vildjäst är nåt helt annat.


    Om du kollar från sidan 27 och framåt så ser du hur han gör vildjäst, han kallar det för russinjäst, men det är exakt samma sak.

  • rostok 7 september 2010

    här kommer lite länkar: http://www.dn.se/mat-dryck/recept/vildjast-1.244615
    http://www.dn.se/mat-dryck/recept/vildjast-1.940728
    http://paindemartin.blogspot.com/2008/02/vildjst-p-aprikos.html

    Glöm inte att spara frukten du använt, den fungerar jättebra antingen i ett matbröd (gott att mixa den först) eller som smaksättning i en sockerkaka. Jag lovar, det kommer att smaka mycket godare än det luktar.. En gång sparade jag frukten i över 2 månader i en glasburk i kylen innan jag använde den, vilket fungerade hur bra som helst.

    Lycka till!!

  • rostok 7 september 2010

    I Martins blogg skriver han att han många inte lyckas med russin. Jag har testat 2 ggr, ena gången med ekologiska russin och den andra gången med "vanliga". Båda gångerna lyckades jag. Jag har till och med lyckats genom att använda röda vinbär, färska, istället för russin.

  • rostok 7 september 2010

    Hm, jag har aldrig värm vattnet när jag har gjort vildjäst. Det har funkat ändå, ok kanske tagit en dag extra, men vad gör det!

  • rostok 8 september 2010

    Idag har jag satt 3 satser till vildjäst, alla från vår egen trädgårds växtligheter. En med vindruvor, en med rosenkvitten och en med omogna gröna äpplen. Jag har inte i något socker utan bara honung, Denna gång värmde jag vattnet till rumstemp. Jag återkommer med resultatet senare.

  • rostok 12 september 2010

    Satsen med rosenkvitten bubblar redan och det hela doftar vin, även vindruvssatsen börjar ta sig, den med äpplen verkar vara något senare. Alls ska stå till minst i morgon, gissar att det bara är rosenkvittensatsen jag tar hand om då.

    En sak jag har undrat över är varför en del misslyckas med samma sak när andra lyckas. En tanke jag har är om vattnet kan spela roll? Vi har ex mycket fint källvatten här i denna delen av kommunen, det är alltså i stort sett inte klorerat. Kanske det har betydelse?

  • FruAst 12 september 2010

    Intressant tråd, det är kul att lära sig nya saker. Tack!

  • rostok 13 september 2010

    Tack FruAst. Idag har jag silat satsen med rosenkvitten. Den har bubblat och luktat nu flera dagar, så jag tror att den egentligen varit klar i minst 2 dagar. Men då vi har ganska kallt i huset, 20 C och under det på natten, och jag har inte ställt burkarna på någon speciell plats, utan de står bara på en bänk i vårt allrum, så tänkte jag att det är bäst att låta den stå minst 5 dygn. Får se när de andra är klara, jag väntar lite med dem även om de också bubblar och luktar vin, Ingen av dem luktar illa i alla fall.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.