Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Vilket brödrecept återkommer ni till?

  • marielotta 9 augusti 2009

    Undrar vilket recept ni bakar.
    Både nyttigare och fint bröd som barnen hellre vill ha.
    Själv har jag inte hittat det brödrecept som jag vill göra om och om igen.
    Tips emottages tacksamt.
    Har provat några Anna Bergenström och även något långpannebröd och annat härifrån, och de är givetvis helt ok, men vill ändå ha det där lilla extra...

    Tycker det är för dyrt att köpa bröd, och vill gärna ha det lite mer naturligt och slippa en massa tillsatser...

  • sikaal 9 augusti 2009

    Hej!
    Mina barn och barnbarn gillar "Kakebröd". Det är ett enkelt recept som kan varieras hur mycket som hellst. :D
    1 1/2 paket jäst
    11 dl mjölk och vatten
    ca 50 g margarin/smör
    gärna 2-3 st rivna kokta potatis eller en riven morot (rå)
    "en näve" rågflingor eller grovt råg eller graham eller inget
    Vetemjöl eller vete-rågsikt tills degen släpper fråm bunken (mäter aldrig)
    Får jäsa till dubbel storlek
    Bakas ut till ca 8 kakor, gärna med naggkavel. Jag lägger på bakduk i soffan och efter ca 1/2 tim, naggas ordentligt, in i ugnen på hög värme (för fullt) med "bakefjöl" eller drag upp dem på plåt . I varmluft rätt högt upp och full värme. Klart efter 4-5 min. Låt kallna som tegelpannor under bakduk.
    Hoppas att du kan få ut något av detta, det är mitt "standardbröd". Det går utmärkt att göra limpor av degen också. (200-225 grader i ca 45 min)

  • marielotta 9 augusti 2009

    tack för svar o recept:)

  • mattjejen 9 augusti 2009

    Dom här limporna e supergoda, man kan byta ut lite av mjölet till lite grövre så blir dom nyttigare... Sen att det blir 4 limpor e inte helt fel...


    Sirapslimpa från skärgården

  • frucaos 9 augusti 2009

    Gotlandslimpa
    är en favorit, likaså
    Rågtekakor

    Sen har jag ett solrosbröd i långpanna som är busenkelt och supergott. Möjligt att det ligger i mina recept - har inte kollat...

  • frucaos 9 augusti 2009

    Onyttiga tekakor blir det också ibland - bara för att de är så mumsiga ... Men det är bra med lite mer fiber, så jag ser alltid till att ha lite grövre bröd i frysen samtidigt.

  • maithab 9 augusti 2009

    Vi har många favoriter men ett av dem som barnen gillar mest och som vi återkommer till är Julitabröd
    Julitabröd (bakmaskin)

  • hybrex 11 augusti 2009

    Bakar en hel del bröd och har provat många olika recept. Här kommer min favorit:

    Hembakat grovbröd med yoghurt&kross
    - 5 dl yoghurt, naturell
    - 1 dl dinkel, hela korn
    - 1/2 dl rågkross
    - 4 1/2 dl rågsikt
    - 3 dl dinkelmjöl (fullkorn)
    - 1 krm hel fänkål
    - 1 krm hel anis
    - 1 1/4 dl brödsirap
    - 1 1/2 tsk bakpulver
    - 2 1/2 tsk bikarbonat
    - 2 tsk salt

    Gör så här:
    Häll yoghurten i en bunke, rör ner dinkelkorn och rågkross. Låt det stå svalt och täckt över natten. Blanda nästa dag ihop samtliga ingredienser till en smet. Smör en avlång brödform, samt strö. Häll i smeten och sätt ugnen på 150 grader. Grädda limpan i nedre delen av ugnen i 2-2 1/2 timme. Ta limpan ur formen och låt den svalna under duk, gärna ett par timmar.

    (Jag använde mig av "brödkryddor" som innehåller både anis och fänkål och tog 2 tsk av det istället. Det här är ett jätte gott bröd som man inte ens behöver pålägg till. Det är väldigt nyttigt och man står sig på det länge. Enda problemet som jag haft då jag bakat detta bröd är att det går åt så otroligt snabbt. Det är jätte saftigt, tro mig. Ät och njut)

  • marielotta 11 augusti 2009

    Tack alla för era recept :)
    Ska se om jag får tid med bakning imorgon så får jag se vilket jag provar.

  • mooseella 12 augusti 2009

    Vänskapsbröd

    4 bullar 250 grader C 15-20 minuter
    3 limpor 225 grader C 30 minuter

    4 dl ljummet vatten
    1 dl rågkross
    1 dl vetekross
    1 dl linfrö
    1 dl havrekli ( eller kruskakli)
    1 msk salt
    2 dl äppelmos eller lingonsylt ( kan uteslutas)
    1 msk olja
    1 dl russin (kan uteslutas)

    Slå vattnet över alla ingredienserna och låt stå i rumstemperatur i minst 4 timmar upp till 2 dygn.

    5 dl vatten, skall nästan koka
    2 paket torrjäst
    3 dl grovt rågmjöl eller rågsikt.
    1,2 – 1,5 l vetemjöl special eller siktat dinkelmjöl

    Jäst och mjöl blandas med blandningen ovan.
    Slå över det varma vattnet. Blanda degen.
    Låt jäsa i 10-15 minuter
    Forma till 4 bullar eller till 3 limpor.
    Låt jäsa på plåt ca 20 minuter
    Grädda.

    Om man vill kan man blanda i en burk kesella i det varma vattnet, det blir lite annan konsistens på brödet då.Då behövs lite mera mjöl.
    Jag brukar grädda mina limpor i 2 liters smord form.

    Lycka till med baket.

  • Nicole_88 12 augusti 2009

    Jag har inget direkt recept som ja återkommer till, utan ser lite vad ja har hemma.
    Men oftast brukar ja hälla i
    1-2dl solroskärnor
    2dl blötlagda linfrön
    4-5 dl graham eller grovt rågmjöl
    och resten rågsikt eller vetemjöl tills d släpper i bunkens kanter, sen får d jäsa 1tim, knådar lite till och jäsa ytterligare 30min och sen in i ugnen.
    Ibland dyker även morötter eller rågkross ner. Även testat och ha klipta aprikoser i, blev jätte gott! Även gjort bröd på överbliven gröt.
    Vid lösare degar gräddar jag i form, annars gör ja bullar, lätt att frysa in och ta fram.

  • lisbethv 12 augusti 2009

    Det har tycker jag är gott(Y)
    Havregrynslimpor
    har gjort det i 3stora avlånga sockerkaksformarnån gång

  • boz1965 12 augusti 2009

    Jag har ett recept på danskt rågbröd som jag fått av en bagare i Köpenhamn när jag jobbade som IT-nisse där. Det är helt kanon. Saftigare rågbröd får man leta efter och det är hållbart - helt utan E-tillsatser. Lägger kanske upp det någon gång.

  • marielotta 12 augusti 2009

    Skrivet av boz1965 den 12 aug 2009

    Jag har ett recept på danskt rågbröd som jag fått av en bagare i Köpenhamn när jag jobbade som IT-nisse där. Det är helt kanon. Saftigare rågbröd får man leta efter och det är hållbart - helt utan E-tillsatser. Lägger kanske upp det någon gång.


    Tack det vore trevligt om du ville göra det :)

  • pia61 12 augusti 2009

    Dessa återkommer jag alltid till även om jag testar andra emellanåt!
    (Y) (Y) (Y)
    Pias tekakor
    Hurtbullen från Arla
    Helags grova bröd

  • Lindanemon 12 augusti 2009

    Detta brödet har blivit vår favorit.

  • Samtin 12 augusti 2009

    Har precis lagt in ett recept på Filmjölkslimpa med tranbär och aprikoser. Vet inte när det blir synligt här på sajten men det kan varmt rekommenderas. Är supergott, nyttigt och enkelt att göra. Inget jäst och långa jästider.

  • boz1965 12 augusti 2009

    Skrivet av marielotta den 12 aug 2009

    Skrivet av boz1965 den 12 aug 2009

    Jag har ett recept på danskt rågbröd som jag fått av en bagare i Köpenhamn när jag jobbade som IT-nisse där. Det är helt kanon. Saftigare rågbröd får man leta efter och det är hållbart - helt utan E-tillsatser. Lägger kanske upp det någon gång.


    Tack det vore trevligt om du ville göra det :)


    Okej, här är det:

    Rugbrød med surdej

  • Roskerstin 12 augusti 2009

    Det här brödet tröttnar varken vi, vänner, barn eller barnbarn på.
    Frukostbröd med fiberberikade havregryn

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.