Nu börjar apelsinerna och citronerna mogna.
Jag har massor i trägården och efterlyser nu några roliga recept vad man kan göra med dom.
Alla tips tas tacksamt emot.
zonale15 oktober 2008
Vad härligt det låter med egna apelsiner och citroner i trädgården:) Vad vill du ha för recept??
stepp56715 oktober 2008
Varför inte göra en apelsindrink
http://www.alladrinkar.com/drinkar/ingredienser/blabar.16.html
http://wwwc.aftonbladet.se/v3/ab/jsp/start.jsp?d=101&a=12551 en maträtt.
Man kan göra citron/apelsinsaft!
Citronsaft:http://recept.nu/1.10608/johan_sorberg/safta_sylta/citronsaft
apelsinsaft : recept finns här på matklubben(vet ej hur man gör för att infoga recept :(
Användas till dessert!
http://www.tasteline.com/recept/Apelsindessert_med_doft_av_kanel_och_pepparmynta
Apelsin/citronmarmelad!
http://www.roegard.nu/Tidigare%20rec/rec/0303.htm
LaJefa15 oktober 2008
Allt möjligt från desserter, huskurer ( typ förkylnings dryck eller liknande), maträtter....ja typ allt vad man kan göra med dessa frukter är av intresse.(H)
LaJefa15 oktober 2008
Skrivet av stepp567 den 15 okt 2008
Apelsin/citronmarmelad!
Varför inte göra en apelsin-citronsmoothie!
http://wwwc.aftonbladet.se/v3/ab/jsp/start.jsp?d=101&a=12551
Man kan göra citron/apelsinsaft!
Användas till bakning!
Har du några recept på dina olika förslag? Om, ja...lägg gärna fram länkarna.
Tack för tipsen, jag har sparat dom alla. Återkommer med kommentar när jag har testat dom.
The_mama97mia15 oktober 2008
Ngt jag kan rekommendera är att ta i apelsin i salladen, när det är billiga apelsiner tar jag gärna en o gör hinnfria filéer som går ned i dagens grönsallad. Toppengott. Väldigt simpelt, jag vet. *ler*
En rätt jag gjort till bufeè. Är gott och ser trevligt ut med de olka färgerna. Skall serveras kallt, så det är lätt att förbereda.
(tänk så härligt att bara kunna gå ut o plocka!!!!)
Marinera, krydda och stek kycklingfileèr. När de kallnat skär du dem i sneda skivor. Lägg dem i mitten på ett stort fat. Runt kycklingen lägger du i tre grupper: apelsinklyftor, strimlad röd paprika och svarta bönor.
Eery15 oktober 2008
lemoncurd? ruskigt gott som kakfyllning eller på skorpor:p
2 ägg
2 dl strösocker
saften av 2 citroner (ca 1 1/2 dl)
75 g smör
Gör så här
Vispa 2 ägg och 2 dl strösocker i en tjockbottnad gryta. Tillsätt saften av 2 citroner (ca 1 ½ dl) och vispa ytterligare någon minut. Rör i 75 g smör skuret i småbitar.
Sjud blandningen i vattenbad tills konsistensen är som en tjock kräm. Rör kraftigt hela tiden. Häll up curden i en väl rengjord glasburk och förslut. Den håller sig ett par veckor i kyl
LaJefa16 oktober 2008
Tack för alla fina tips och recept. Ja, nu e det bara att vänta ca en månad till så kommer frukterna att vara saftiga och mogna.
lemoncurd? ruskigt gott som kakfyllning eller på skorpor:p
2 ägg
2 dl strösocker
saften av 2 citroner (ca 1 1/2 dl)
75 g smör
Gör så här
Vispa 2 ägg och 2 dl strösocker i en tjockbottnad gryta. Tillsätt saften av 2 citroner (ca 1 ½ dl) och vispa ytterligare någon minut. Rör i 75 g smör skuret i småbitar.
Sjud blandningen i vattenbad tills konsistensen är som en tjock kräm. Rör kraftigt hela tiden. Häll up curden i en väl rengjord glasburk och förslut. Den håller sig ett par veckor i kyl
Tack för tipset!
LaJefa16 oktober 2008
(Y) alla skriver så mkt inägg och min tråd hamnar så långt ner...o jag som vill ha fler tips...måste bara gära ett inlägg
matnjutaren16 oktober 2008
Citroner inlagda i olivolja. Kan de vara nåt? :o
Eery16 oktober 2008
Leilas marockanska citroner?
Tid 20 min + 4 veckor att mogna
4 citroner, gärna ekologiska + juice av 4
5 msk finkornigt salt
2 lagerblad
2 kanelstänger
5 kryddnejlikor
1 röd chilifrukt i grova skivor
ca 1/2 dl olivolja
1. Koka ur en stor glasburk, ca 2 liter.
2. Skölj citronerna noga i varm vatten och torka dem. Skär varje citron i 4 klyftor. Lägg dem i glasburken, salta och skaka runt så att saltet fördelar sig någorlunda.
3. Lägg i de hela kryddorna och skaka igen. Häll över pressad citronjuice. Sätt på ett tätt lock. Förvara 5 dagar i rumstemperatur. Skaka burken då och då.
4. Efter 5 dagar, häll över en tunn hinna olja överst i burken så att citronerna täcks. Tillslut och förvara i kylskåp. Låt mogna ca 4 veckor
Nu börjar apelsinerna och citronerna mogna.
Jag har massor i trägården och efterlyser nu några roliga recept vad man kan göra med dom.
Alla tips tas tacksamt emot.
Vad härligt det låter med egna apelsiner och citroner i trädgården:) Vad vill du ha för recept??
Varför inte göra en apelsindrink
http://www.alladrinkar.com/drinkar/ingredienser/blabar.16.html
http://wwwc.aftonbladet.se/v3/ab/jsp/start.jsp?d=101&a=12551 en maträtt.
Man kan göra citron/apelsinsaft!
Citronsaft:http://recept.nu/1.10608/johan_sorberg/safta_sylta/citronsaft
apelsinsaft : recept finns här på matklubben(vet ej hur man gör för att infoga recept :(
Användas till dessert!
http://www.tasteline.com/recept/Apelsindessert_med_doft_av_kanel_och_pepparmynta
Apelsin/citronmarmelad!
http://www.roegard.nu/Tidigare%20rec/rec/0303.htm
Allt möjligt från desserter, huskurer ( typ förkylnings dryck eller liknande), maträtter....ja typ allt vad man kan göra med dessa frukter är av intresse.(H)
Apelsin/citronmarmelad!
Varför inte göra en apelsin-citronsmoothie!
http://wwwc.aftonbladet.se/v3/ab/jsp/start.jsp?d=101&a=12551
Man kan göra citron/apelsinsaft!
Användas till bakning!
Har du några recept på dina olika förslag? Om, ja...lägg gärna fram länkarna.
Här kommer en del. Något kanske passar.
Citrusmarmelad
Citrusparfait
Frusen citronpaj
Apelsinsaft
Här kommer en del. Något kanske passar.
Citrusmarmelad
Citrusparfait
Frusen citronpaj
Apelsinsaft
Tack för tipsen, jag har sparat dom alla. Återkommer med kommentar när jag har testat dom.
Ngt jag kan rekommendera är att ta i apelsin i salladen, när det är billiga apelsiner tar jag gärna en o gör hinnfria filéer som går ned i dagens grönsallad. Toppengott. Väldigt simpelt, jag vet. *ler*
1 dessert och 1 sherry (Y)
Maränggratinerad apelsin
Sherry
Normandisk gräddglass
parfait som tar dig till himelen!!!:p(Y)
men vad lyxigt!!!!...med egna träd,(H)
En rätt jag gjort till bufeè. Är gott och ser trevligt ut med de olka färgerna. Skall serveras kallt, så det är lätt att förbereda.
(tänk så härligt att bara kunna gå ut o plocka!!!!)
Marinera, krydda och stek kycklingfileèr. När de kallnat skär du dem i sneda skivor. Lägg dem i mitten på ett stort fat. Runt kycklingen lägger du i tre grupper: apelsinklyftor, strimlad röd paprika och svarta bönor.
lemoncurd? ruskigt gott som kakfyllning eller på skorpor:p
2 ägg
2 dl strösocker
saften av 2 citroner (ca 1 1/2 dl)
75 g smör
Gör så här
Vispa 2 ägg och 2 dl strösocker i en tjockbottnad gryta. Tillsätt saften av 2 citroner (ca 1 ½ dl) och vispa ytterligare någon minut. Rör i 75 g smör skuret i småbitar.
Sjud blandningen i vattenbad tills konsistensen är som en tjock kräm. Rör kraftigt hela tiden. Häll up curden i en väl rengjord glasburk och förslut. Den håller sig ett par veckor i kyl
Tack för alla fina tips och recept. Ja, nu e det bara att vänta ca en månad till så kommer frukterna att vara saftiga och mogna.
1 dessert och 1 sherry (Y)
Maränggratinerad apelsin
Sherry
Hur blir Sherryn? Söt eller?
lemoncurd? ruskigt gott som kakfyllning eller på skorpor:p
2 ägg
2 dl strösocker
saften av 2 citroner (ca 1 1/2 dl)
75 g smör
Gör så här
Vispa 2 ägg och 2 dl strösocker i en tjockbottnad gryta. Tillsätt saften av 2 citroner (ca 1 ½ dl) och vispa ytterligare någon minut. Rör i 75 g smör skuret i småbitar.
Sjud blandningen i vattenbad tills konsistensen är som en tjock kräm. Rör kraftigt hela tiden. Häll up curden i en väl rengjord glasburk och förslut. Den håller sig ett par veckor i kyl
Tack för tipset!
(Y) alla skriver så mkt inägg och min tråd hamnar så långt ner...o jag som vill ha fler tips...måste bara gära ett inlägg
Citroner inlagda i olivolja. Kan de vara nåt? :o
Leilas marockanska citroner?
Tid 20 min + 4 veckor att mogna
4 citroner, gärna ekologiska + juice av 4
5 msk finkornigt salt
2 lagerblad
2 kanelstänger
5 kryddnejlikor
1 röd chilifrukt i grova skivor
ca 1/2 dl olivolja
1. Koka ur en stor glasburk, ca 2 liter.
2. Skölj citronerna noga i varm vatten och torka dem. Skär varje citron i 4 klyftor. Lägg dem i glasburken, salta och skaka runt så att saltet fördelar sig någorlunda.
3. Lägg i de hela kryddorna och skaka igen. Häll över pressad citronjuice. Sätt på ett tätt lock. Förvara 5 dagar i rumstemperatur. Skaka burken då och då.
4. Efter 5 dagar, häll över en tunn hinna olja överst i burken så att citronerna täcks. Tillslut och förvara i kylskåp. Låt mogna ca 4 veckor
1 dessert och 1 sherry (Y)
Maränggratinerad apelsin
Sherry
Hur blir Sherryn? Söt eller?
Smaken är ju som baken;-) men jag tycker den påminner om Bristol Cream. Jag hade den mest till dessert
paj.