Christmaspudding- plumpudding eller vad det nu kan kallas
Eery23 november 2008
Hej alla glada Matklubbare!
Jag tänkte försöka mig på att göra en sån där kaka som äts vid jul. Har letat en del och hittat ett par recept på nätet men. Dom verkar vara gigantiska
Är det nån som testat att göra dom mindre? Hur blir det med gräddningstiden? Är det nått recept som rekommenderas?
Skulle bli jätteglad för alla tips(L)
croxie6423 november 2008
Hm...det är inte många häromkring som faktiskt bakar sin egen Christmas Pudding....och anledning är att det är alldeles för krångligt och tidskrävande.
Så istället så köper man den färdig på Tescos, Salsbury´s eller någon annan varuhuskedja.
Om du hittar ett bra recept så kom ihåg att kakan ska "ligga till sig" i minst en månad innan du serverar den.
C.
Eery23 november 2008
Finns säkert att köpa men jag vill testa att göra själv, och som du skrev så börjar det ju bli lite ont om tid om den ska hinna "ligga till sig":p
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Avancerat
Gör så här
Blanda konjaken med russin och korinter och låt stå några tim. Hacka samman ströbröd, vetemjöl, farin och matfettet, i små tärningar. Tillsätt äggen och sirapen och rör ihop till en smet. Blanda i russin och korinter med konjaken, mandel, apelsinskal och kryddor. Häll smeten i en väl smord hör form, ca 11/2 liter. Täck formen med aluminiumfolie och ställ den i en gryta med sjudande vatten. Låt puddingen sjuda ca 3 tim. Kontrollera med en sticka att puddingen stannat och inte kladdar. Ta upp och låt puddingen kallna i formen. Låt puddingen stå i kylskåpet ca 1 vecka innan den ska ätas för att mogna.
Stjälp upp puddingen på ett serveringsfat. Värm konjaken i en liten kastrull. Häll den på puddingen och tänd på med en tändsticka.
Servera puddingen med rört smör.
Hej alla glada Matklubbare!
Jag tänkte försöka mig på att göra en sån där kaka som äts vid jul. Har letat en del och hittat ett par recept på nätet men. Dom verkar vara gigantiska
Är det nån som testat att göra dom mindre? Hur blir det med gräddningstiden? Är det nått recept som rekommenderas?
Skulle bli jätteglad för alla tips(L)
Hm...det är inte många häromkring som faktiskt bakar sin egen Christmas Pudding....och anledning är att det är alldeles för krångligt och tidskrävande.
Så istället så köper man den färdig på Tescos, Salsbury´s eller någon annan varuhuskedja.
Om du hittar ett bra recept så kom ihåg att kakan ska "ligga till sig" i minst en månad innan du serverar den.
C.
Finns säkert att köpa men jag vill testa att göra själv, och som du skrev så börjar det ju bli lite ont om tid om den ska hinna "ligga till sig":p
Hittade det här receptet på ICAs receptsida
Brittisk plumpudding
Ingredienser
Portioner: 8-10
1/2 dl konjak
4 dl russin
2 dl korinter
6 dl ströbröd
3 dl vetemjöl
2 dl brun farin
300 g margarin eller smör
6 ägg
2 dl ljus sirap
2 dl hackad sötmandel (ca 100 g)
1 påse (50 g) hackade apelsinskal
1 tsk salt
1 tsk mald kanel
1 tsk mald ingefära
Vid serveringen
1/2 dl konjak
Tillagningstid: Över 20 min
Svårighetsgrad: Avancerat
Gör så här
Blanda konjaken med russin och korinter och låt stå några tim. Hacka samman ströbröd, vetemjöl, farin och matfettet, i små tärningar. Tillsätt äggen och sirapen och rör ihop till en smet. Blanda i russin och korinter med konjaken, mandel, apelsinskal och kryddor. Häll smeten i en väl smord hör form, ca 11/2 liter. Täck formen med aluminiumfolie och ställ den i en gryta med sjudande vatten. Låt puddingen sjuda ca 3 tim. Kontrollera med en sticka att puddingen stannat och inte kladdar. Ta upp och låt puddingen kallna i formen. Låt puddingen stå i kylskåpet ca 1 vecka innan den ska ätas för att mogna.
Stjälp upp puddingen på ett serveringsfat. Värm konjaken i en liten kastrull. Häll den på puddingen och tänd på med en tändsticka.
Servera puddingen med rört smör.