Är det ngn som har ngt bra recept på croissanter (ej på färdig smördeg) som man kan frysa halvfärdiga och bara ta fram lämpligt antal och grädda? Gäller även wienerbröd. Haft detta för många år sedan men tappat bort receptet dessvärre.
Sashuk13 februari 2010
Hej, jag har hittat ett recept. Men på ett annat språk, så om du tycker att det är lite konstigt skrivet så vet du varför. När du har läst detta får du säga till, då skickar jag receptet till dig.:p
bergskent13 februari 2010
Det receptet skulle vi oxå gärna vilja ha.... låter ju jätte bra!
Sashuk13 februari 2010
ok, ska försöka översätta det så bra som möjligt. till dig oxå!
:)(Y)
Sashuk13 februari 2010
Jag översatt så gott jag kunde. Trummvirvell!!!!
Sashuk13 februari 2010
På svenska!
Sätt ugnen på 220C.
Du behöver: vetemjöl - 230g, färsk jäst - 15g, salt - 1 / 2 tsk, socker - 1 msk smör - 110g, mjölk - 3 msk extra: mjöl - 3 -- 4 msk Extra: mjöl - 3-4 msk
Sikta mjölet i en stor skål, för att samla sin kulle i mitten för att göra indrag. I en annan bunke smulad jäst och späd med 2,3 msk varmt vatten. Häll jästen lösning i hålet i mjölet, blanda ungefär en fjärdedel av mjölet, rulla bollen utanför.
Skär bollen så här X, övergå sedan till en stor skål och häll varmt vatten i. Blanda resten av mjölet med salt, socker, hälften av smöret, mjölk och knåda den elastiska degen. Fortsätt knåda degen hårt tills degen är homoget, knåda på ett bräde beströs med mjöl, tills den blir smidig och elastisk.
När degbollen stiger ur vattnet och ökar 2 gånger, ta ut den torka och blanda grundligt med resterande deg. Knåda degen hårt och smidig, sedan flytta degen till pannan som är beströdd med mjöl, täck över med ett lock och sätt den över natten för jäsning på en sval plats.
Kavla ut degen till en rektangel. Mentalt dela rektangeln i 3 lika delar (i höjd). Den centrala delen av rektangeln brer du på ett tunt lager smör.
Den högra delen använder du för att täcka över sidan med smöret. Vänd degen 90 grader, rulla ut från den öppna kanten. Vik tre gånger vänd och rulla. Sätt in i kylskåpet i ca 15 minuter. Upprepa 3 gånger.
Kavla ut degen tjocklek på 3 mm, skär i 3 lika band, varje band skuren i trianglar.
Rulla ihop tringlarna från den breda sidan (till croissanter), lägg dem på plåten i form av hästskor, uppdelade i pulverform med mjöl till formen och grädda på 220C i ca 5 minuter, sedan sänka värmen till 200C och grädda cirka 15 minuter (eller tills de är klara). Färdiga croissanter bör öka i storlek och blir gyllenbruna.
Sashuk13 februari 2010
Det skulle igentligen vara med bilder oxå, men det blev visst inte så. Det skulle vara lättare då, men det är ju bättre än ingenting! :p
bergskent14 februari 2010
Tack så jättemycket!
Det ska vi prova så snart vi bara kan!
Gott!!
Sashuk14 februari 2010
Varsågod, :)
neffi18 februari 2010
Tack för receptet. ska prova så snart jag hinner.:D
Är det ngn som har ngt bra recept på croissanter (ej på färdig smördeg) som man kan frysa halvfärdiga och bara ta fram lämpligt antal och grädda? Gäller även wienerbröd. Haft detta för många år sedan men tappat bort receptet dessvärre.
Hej, jag har hittat ett recept. Men på ett annat språk, så om du tycker att det är lite konstigt skrivet så vet du varför. När du har läst detta får du säga till, då skickar jag receptet till dig.:p
Det receptet skulle vi oxå gärna vilja ha.... låter ju jätte bra!
ok, ska försöka översätta det så bra som möjligt. till dig oxå!
:)(Y)
Jag översatt så gott jag kunde. Trummvirvell!!!!
På svenska!
Sätt ugnen på 220C.
Du behöver: vetemjöl - 230g, färsk jäst - 15g, salt - 1 / 2 tsk, socker - 1 msk smör - 110g, mjölk - 3 msk extra: mjöl - 3 -- 4 msk Extra: mjöl - 3-4 msk
Sikta mjölet i en stor skål, för att samla sin kulle i mitten för att göra indrag. I en annan bunke smulad jäst och späd med 2,3 msk varmt vatten. Häll jästen lösning i hålet i mjölet, blanda ungefär en fjärdedel av mjölet, rulla bollen utanför.
Skär bollen så här X, övergå sedan till en stor skål och häll varmt vatten i. Blanda resten av mjölet med salt, socker, hälften av smöret, mjölk och knåda den elastiska degen. Fortsätt knåda degen hårt tills degen är homoget, knåda på ett bräde beströs med mjöl, tills den blir smidig och elastisk.
När degbollen stiger ur vattnet och ökar 2 gånger, ta ut den torka och blanda grundligt med resterande deg. Knåda degen hårt och smidig, sedan flytta degen till pannan som är beströdd med mjöl, täck över med ett lock och sätt den över natten för jäsning på en sval plats.
Kavla ut degen till en rektangel. Mentalt dela rektangeln i 3 lika delar (i höjd). Den centrala delen av rektangeln brer du på ett tunt lager smör.
Den högra delen använder du för att täcka över sidan med smöret. Vänd degen 90 grader, rulla ut från den öppna kanten. Vik tre gånger vänd och rulla. Sätt in i kylskåpet i ca 15 minuter. Upprepa 3 gånger.
Kavla ut degen tjocklek på 3 mm, skär i 3 lika band, varje band skuren i trianglar.
Rulla ihop tringlarna från den breda sidan (till croissanter), lägg dem på plåten i form av hästskor, uppdelade i pulverform med mjöl till formen och grädda på 220C i ca 5 minuter, sedan sänka värmen till 200C och grädda cirka 15 minuter (eller tills de är klara). Färdiga croissanter bör öka i storlek och blir gyllenbruna.
Det skulle igentligen vara med bilder oxå, men det blev visst inte så. Det skulle vara lättare då, men det är ju bättre än ingenting! :p
Tack så jättemycket!
Det ska vi prova så snart vi bara kan!
Gott!!
Varsågod, :)
Tack för receptet. ska prova så snart jag hinner.:D