:@ Var på ett föredrag av Tommy Svensson angående alla e- tillsatser i maten. Skrämmande hur vi blir manupelerade av de stora matjättarna och hur styrt det är med Livsmedelsverket!!!!!!!
Alla borde gå på de här föreläsningarna och sätta sig in hur det är så vi kan påverka det hela!!!! Man blir mörkrädd!
Det skulle vara roligt och höra vad andra tycker om det här?!:'(
Gnurf27 mars 2009
Jag löser situationen genom att i princip aldrig köpa några halvfabrikat, definitivt aldrig några helfabrikat/färdigmat...samt genom att alltid läsa på innehållsförteckningen OCH förteckningen över näringsvärde. Jag anser att man (som alltid) har ett mycket stort egenansvar i allt från att lära sig laga mat och baka från grunden (eliminerar många E-tillsatser) till att sluta röka, sluta stressa, sluta supa, börja träna. Om inte för sin egen så kanske för sina barns skull. (Y)
Erajscha27 mars 2009
Man ska också komma ihåg att allt som har ett E-nummer är inte "farliga främmande tillsatser".
zonale27 mars 2009
Detta med tillsatser i maten kommer upp då och då och det behöver verkligen uppmärksammas!! För min personliga del så gör jag som Gnurf men anser att skadliga tillsatser ska totalförbjudas!:@
festmaten27 mars 2009
Bra Gnurf(Y)
Har ni också tänkt på hur mycket vi påfrestar kroppen utifrån med alla tillsatser i hudkrämer, tvättmedel mm?
"Hur kan det egentligen finnas några sura människor med all denna konserveringsmedel både in- och utvärtes":o:D
Erajscha27 mars 2009
Självklart ska man läsa innehållsförteckningen och näringsvärdet. det är bästa sättet att bli medveten om vilka varor man väljer.
Läser man "på baksidan" upptäcker man t.ex. snart hur mycket socker saker innehåller som faktiskt inte behöver innehålla socker. Tyvärr är dessa inte alltid fullständiga. Det saknas t.ex. ofta hur mycket kostfibrer som produkterna innehåller.
anneli198927 mars 2009
De är lite kul nu för många företag har ändrat E nummer och skriver istället ut vad de är i för att de inte ska låta så farligt. smart drag. men förvirrade för de som inte har koll
Okänd27 mars 2009
Skrivet av Gnurf den 27 mar 2009
Jag löser situationen genom att i princip aldrig köpa några halvfabrikat, definitivt aldrig några helfabrikat/färdigmat...samt genom att alltid läsa på innehållsförteckningen OCH förteckningen över näringsvärde. Jag anser att man (som alltid) har ett mycket stort egenansvar i allt från att lära sig laga mat och baka från grunden (eliminerar många E-tillsatser) till att sluta röka, sluta stressa, sluta supa, börja träna. Om inte för sin egen så kanske för sina barns skull. (Y)
Nu är det kanske inte halvfabrikaten som är de värsta syndarna.
Ta en titt på innehållsförteckningen i kyldiskarna med pålägg, det är skrämmande!
I princip varje förpackning med "rökt" skinka innehåller E621 eller bara benämningen "smakförstärkare". Alla E-nummer från 620 till 650 är alla smakförstärkare!
Matfabrikanterna använder så usla råvaror eller så har produkterna förlorat sin naturliga smak i tillagningsprocessen att man måste tillsätta dessa "smakförstärkare".
För våra barns skull borde alla halvfabrikat eller fabrikstillverkad mat som serveras i skolbespisningen totalförbjudas!!
Matglad-5427 mars 2009
:) Det känns bra att få diskutera det här med E-nummer! Jag har varit på affären idag och skulle köpa skinka...........alla hade E620 på sin etikett plus många andra E- nummer!!!!!!!!!!! Vad ska man köpa? Notera, den billigaste hade förståss mest med E-nummer!!!
Om ni har chansen gå och lyssna på Tommy Svensson om han är i närheten där ni bor, jag lovar att det är värt den tiden man sitter där! Mycket kunnig!:p
Erajscha27 mars 2009
Skrivet av JessicaFrej den 27 mar 2009
De är lite kul nu för många företag har ändrat E nummer och skriver istället ut vad de är i för att de inte ska låta så farligt. smart drag. men förvirrade för de som inte har koll
Men är inte det bättre? Då är det ju lättare att fatta vad det är... (och kanske undvika varan)
Matglad-5428 mars 2009
:) Jag har lånat boken den hemlige kocken, den sägs vara bra! Är det nå´n som har läst den? Den ska ju handla om just det här med maten och alla tillsatser.........
LaJefa28 mars 2009
Jag köper som regel allt mitt kött och pålägg hos en slaktare i grannbyn..men det är för att det smakar bra och är färskt. Inga tillsatser....tror jag. Ska jag vara ärlig så kollar jag aldrig om där finns E-tillsatser i det jag köper....orkar inte bry mig om sånt...kroppen bygger ju upp ett försvar för allt det vi stoppar i oss.. Jag tror ju att ju mer bakterier och annan skit vi stoppar i oss att vi blir mer resistenta.
Camme28 mars 2009
Ja jag har läst "Den hemlige kocken", den var bra. Jag försöker numera att köpa bröd hos bagaren, ekologiskt mm och försöker att inte köpa mat med för mycket E-nummer.
ros28 mars 2009
:oHur vi än gör så blir vi "lurade" vad maten innehåller
Tillverkarna byter namn på tillsatser för att lura oss!
Jag försöker laga mat: utan halvfabrikat, färdiga såser, färdiga soppor, färdiggrillad kyckling, köpta köttbullar mm.
Bakar eget bröd.
Skinkan som man köper som pålägg smakar "plast".
Jag tror att ju färre E-nummer en vara innehåller så är det bättre
Det finna en tråd tidigare som heter Lär dig syna matbluffen...
Där finns det mer att läsa
www.matklubben.se/matprat/var_faar_jag_tag_paa_vad__15/laer_dig_syna_matbluffen__5523.html
Matglad-5428 mars 2009
(Y) Tack för tipset ros!!!!!!!!!!
sucram197229 mars 2009
Skrivet av Matglad-51 den 28 mar 2009
:) Jag har lånat boken den hemlige kocken, den sägs vara bra! Är det nå´n som har läst den? Den ska ju handla om just det här med maten och alla tillsatser.........
Jag har precis läst den klart. Du kommer att bli chockad. Men jag visste de förvisso innan att de är mycket skräp i färdigmat.
Men jag vet i alla fall att jag aldrig mer ska dricka milkshake på något som helst ställe, Mac Donalds, Burger King etc.
sucram197229 mars 2009
Skrivet av LaJefa den 28 mar 2009
Jag tror ju att ju mer bakterier och annan skit vi stoppar i oss att vi blir mer resistenta.
E-stoffer är för de mesta kemikalier, inte alla är farliga. Men vissa av dessa ämnen är faktiskt giftiga till och med. Det här har inget med bakterier att göra, det här är kemikalier.
Och hur kul är det att baka vaniljdrömmar när man vet att vaniljextraktet är tillverkat av ruttet trävirke eller koskit?
Okänd29 mars 2009
Det finns totalt 316 av EU godkända tillsatser som livsmedelsindustrin får använda i Sverige och övriga EU-länder vid tillverkning av människoföda. Mer än hälften av dessa är förbjudna att blanda i djurfoder!
Varför inte pröva att göra eget vaniljsocker. Köp vaniljstång på burk, skär upp den och lägg ner i en plastburk med strösocker som du finfördelat med en stavmixer. Resultatet blir en underbar vaniljsmak på sockret!
festmaten29 mars 2009
Jag har också läst Den hemlige kocken, en riktig rysare!
Efter den läsningen har jag börjat göra mycket mer själv. Tex. hovmästarsås, marinader köpte jag förr. Det slänger man ju ihop på 2 minuter!! Ibland behövs det en väckarklocka för att lära sig nya vanor(Y)
Och tänk på allt godis som barnen skall ha på myskvällen, hur mysigt är det med alla tillsatser????
poffa29 mars 2009
Skrivet av jan-gunnar-j den 29 mar 2009
Det finns totalt 316 av EU godkända tillsatser som livsmedelsindustrin får använda i Sverige och övriga EU-länder vid tillverkning av människoföda. Mer än hälften av dessa är förbjudna att blanda i djurfoder!
Varför inte pröva att göra eget vaniljsocker. Köp vaniljstång på burk, skär upp den och lägg ner i en plastburk med strösocker som du finfördelat med en stavmixer. Resultatet blir en underbar vaniljsmak på sockret!
Funkar utmärkt.
Jag brukar tillvarata stjälkar från exempelvis dill och persilja.
Rensa och skölj, sedan är det bara att köra dom i mixern med salt. Då har man fint salt med smak som funkar i grytor och såser. Gravad lax med dillsalt är inte dumt. :)
:@ Var på ett föredrag av Tommy Svensson angående alla e- tillsatser i maten. Skrämmande hur vi blir manupelerade av de stora matjättarna och hur styrt det är med Livsmedelsverket!!!!!!!
Alla borde gå på de här föreläsningarna och sätta sig in hur det är så vi kan påverka det hela!!!! Man blir mörkrädd!
Det skulle vara roligt och höra vad andra tycker om det här?!:'(
Jag löser situationen genom att i princip aldrig köpa några halvfabrikat, definitivt aldrig några helfabrikat/färdigmat...samt genom att alltid läsa på innehållsförteckningen OCH förteckningen över näringsvärde. Jag anser att man (som alltid) har ett mycket stort egenansvar i allt från att lära sig laga mat och baka från grunden (eliminerar många E-tillsatser) till att sluta röka, sluta stressa, sluta supa, börja träna. Om inte för sin egen så kanske för sina barns skull. (Y)
Man ska också komma ihåg att allt som har ett E-nummer är inte "farliga främmande tillsatser".
Detta med tillsatser i maten kommer upp då och då och det behöver verkligen uppmärksammas!! För min personliga del så gör jag som Gnurf men anser att skadliga tillsatser ska totalförbjudas!:@
Bra Gnurf(Y)
Har ni också tänkt på hur mycket vi påfrestar kroppen utifrån med alla tillsatser i hudkrämer, tvättmedel mm?
"Hur kan det egentligen finnas några sura människor med all denna konserveringsmedel både in- och utvärtes":o:D
Självklart ska man läsa innehållsförteckningen och näringsvärdet. det är bästa sättet att bli medveten om vilka varor man väljer.
Läser man "på baksidan" upptäcker man t.ex. snart hur mycket socker saker innehåller som faktiskt inte behöver innehålla socker. Tyvärr är dessa inte alltid fullständiga. Det saknas t.ex. ofta hur mycket kostfibrer som produkterna innehåller.
De är lite kul nu för många företag har ändrat E nummer och skriver istället ut vad de är i för att de inte ska låta så farligt. smart drag. men förvirrade för de som inte har koll
Jag löser situationen genom att i princip aldrig köpa några halvfabrikat, definitivt aldrig några helfabrikat/färdigmat...samt genom att alltid läsa på innehållsförteckningen OCH förteckningen över näringsvärde. Jag anser att man (som alltid) har ett mycket stort egenansvar i allt från att lära sig laga mat och baka från grunden (eliminerar många E-tillsatser) till att sluta röka, sluta stressa, sluta supa, börja träna. Om inte för sin egen så kanske för sina barns skull. (Y)
Nu är det kanske inte halvfabrikaten som är de värsta syndarna.
Ta en titt på innehållsförteckningen i kyldiskarna med pålägg, det är skrämmande!
I princip varje förpackning med "rökt" skinka innehåller E621 eller bara benämningen "smakförstärkare". Alla E-nummer från 620 till 650 är alla smakförstärkare!
Matfabrikanterna använder så usla råvaror eller så har produkterna förlorat sin naturliga smak i tillagningsprocessen att man måste tillsätta dessa "smakförstärkare".
För våra barns skull borde alla halvfabrikat eller fabrikstillverkad mat som serveras i skolbespisningen totalförbjudas!!
:) Det känns bra att få diskutera det här med E-nummer! Jag har varit på affären idag och skulle köpa skinka...........alla hade E620 på sin etikett plus många andra E- nummer!!!!!!!!!!! Vad ska man köpa? Notera, den billigaste hade förståss mest med E-nummer!!!
Om ni har chansen gå och lyssna på Tommy Svensson om han är i närheten där ni bor, jag lovar att det är värt den tiden man sitter där! Mycket kunnig!:p
De är lite kul nu för många företag har ändrat E nummer och skriver istället ut vad de är i för att de inte ska låta så farligt. smart drag. men förvirrade för de som inte har koll
Men är inte det bättre? Då är det ju lättare att fatta vad det är... (och kanske undvika varan)
:) Jag har lånat boken den hemlige kocken, den sägs vara bra! Är det nå´n som har läst den? Den ska ju handla om just det här med maten och alla tillsatser.........
Jag köper som regel allt mitt kött och pålägg hos en slaktare i grannbyn..men det är för att det smakar bra och är färskt. Inga tillsatser....tror jag. Ska jag vara ärlig så kollar jag aldrig om där finns E-tillsatser i det jag köper....orkar inte bry mig om sånt...kroppen bygger ju upp ett försvar för allt det vi stoppar i oss.. Jag tror ju att ju mer bakterier och annan skit vi stoppar i oss att vi blir mer resistenta.
Ja jag har läst "Den hemlige kocken", den var bra. Jag försöker numera att köpa bröd hos bagaren, ekologiskt mm och försöker att inte köpa mat med för mycket E-nummer.
:oHur vi än gör så blir vi "lurade" vad maten innehåller
Tillverkarna byter namn på tillsatser för att lura oss!
Jag försöker laga mat: utan halvfabrikat, färdiga såser, färdiga soppor, färdiggrillad kyckling, köpta köttbullar mm.
Bakar eget bröd.
Skinkan som man köper som pålägg smakar "plast".
Jag tror att ju färre E-nummer en vara innehåller så är det bättre
Det finna en tråd tidigare som heter Lär dig syna matbluffen...
Där finns det mer att läsa
www.matklubben.se/matprat/var_faar_jag_tag_paa_vad__15/laer_dig_syna_matbluffen__5523.html
(Y) Tack för tipset ros!!!!!!!!!!
:) Jag har lånat boken den hemlige kocken, den sägs vara bra! Är det nå´n som har läst den? Den ska ju handla om just det här med maten och alla tillsatser.........
Jag har precis läst den klart. Du kommer att bli chockad. Men jag visste de förvisso innan att de är mycket skräp i färdigmat.
Men jag vet i alla fall att jag aldrig mer ska dricka milkshake på något som helst ställe, Mac Donalds, Burger King etc.
Jag tror ju att ju mer bakterier och annan skit vi stoppar i oss att vi blir mer resistenta.
E-stoffer är för de mesta kemikalier, inte alla är farliga. Men vissa av dessa ämnen är faktiskt giftiga till och med. Det här har inget med bakterier att göra, det här är kemikalier.
Och hur kul är det att baka vaniljdrömmar när man vet att vaniljextraktet är tillverkat av ruttet trävirke eller koskit?
Det finns totalt 316 av EU godkända tillsatser som livsmedelsindustrin får använda i Sverige och övriga EU-länder vid tillverkning av människoföda. Mer än hälften av dessa är förbjudna att blanda i djurfoder!
Varför inte pröva att göra eget vaniljsocker. Köp vaniljstång på burk, skär upp den och lägg ner i en plastburk med strösocker som du finfördelat med en stavmixer. Resultatet blir en underbar vaniljsmak på sockret!
Jag har också läst Den hemlige kocken, en riktig rysare!
Efter den läsningen har jag börjat göra mycket mer själv. Tex. hovmästarsås, marinader köpte jag förr. Det slänger man ju ihop på 2 minuter!! Ibland behövs det en väckarklocka för att lära sig nya vanor(Y)
Och tänk på allt godis som barnen skall ha på myskvällen, hur mysigt är det med alla tillsatser????
Det finns totalt 316 av EU godkända tillsatser som livsmedelsindustrin får använda i Sverige och övriga EU-länder vid tillverkning av människoföda. Mer än hälften av dessa är förbjudna att blanda i djurfoder!
Varför inte pröva att göra eget vaniljsocker. Köp vaniljstång på burk, skär upp den och lägg ner i en plastburk med strösocker som du finfördelat med en stavmixer. Resultatet blir en underbar vaniljsmak på sockret!
Funkar utmärkt.
Jag brukar tillvarata stjälkar från exempelvis dill och persilja.
Rensa och skölj, sedan är det bara att köra dom i mixern med salt. Då har man fint salt med smak som funkar i grytor och såser. Gravad lax med dillsalt är inte dumt. :)