Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Gluten och mjölkfritt

 • Cillen73 5 maj 2013

  Vill gärna ha recept som är både gluten och mjölkfria. Alla mottages tacksamt. Både mat och bak.Ska börja med detta nu till dottern så vill gärna ha massor...

 • aattaa 5 maj 2013

  kolla på allergimat.se där finns många recept

 • LenaBE1 6 maj 2013

  Här får du mitt recept på en glutenfri rulltårta, byt ut grädden och smöret i fyllningen mot laktosfritt alternativ så är den laktosfri också. :)
  Chokladrulltårta med kaffekräm - Glutenfri

  Sök här på MK så hittar du säkert fler recept som passar.

 • Chokladwhoopien 20 maj 2013

  Hallå!

  Generellt är det faktiskt inte så svårt att baka utan gluten eller mjölk, det gäller bara att veta vad man ska tänka på! Här är de tips jag själv kommit på under mina år som glutenintollerant och med mjölkproteinintoleranta vänner:
  - Billig, mörk choklad, alternativt riktigt dyr mörk choklad, innehåller ingen mjölk i sig själv utan tillverkas endast i en fabrik där mjölk behandlas. Är man inte jättekänslig funkar det alltså utmärkt att använda denna chokladen till vad man nu behöver :)
  - Glutenfritt är väldigt smuligt. Och så är det. Men, ifall du kompletterar det du ska baka med antingen ca 1 msk Fiberhusk, eller bytar ut 0,5 dl av mjölet mot 0,5 dl POfiber, så brukar det bli ganska bra ändå. Tänk på att tillsätta liiiite mer fett i det du bakar som är glutenfritt, så blir det inte lika torrt heller. (Och tänk på att degen ska vara kladdigare än en vanlig deg = lite mindre mjöl)
  - Carlsamn är enligt mig det bästa mjölkfria märket, men genrellt tycker många mjölkproteinallergicker att det behövs lite socker eller honung i de mjölkfria produkterna för att de ska bli riktigt goda.
  - Annars rekommenderar jag Oatly (om ni inte är känsliga mot havre), nötmjölk i alla dess former, samt smaksatt tofu för ost (Astrid och apornas "ostar" är bra).
  - Ett annat tips för ostsmak är "nutritional yeast", eller bjäst/marigold-flingor som det heter på svenska. Mixa tillsammans med lite vinäger, olja, valnötter och salt och strö över pajen eller pizzan för ett gott komplement till ost :)
  - Bästa glutenfria mjölen är Leilas eller Sempers (tycker jag...!). Eller Jyttemjöl, men det är så gaaaalet dyrt.
  - Soja är glutenfritt även om det står att det innehåller vete. Ring en dietist om du inte tror mig ;)

  Annars är det som sagt att köra på med vanliga maten men byta ut mjölk mot havre-, soja-, eller nötmjölk, och mjöl mot glutenfritt mjöl + pofiber (rekommenderar jag mer till fluffiga kakor) eller fiberhusk (mer till ex pizzadeg).

  Lycka till!

 • Cillen73 1 juni 2013

  Tack för tipsen. Håller just nu på att exprimentera med det mesta för att hitta de bästa alternativen som dottern kan tänkas gilla. Är ju inte så lätt med en tonåring som är van vid att saker och ting ska smaka på ett visst sätt och man ska försöka hitta alternativ som smakar "lika"..

 • Mistys 1 juni 2013

  Googla LCHF recept. Dessa är alltid glutenfria och i de fall grädde ingår kanske laktosfri grädde kan ersätta. Finns massor av gott att både laga och baka. Bröd, kaffebröd och tårtor mm. Man behöver ju inte utesluta pasta, potatis och ris om man inte vill bara för att man lagar en LCHF rätt. http://mariannslchf.se/
  har massor av fina bakrecept bla.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.