Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Hårdost

  • Gunvi 5 april 2011

    Någon som vet hur man tillverkar hårdost, typ Herrgårdsost?
    Skulle vara kul att testa.

    MVH
    Gunvi

  • boz1965 5 april 2011

    Inte direkt några recept, men lite länkar om ost som kanske kan vara intressanta:

    http://www.ostforum.se/
    http://www.svenskmjolk.se/Mjolk-smor-och-ost/Ost/
    http://www.eldrimner.com/1573.mejeri.html
    http://www.ostakademien.se/
    http://www.norrmejerier.se/hur-tillverkas-ost

  • sikaal 6 april 2011

    Har du inte någon hembygdsförening eller liknande i närheten, de brukat ofta ha ostgille.
    Det är inte så lätt att göra, jag har bara varit med en gång, när min svärmor visade. Vi gjorde på 40 liter och den blev inte så stor. Bara att skaffa ohomogeniserad mjölk är nog inte så lätt, om man inte känner någon mjölkbonde.
    Lycka till
    Lena

  • boz1965 6 april 2011

    Skrivet av sikaal den 6 apr 2011

    ... Bara att skaffa ohomogeniserad mjölk är nog inte så lätt, om man inte känner någon mjölkbonde...


    Åsens (Skånemejerier) Gammaldags mjölk finns i tvålitersdunk och är ohomogeniserad. Men , som det står på sajterna jag länkar till så går det åt 10 liter mjölk för att tillverka 1 kg ost. Det blir inte billigare att tillverka själv.

  • Gunvi 6 april 2011

    Tack för länkarna och tipsen. Jag tror inte att det blir särskilt billigt men det är mer för att jag tycker att det skulle vara kul.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.