Har du inte någon hembygdsförening eller liknande i närheten, de brukat ofta ha ostgille.
Det är inte så lätt att göra, jag har bara varit med en gång, när min svärmor visade. Vi gjorde på 40 liter och den blev inte så stor. Bara att skaffa ohomogeniserad mjölk är nog inte så lätt, om man inte känner någon mjölkbonde.
Lycka till
Lena
boz19656 april 2011
Skrivet av sikaal den 6 apr 2011
... Bara att skaffa ohomogeniserad mjölk är nog inte så lätt, om man inte känner någon mjölkbonde...
Åsens (Skånemejerier) Gammaldags mjölk finns i tvålitersdunk och är ohomogeniserad. Men , som det står på sajterna jag länkar till så går det åt 10 liter mjölk för att tillverka 1 kg ost. Det blir inte billigare att tillverka själv.
Gunvi6 april 2011
Tack för länkarna och tipsen. Jag tror inte att det blir särskilt billigt men det är mer för att jag tycker att det skulle vara kul.
Någon som vet hur man tillverkar hårdost, typ Herrgårdsost?
Skulle vara kul att testa.
MVH
Gunvi
Inte direkt några recept, men lite länkar om ost som kanske kan vara intressanta:
http://www.ostforum.se/
http://www.svenskmjolk.se/Mjolk-smor-och-ost/Ost/
http://www.eldrimner.com/1573.mejeri.html
http://www.ostakademien.se/
http://www.norrmejerier.se/hur-tillverkas-ost
Har du inte någon hembygdsförening eller liknande i närheten, de brukat ofta ha ostgille.
Det är inte så lätt att göra, jag har bara varit med en gång, när min svärmor visade. Vi gjorde på 40 liter och den blev inte så stor. Bara att skaffa ohomogeniserad mjölk är nog inte så lätt, om man inte känner någon mjölkbonde.
Lycka till
Lena
... Bara att skaffa ohomogeniserad mjölk är nog inte så lätt, om man inte känner någon mjölkbonde...
Åsens (Skånemejerier) Gammaldags mjölk finns i tvålitersdunk och är ohomogeniserad. Men , som det står på sajterna jag länkar till så går det åt 10 liter mjölk för att tillverka 1 kg ost. Det blir inte billigare att tillverka själv.
Tack för länkarna och tipsen. Jag tror inte att det blir särskilt billigt men det är mer för att jag tycker att det skulle vara kul.