Äntligen klar! Det var en utmaning vill jag lova. Tre olika maträtter blev det av korgen. En förrätt med skinka och aubergine samt mangosalsa. En baconspäckad kyckling med lite hetta som serveras med en filodegsinbakad rotsakssurprise.
Så här ser det ut i skrift, kommer att så småningom att lägga ut recepten i min kokbok, tyvärr finns endast förrätten på bild, det hände något med min kamera som gjorde att det inte blev något med bilderna på de andra två rätterna.
Skinkgömma med fetaost och mangosalsa.
1 avokado
4 skivor avokado, skurna på längden, ca 1 cm tjocka
4 skivor basturökt skinka
1 tsk Dijon-senap
3 msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
150 g konserverad mango
1 msk lag från mangoburken
4 msk finhackad soltorkad tomat i olivolja
24 kuber fetaost i olja med örtkryddor
Flingsalt
Svartpeppar, grovmald
Lägg mangon, 1 msk av spadet från mangoburken, senapen, 2 msk av den hackade soltorkade tomaten samt vinäger i en skål, kör till en slät salsa, häll i 2 msk av olivoljan, lite i taget, smaka av med salt och svartpeppar. Ställ kallt.
Salta på auberginskivorna och låt dem ligga tills saften börjar att dras ur, torka av dem. Krydda med salt och svartpeppar och olja in dem med olivoljan som är kvar. Grilla dem hastigt på båda sidorna i en het grillpanna, lägg upp dem på tallrikar.
Dela avokadon och ta ur kärnan, skär varje halva i två bitar, skiva dessa tunt.
Lägg ut skinkskivorna på ett skärbräda, lägg 1av de fyra skivade avokadodelarna, 6 fetaostkuber, lite av den hackade soltorkade tomaten samt en klick av mangosalsan på varje skinkskiva, rulla ihop och lägg rullarna på de grillade auberginskivorna. Garnera med små klickar av mangosalsa runt om på tallriken, toppa med några bitar hackad soltorkad tomat, servera genast.
Filodegsinbakad rotsakssurprise.
1 klyfta rotselleri, 150 g
1 kålrabbi
10 jordärtskockor
10 mandelpotatisar
1 liten burk kantareller
1 msk smör
2 dl tjock grädde
2 dl vitt vin
1 ägg
Matolja till stekning
salt och vitpeppar
2 dubbla ark filodeg
Skala samtliga rotsaker och skär dem i mindre bitar och lägg dem i en gryta. Häll på grädde och vin, koka upp och låt småsjuda tills allt är mjukt. Häll av kokspadet, (det kan med fördel sparas till någon stuvning en annan dag), lägg över de kokta rotsakerna i en potatispress och pressa ur så mycket vätska det bara går innan man pressar allt i en karott. Det skall bli en ganska torr massa.
Töm av spadet från kantarellerna och hacka dem grovt. Stek dem i smör och krydda med salt och vitpeppar, låt svalna.
Tillsätt ägget i de pressade rotsakerna och rör om, lägg ner svampen och rör om ytterligare, det skall nu vara ett ganska fast mos, tycker man att det är för torrt kan man späda med lite av kokspadet.
Lägg ut filodegsarken på ett skärbräda och klicka ut moset så att det blir en ca 4 cm grov rulle när man rullar ihop filodegen. Förslut ändarn som på en smällkaramäll.
Hetta upp matolja i en stor stekpanna, lägg försiktigt ner filodegsrullen i stekpannan och bryn den runt om, lägg över den i en ugnsfast form och sätt in den i 175 grader varm ugn i ca 15 minuter. Tag ut ur ugnen straxt innan serveringen och skär upp i 4 lika stora torn.
Baconspäckad het kyckling
1 hel färsk kyckling, ca 1,2 kg
4-5 skivor bacon
3 vitlöksklyftor
½ liten gul lök
10 cm purjolök
½ liten morot
2 krm cayennepeppar
1 färsk chilifrukt
½ tsk malen nejlika
1 tsk mald spiskummin
3-4 msk hackad persilja
3-4 msk vetemjöl
1,5 tsk salt
4 krm nymald vitpeppar
Torka ur kycklingen noga inuti, krydda med hälften av saltet och 2 krm vitpeppar inuti kycklingen. Skär morot, gul lök och purjolök i mindre bitar och fyll kycklingen med grönsakerna. Sy ihop med steksnöre.
Sätt ugnen på 175 grader.
Pressa vitlöken, finhacka chilifrukten, blanda i malen nejlika, spiskummin, cayennepeppar, resten av saltet och 2 krm vitpeppar.
Skär bacon i strimlor och vänd dem i kryddblandningen. Stick med en smal vass kniv fickor i kycklingen, både på bröstet och i låren, pressa in baconstrimlorna i fickorna men låt en liten bit av baconet sticka ut. Det gick bra att föra in baconstrimlorna med skaftet på en liten bordskniv. Strö över mjölet över kycklingen. Lägg kycklingen i en ugnsfast form med lite olivolja i botten, strö över den hackade persiljan.
Sås.
1 grön paprika
1 lök
½ dl cashewnötter
10 gröna oliver med pimentofyllning
2 msk smör
2 dl tomatjuice
2 dl vitt vin
2 dl grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
1 tsk mald koriander
1 tsk salt
peppar
Dela paprikan och ta bort det vita samt alla frön. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka oliverna.
Smält smöret i en platå eller traktörpanna, fräs lök och vitlök utan att det tar färg, tillsätt paprika och nötter och häll på all vätska. Rör ner koriandern och smaka av med salt och peppar. Häll såsen över kycklingen, sätt in i ugnen ca 45-50 minuter, ös ofta under hela stektiden, späd ev. med vatten om det blir lite för tjockt. Servera såsen till kycklingen.
LaJefa5 april 2009
Puffar till denna tråden...skulle gärna vilja se fler idéer och recept...
Tackar er som redan har lagt in och skickat recept till mig...ni har ju inte fått så mkt konkurrens...men OK det är ju ett tag till...så jag hoppas på fler bidrag. Ingredienser osv för er som ej har sett denna tråd innan...hittar ni i första inlägget.
Hej hopp...ha en bra dag allihop!
LaJefa5 april 2009
Kanske var det lite för svårt ändå...så jag tillåter er därför att ta bort 5 ingredienser istället för 3...men naturligtvis så blir det pluspoäng för dem som använder så många som möjligt...och även pluspoäng för dem som redan har skickat sina bidrag med att klura ut vad man kan göra med alla ingredienser.
Buena suerte! ( Lycka till)
Mellanbellan5 april 2009
Vad duktiga ni är, ni som redan komponerat recept ur denna korg. De är ju jättebra. (Y)
Jag ska verkligen också försöka hitta på något. Snart är det påsk och då har man lite extra ledighet, så då kanske det sprakar till mellan hjärnhalvorna :D GLAD PÅSK
annelieberggren9 april 2009
Är det inga fler som kan komma med roliga recept? Det var kul att gnugga geni knölarna och hitta på recept :D
Okänd9 april 2009
Hej igen!
Vi har fått ordning på kameran och skall laga till kycklingen igen, den är inte bara en skönhet för munnen utan även för ögat.
Arbetade en tid i restaurangkök under en tysk köksmästare, han sade alltid, "om ögat blir mätt så blir också magen mätt".
Visst är det viktigt att "ögat blir mätt"!
Det är inte alltid så lätt att ta bra bilder på mat som man lagat.
Tackar åter för den här utmaningen, det var kul!!!
Har förresten kommit på hur jag skulle kunnat använda alla ingredienserna.
Glad påsk önskar:
Janne-G & Lillan
LaJefa29 maj 2009
Vinnare av Korgen-Utmaning är jan-gunnar-j !
Tråkigt att där inte var fler som hittade på lite recept...men..men.
Presenten skickas så snart du har meddelat mig din adress.
Äntligen klar! Det var en utmaning vill jag lova. Tre olika maträtter blev det av korgen. En förrätt med skinka och aubergine samt mangosalsa. En baconspäckad kyckling med lite hetta som serveras med en filodegsinbakad rotsakssurprise.
Så här ser det ut i skrift, kommer att så småningom att lägga ut recepten i min kokbok, tyvärr finns endast förrätten på bild, det hände något med min kamera som gjorde att det inte blev något med bilderna på de andra två rätterna.
Skinkgömma med fetaost och mangosalsa.
1 avokado
4 skivor avokado, skurna på längden, ca 1 cm tjocka
4 skivor basturökt skinka
1 tsk Dijon-senap
3 msk olivolja
1 tsk vitvinsvinäger
150 g konserverad mango
1 msk lag från mangoburken
4 msk finhackad soltorkad tomat i olivolja
24 kuber fetaost i olja med örtkryddor
Flingsalt
Svartpeppar, grovmald
Lägg mangon, 1 msk av spadet från mangoburken, senapen, 2 msk av den hackade soltorkade tomaten samt vinäger i en skål, kör till en slät salsa, häll i 2 msk av olivoljan, lite i taget, smaka av med salt och svartpeppar. Ställ kallt.
Salta på auberginskivorna och låt dem ligga tills saften börjar att dras ur, torka av dem. Krydda med salt och svartpeppar och olja in dem med olivoljan som är kvar. Grilla dem hastigt på båda sidorna i en het grillpanna, lägg upp dem på tallrikar.
Dela avokadon och ta ur kärnan, skär varje halva i två bitar, skiva dessa tunt.
Lägg ut skinkskivorna på ett skärbräda, lägg 1av de fyra skivade avokadodelarna, 6 fetaostkuber, lite av den hackade soltorkade tomaten samt en klick av mangosalsan på varje skinkskiva, rulla ihop och lägg rullarna på de grillade auberginskivorna. Garnera med små klickar av mangosalsa runt om på tallriken, toppa med några bitar hackad soltorkad tomat, servera genast.
Filodegsinbakad rotsakssurprise.
1 klyfta rotselleri, 150 g
1 kålrabbi
10 jordärtskockor
10 mandelpotatisar
1 liten burk kantareller
1 msk smör
2 dl tjock grädde
2 dl vitt vin
1 ägg
Matolja till stekning
salt och vitpeppar
2 dubbla ark filodeg
Skala samtliga rotsaker och skär dem i mindre bitar och lägg dem i en gryta. Häll på grädde och vin, koka upp och låt småsjuda tills allt är mjukt. Häll av kokspadet, (det kan med fördel sparas till någon stuvning en annan dag), lägg över de kokta rotsakerna i en potatispress och pressa ur så mycket vätska det bara går innan man pressar allt i en karott. Det skall bli en ganska torr massa.
Töm av spadet från kantarellerna och hacka dem grovt. Stek dem i smör och krydda med salt och vitpeppar, låt svalna.
Tillsätt ägget i de pressade rotsakerna och rör om, lägg ner svampen och rör om ytterligare, det skall nu vara ett ganska fast mos, tycker man att det är för torrt kan man späda med lite av kokspadet.
Lägg ut filodegsarken på ett skärbräda och klicka ut moset så att det blir en ca 4 cm grov rulle när man rullar ihop filodegen. Förslut ändarn som på en smällkaramäll.
Hetta upp matolja i en stor stekpanna, lägg försiktigt ner filodegsrullen i stekpannan och bryn den runt om, lägg över den i en ugnsfast form och sätt in den i 175 grader varm ugn i ca 15 minuter. Tag ut ur ugnen straxt innan serveringen och skär upp i 4 lika stora torn.
Baconspäckad het kyckling
1 hel färsk kyckling, ca 1,2 kg
4-5 skivor bacon
3 vitlöksklyftor
½ liten gul lök
10 cm purjolök
½ liten morot
2 krm cayennepeppar
1 färsk chilifrukt
½ tsk malen nejlika
1 tsk mald spiskummin
3-4 msk hackad persilja
3-4 msk vetemjöl
1,5 tsk salt
4 krm nymald vitpeppar
Torka ur kycklingen noga inuti, krydda med hälften av saltet och 2 krm vitpeppar inuti kycklingen. Skär morot, gul lök och purjolök i mindre bitar och fyll kycklingen med grönsakerna. Sy ihop med steksnöre.
Sätt ugnen på 175 grader.
Pressa vitlöken, finhacka chilifrukten, blanda i malen nejlika, spiskummin, cayennepeppar, resten av saltet och 2 krm vitpeppar.
Skär bacon i strimlor och vänd dem i kryddblandningen. Stick med en smal vass kniv fickor i kycklingen, både på bröstet och i låren, pressa in baconstrimlorna i fickorna men låt en liten bit av baconet sticka ut. Det gick bra att föra in baconstrimlorna med skaftet på en liten bordskniv. Strö över mjölet över kycklingen. Lägg kycklingen i en ugnsfast form med lite olivolja i botten, strö över den hackade persiljan.
Sås.
1 grön paprika
1 lök
½ dl cashewnötter
10 gröna oliver med pimentofyllning
2 msk smör
2 dl tomatjuice
2 dl vitt vin
2 dl grönsaksbuljong
2 vitlöksklyftor
1 tsk mald koriander
1 tsk salt
peppar
Dela paprikan och ta bort det vita samt alla frön. Skala och finhacka lök och vitlök. Hacka oliverna.
Smält smöret i en platå eller traktörpanna, fräs lök och vitlök utan att det tar färg, tillsätt paprika och nötter och häll på all vätska. Rör ner koriandern och smaka av med salt och peppar. Häll såsen över kycklingen, sätt in i ugnen ca 45-50 minuter, ös ofta under hela stektiden, späd ev. med vatten om det blir lite för tjockt. Servera såsen till kycklingen.
Puffar till denna tråden...skulle gärna vilja se fler idéer och recept...
Tackar er som redan har lagt in och skickat recept till mig...ni har ju inte fått så mkt konkurrens...men OK det är ju ett tag till...så jag hoppas på fler bidrag. Ingredienser osv för er som ej har sett denna tråd innan...hittar ni i första inlägget.
Hej hopp...ha en bra dag allihop!
Kanske var det lite för svårt ändå...så jag tillåter er därför att ta bort 5 ingredienser istället för 3...men naturligtvis så blir det pluspoäng för dem som använder så många som möjligt...och även pluspoäng för dem som redan har skickat sina bidrag med att klura ut vad man kan göra med alla ingredienser.
Buena suerte! ( Lycka till)
Vad duktiga ni är, ni som redan komponerat recept ur denna korg. De är ju jättebra. (Y)
Jag ska verkligen också försöka hitta på något. Snart är det påsk och då har man lite extra ledighet, så då kanske det sprakar till mellan hjärnhalvorna :D GLAD PÅSK
Är det inga fler som kan komma med roliga recept? Det var kul att gnugga geni knölarna och hitta på recept :D
Hej igen!
Vi har fått ordning på kameran och skall laga till kycklingen igen, den är inte bara en skönhet för munnen utan även för ögat.
Arbetade en tid i restaurangkök under en tysk köksmästare, han sade alltid, "om ögat blir mätt så blir också magen mätt".
Visst är det viktigt att "ögat blir mätt"!
Det är inte alltid så lätt att ta bra bilder på mat som man lagat.
Tackar åter för den här utmaningen, det var kul!!!
Har förresten kommit på hur jag skulle kunnat använda alla ingredienserna.
Glad påsk önskar:
Janne-G & Lillan
Vinnare av Korgen-Utmaning är jan-gunnar-j !
Tråkigt att där inte var fler som hittade på lite recept...men..men.
Presenten skickas så snart du har meddelat mig din adress.
Trevlig sommar alla!
Kram
LaJefa