Kostprogram för LCHF (LowCarb-HighFat, lågkolhydrat-högfett)
För hälsa och viktkontroll.
Kolhydrater = socker och stärkelse
Du får äta:
Mjölkprodukter. Mjölk, fil och yoghurt (finns laktosfria varianter för
laktosintoleranta), Grekisk/Turkisk yoghurt, ost (ej mager), feta-ost, keso, creme
fraiche, grädde, smör, majonnäs etc. Helst ekologiska produkter.
Du ska inte välja lågfett-produkter, och inte sockrade!
Nötkött, fläskkött, lammkött, kyckling, fisk, skaldjur. Skär inte bort det synliga
fettet!
Kryddor (utan Glutamat, smakförstärkare och E-nummer), salt efter smak.
Hemgjorda såser utan kolhydrater.
Grönsaker. Olja(raps eller oliv)-vinäger-dressing. Majonnäsdressing.
Linfrön.
Oliver. Olivolja och rapsolja (endast ekologiskt odlade, kallpressade).
Kokosfett (inte silverpaketet i affären, utan ren, oprocessad, produkt som kan
finnas i hälsokosten, eller köpas från inköpsställen i min bloggmarginal).
Ägg, helst ekologiska, de innehåller mer omega-3.
(Inte mesost, inte blodpudding; för mycket socker)
Titta i affären på innehållsförteckningen: Högst 5 g kolhydrater per 100 g
födoämne
Det finns en stor risk, att det i vår normala kost blir en brist på den fleromättade
fettsyran omega-3. Den finns i riklig mängd i fet fisk, samt i tillskott av fiskolja.
Finns också i kött och mjölk från gräsbetande djur, samt i ägg från från hönor
som fått vegetabiliskt omega-3-haltigt foder.
Avstå från (eller minsta möjliga):
Potatis, och potatisbaserade varor som chips och pommes frites.
Ris och risprodukter.
Majs och majsprodukter (ex cornflakes).
Spannmålsbaserade produkter som pasta, bröd, kex, frukostflingor, gröt, välling,
pannkaka etc (stärkelserika födoämnen)
Om du känner att du inte helt kan avstå från exempelvis bröd eller potatis kan du
trappa ner successivt.
Korv och andra charkprodukter. Här finns många E-nummer, som glutamat etc
som skadar våra kroppar. Bör ätas bara vid enstaka tillfällen.
Godis, kaffebröd, tårta. Sockersötade drycker. Allt socker och allt sockrat.
Margariner (på kemisk-teknisk väg hårdgjorda och smörliknande vegetabiliska
fetter)
Omega-6-rika matoljor (exv majsolja, solrosolja, sojaolja, jordnötsolja)
Du får äta lite av:
Bönor, linser, frukt (inte torkad frukt, koncentrerat socker).
Nötter, mandel, solrosfrön.
Någon bit choklad med hög kakao-procent, 65-70%.
Dessa innehåller låg andel, långsamma, kolhydrater. Uteslut gärna under
bantning, du kan äta lite mer av det när du kommit ner till idealvikt.
Dricka bara lite alkohol, den är fettbildande, och stör blodsockerbalansen.
Öl innehåller maltos som är en mycket snabb kolhydrat.
Frukost: filmjölk + 1 msk linfrön (+ev lite solrosfrön)
Fil är snålt på protein och fett. Man kan förstärka den med ett par matskedar
keso och grädde.
Alternativt ägg, bacon eller skinka. Eller omelett med skinka eller annat tillåtet.
Eller en liten riktig, kolhydratsnål, måltid.
Kaffe eller te med eller utan grädde och/eller mjölk.
Lunch o middag: Kött-, fisk- eller kycklingrätt med grönsaker.
Grytor, soppor eller gratänger med ovanstående tillåtna födoämnen. Du kan
tillaga de flesta recept i kokböcker, om du bara undviker kolhydratrika
ingredienser. Man bör då ofta öka fettmängden genom att sätta till smör eller
grädde.
Drick vatten till maten.
Ernst7611 augusti 2008
Puffar
solmaja11 augusti 2008
Tack Ernst76 för tydlig och bra beskrivning!
Den kommer jag att ha nytta av. (Y)
Hej
Önskar massor av LCHF recept
???????
Ja.... vad är det??????:o
Känner mig också som ett frågetecken..:(
Lågkolhydrokost tro jag det stod när jag googlade..snabbt..
Googla på LCHF-recept så får du fram en hel del..
det är kolhydratfattig kost
Low Carb High Fat
köp hem ett batteri av kvalitativa kall pressade oljor till att börja med(Y) ex.valnöt,paranöt,oliv,raps.
tror dr.Dalhqvist blogg kan hjälpa dig!!!!
//Monac.:)
...oxå....vi är sisådär ? hur många medlem. här som helst,som säker har mycket kunskap i ämnet!!!
Low Carb High Fat. Alltså lite kolhydrater, mycket fett. En fantastiskt bra sida är
www.kolhydrater.ifokus.se om man är intresserad.
Jag har precis lagt in lite LC-recept och det kommer finnas i min kokbok framöver.
Ska lägga in så fort jag kan(Y)
LCHF broccoli- och skinkomelett
Kostprogram för LCHF (LowCarb-HighFat, lågkolhydrat-högfett)
För hälsa och viktkontroll.
Kolhydrater = socker och stärkelse
Du får äta:
Mjölkprodukter. Mjölk, fil och yoghurt (finns laktosfria varianter för
laktosintoleranta), Grekisk/Turkisk yoghurt, ost (ej mager), feta-ost, keso, creme
fraiche, grädde, smör, majonnäs etc. Helst ekologiska produkter.
Du ska inte välja lågfett-produkter, och inte sockrade!
Nötkött, fläskkött, lammkött, kyckling, fisk, skaldjur. Skär inte bort det synliga
fettet!
Kryddor (utan Glutamat, smakförstärkare och E-nummer), salt efter smak.
Hemgjorda såser utan kolhydrater.
Grönsaker. Olja(raps eller oliv)-vinäger-dressing. Majonnäsdressing.
Linfrön.
Oliver. Olivolja och rapsolja (endast ekologiskt odlade, kallpressade).
Kokosfett (inte silverpaketet i affären, utan ren, oprocessad, produkt som kan
finnas i hälsokosten, eller köpas från inköpsställen i min bloggmarginal).
Ägg, helst ekologiska, de innehåller mer omega-3.
(Inte mesost, inte blodpudding; för mycket socker)
Titta i affären på innehållsförteckningen: Högst 5 g kolhydrater per 100 g
födoämne
Det finns en stor risk, att det i vår normala kost blir en brist på den fleromättade
fettsyran omega-3. Den finns i riklig mängd i fet fisk, samt i tillskott av fiskolja.
Finns också i kött och mjölk från gräsbetande djur, samt i ägg från från hönor
som fått vegetabiliskt omega-3-haltigt foder.
Avstå från (eller minsta möjliga):
Potatis, och potatisbaserade varor som chips och pommes frites.
Ris och risprodukter.
Majs och majsprodukter (ex cornflakes).
Spannmålsbaserade produkter som pasta, bröd, kex, frukostflingor, gröt, välling,
pannkaka etc (stärkelserika födoämnen)
Om du känner att du inte helt kan avstå från exempelvis bröd eller potatis kan du
trappa ner successivt.
Korv och andra charkprodukter. Här finns många E-nummer, som glutamat etc
som skadar våra kroppar. Bör ätas bara vid enstaka tillfällen.
Godis, kaffebröd, tårta. Sockersötade drycker. Allt socker och allt sockrat.
Margariner (på kemisk-teknisk väg hårdgjorda och smörliknande vegetabiliska
fetter)
Omega-6-rika matoljor (exv majsolja, solrosolja, sojaolja, jordnötsolja)
Du får äta lite av:
Bönor, linser, frukt (inte torkad frukt, koncentrerat socker).
Nötter, mandel, solrosfrön.
Någon bit choklad med hög kakao-procent, 65-70%.
Dessa innehåller låg andel, långsamma, kolhydrater. Uteslut gärna under
bantning, du kan äta lite mer av det när du kommit ner till idealvikt.
Dricka bara lite alkohol, den är fettbildande, och stör blodsockerbalansen.
Öl innehåller maltos som är en mycket snabb kolhydrat.
Frukost: filmjölk + 1 msk linfrön (+ev lite solrosfrön)
Fil är snålt på protein och fett. Man kan förstärka den med ett par matskedar
keso och grädde.
Alternativt ägg, bacon eller skinka. Eller omelett med skinka eller annat tillåtet.
Eller en liten riktig, kolhydratsnål, måltid.
Kaffe eller te med eller utan grädde och/eller mjölk.
Lunch o middag: Kött-, fisk- eller kycklingrätt med grönsaker.
Grytor, soppor eller gratänger med ovanstående tillåtna födoämnen. Du kan
tillaga de flesta recept i kokböcker, om du bara undviker kolhydratrika
ingredienser. Man bör då ofta öka fettmängden genom att sätta till smör eller
grädde.
Drick vatten till maten.
Puffar
Tack Ernst76 för tydlig och bra beskrivning!
Den kommer jag att ha nytta av. (Y)