Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mat att ha med på långresan?

 • rostok 4 augusti 2011

  Hej, jag har slut på min fantasi, behöver hjälp med mat som fungerar bra att äta på långresa. Vi, min man och jag, kommer att åka med bil till strax norr om spanska gränsen. Har med oss bra kylväska förstås. Jag behöver tips och idéer på vad som funkar som lättare måltider och mättande bra mellanmål under färden. Gärna sådant man kan förbereda i god tid och ha i frysen, så får det tina under färden.

  Det enda jag vet att vi kommer att ha med är tjälknöl och vår egna potatissallad. Men det kan man ju inte äta både till lunch, middag och mellis i flera dagar.

 • 93emm29 4 augusti 2011

  Ni kan göra "pizzabullar". Gör en osötad bulldeg som du kavlar ut (som om du gör vanliga bullar). Sedan fyller du med vad som du tycker är gott, köttfärssås, salami, ost eller en variant som jag tycker väldigt mycket om: tacoköttfärs med ost och kanske lite salsa. Perfekt att ha som på picknick eller bara som mellanmål. Klarar sig bra i frysen och jag tror du kommer finna dem användbara och goda på din resa! Ha det så trevligt!

 • The_mama97mia 4 augusti 2011

  Minimala smördegspajer med olika fyllningar

  dessa är toppen, går att göra i förväg och frysa in. Variera smak efter eget önskemål. Har färska grönsaker vid sidan om - typ cocktailtomater, sallad, gurka m.m.

  Annat som är gott att ha med är ju om du grillar egna kycklingklubbor eller små lår. Funkar ju fint också att göra i förväg, frysa in och ta med.

  Ha en trevlig tur!

 • jollo10 4 augusti 2011

  Kall soppa!

  Kall gurk och avocado soppa`


  Ursäkta stavflen hae bråttom

 • Erajscha 6 augusti 2011

  Vi hade alltid kalla stekta kotletter som resmat när jag var liten, det kanske funkar med kall sallad på couscous, fetaost, ärtor och paprika.

 • MosterNettan 8 augusti 2011

  Olika slags röror som du fyller i pitabröd som du förgräddat.
  Det finns trådar här på sajten som handlar om picknickmat... Där finns massor av bra idéer.
  Trevlig resa och kör försiktigt!
  (H)

 • rostok 8 augusti 2011

  Tack för era härliga förslag. Jag kommer att använda flera av dem.

 • Wildthing 8 augusti 2011

  Tvärtom mot vad många kanske tror så serveras det mat på flera ställen ute i Europa. De flesta är lätt nåbara med bil.

  En stor fördel med denna typ av förtäring är att man slipper både laga maten och diska efteråt.

 • rostok 8 augusti 2011

  Javisst är det så, men vi har en hemväg också, då brukar vi nyttja dessa ställen. Tyvärr är många av de ställen som är lättast att hitta till både tråkiga och dyra. De har samma trista typ av mat på de flesta ställen. Därför är det mycket godare att själv ha med sig mat. Dessutom tycker jag man behöver äta flera måltider, men inte så stora, medan man på många vägrestauranger serverar trist mat och stora portioner.

  Sedan kommer vi förstås att äta där vi ska bo också. Vi har hyrt en liten lägenhet i en liten fiskeby i södra Frankrike, så där måste man ju testa den lokala restaurangen förstås.

 • The_mama97mia 8 augusti 2011

  Låter underbart.
  TIll resan hem - satsa på några goda ostar, frukt, grönt, oliver o kanske ngn fiskinläggning typ makrill/sardiner - picnic tänk liksom.

  Det kanske finns färdiga frusna pajer man kan köpa därnere med o ha med på resan hem. Jag förstår precis hur du tänker, ibland vill man stanna o bara ta ngt litet att käka, man kan behöva mer pauser än käk liksom...
  Lycka till o ha en trevlig resa!
  Samla goda matminnen o dela med dig sen! :)

 • rostok 8 augusti 2011

  Tack, det ska jag göra. Ja, många gånger är det bättre att gå en lien promenad när man tar en paus i bilåkandet, och kanske till och med äta lite i bilen, typ piroger eller annat som man lätt kan ta fram istället för att stå i kö. Andra gånger så dukar man upp med duk och sitter skönt och avslappnade i härlig natur, istället för dessa trista matställen som många gånger är.

  Det är inte priset alltid som avgör utan hellre ha sköna raster.

 • boz1965 8 augusti 2011

  Wraps kanske kan vara en god idé. Perfekta att göra innan och rulla in i alufolie och förvara i kylväskan till de ska ätas.

 • Tesslatess 8 augusti 2011

  Wraps, Tunbrödsrullar med sallad och kallskuret och så mina favoriter =) Pannkakor med socker och smör, å den klassiska skogaholmslimpmackan med ägg och ost =)
  Pastasallad håller sej bra.
  Mycket frukt, och morotsstavar, gott som snacks när man bara vill tugga på något. Väldigt uppskattat av min svärmor på resan till danmark.

  Om man inte vill ha en massa onödig packning i form av tallrikar kan man välja att servera tex salladen i en plastpåse som rymmer lagom mycket för en portion, de tar inte mycket plats och man behöver bara gaffel.

  Ha en trevlig resa

 • Minna73 8 augusti 2011

  Tänk på att mat inte hålls så kall som man kan tro i kylväska. Om ni nu inte har en sådan som ni kan plugga in i bilens cigarettändare förstås. Det gjordes ett test för inte så länge sedan om just kylväskor, och de flesta klarade inte någon okej tempereratur (för att inte bakterier ska växa till) i mer än några timmar.

  Lycka till på resan!

 • rostok 8 augusti 2011

  Ja, det där med kylväskor kan vara ett problem. Men vår nya är jättebra. Den startar vi upp inomhus, den går både på vanlig el och på cigarettuttaget. Numera sover vi inte i bilen utan tar in på hotell, vilket gör att den går på för full under tiden som vi sover också. Men - förr löste vi problemen också, genom att ha med fryst mat. Vi frös alltid in några liter mjölk, som fungerade som jättebra kylklampar. Det vi gör nuförtiden är att vi tar med en fryst tjäleknöl. Den håller det som finns i bagen kallt (utan el och cigarettändare) i tre dygn. Nu kommer vi att ta 5 dygn på oss att resa ner, men vi kommer att göra detsamma, den får ligga i kylbagen, jag räknar med att dag 5 så kan vi äta den. Den är ju saltad och håller faktiskt en del även i rumstemp (i alla fall nästan ett dygn).

  Så vårt stora problem är vad vi ska ha med i kylbagen förutom den, men det har ni löst åt oss. Vi kommer förmodligen att steka fläskkotletter utan ben och frysa ner, likaså gör vi en sats köttfärsbiffar och fryser ner. Sedan kommer jag att göra några små pajer, eller kanske pizzor, typ calsone/piroger samt wraps. Ett paket Bregott brukar också finnas med i bagen.Såklart vi tar med en del grönsaker, bröd också och en hel del frukt och har vi i annan väska. Jag brukar också fixa en sk mellisväska, med bars, nötter, torra kakor och kex i.

  När vi åker hem brukar vi köpa med en färdiggrillad kyckling samt ha med en del torkad skinka. .

  Tänk vad kul det är att planera, både packning och reseväg. Vi har rest med egen bil till Medelhavet varje år (utom ett) sedan 1991 och vi har ännu aldrig kört exakt den väg som vi planerat. Men vi har alltid kört ner på kortare tid än vad vi kommer att göra i år.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.