Jag har tagit på mig att laga middag till ca 10 pers som jag inte känner och inte vet vad de har för preferenser, men vad jag vet inga veggosar eller allergier
Kraven är att det skall vara mättande och riktig MIDDAG, samtidigt som det skall vara rimligt billigt, men inte någon "tomatkrossgryta" om ni fattar vad jag menar :p, utan gärna en aning festligt.
Eftersom det är en kurs som jag också kommer vara deltagare i, vill jag att det skall gå att förbereda dagen innan och kylas ner för att ev. värmas inför servering.
Det är ett vanligt kök och vanlig frys, men maten lagas alltså på plats.
Tar tacksamt emot idéer.
Är van hobbymatlagare.
zudette2 augusti 2009
Laga en riktigt god Chili con carne! Den är alltid som godast dagen efter. Till detta en fräsch sallad och ett gott, färskt bröd. Tomatkross eller inte - Chili brukar uppskattas av de allra flesta!
Sanfor2 augusti 2009
Till lunch dagen efter kommer det vara korv stroganoff, så det blir rätt lika. Borde ha skrivit det, men tack för tipset ändå! (Y)
LEDIVO2 augusti 2009
Den här funkar kanon göra dagen innan och gör du den på kycklingfilé blir den relativt billig också. Eftersom du har grönsaker i grytan behöver det heller inte blir "extra-kostnad" för det.
För de som ev inte ätit thai-mat tidigare blir det en ny smakupplevelse. Thaigryta med kyckling eller biff och gröncurry
AnneNi2 augusti 2009
* Gulaschgryta och något gott hembakt bröd är väldigt gott och rejält. Lite sallad till om man vill det.
* Kalops med kokt potatis grönsaker och rödbetor, bara att göra grytan och skala potatisar och sätta på allt en stund innan servering.
* Bakad potatis med stekt fläskfilé (eller annat kött) , sallad och tzatsiki
* Thaikycklinggryta med ris och sallad
Berätta gärna vad du beslutar dig för!
Lycka till!
anluk2 augusti 2009
Här kommer några förslag från mig.
The_mama97mia2 augusti 2009
Mer tips på kyckling här. Kycklingrätter är både billiga, mättande o ofta lätta att förbereda. Den jag föreslår här är godast med typ klyftpotatis till, enkelt med borstad färskpotatis lite olja o salt i ugnen. Lycka till vad du än väljer.
Vilket underbart tillfälle att göra en slottsstek!
En riktigt stor en.
Av rostbiffen.
Med den såsen man får på köpet liksom.
Ångkokt snövit potatis.
Smörkokta morötter i stavar.
Lingon, saltgurka och svart vinbärsgelé.
Kan bara bli en succé!
The_mama97mia2 augusti 2009
Åh jan -gunnar... du får mig att tänka på Portersteken med... finns det ngt godare?
Länkar inte - men sök på porterstek så finner du recept här på MK, såsen är så god så man kan dricka den. Serveras gärna med kokt potatis..... Mkt potatis att suga upp den gooooooooda såsen med.
Tack för alla idéer, det har gett mig en jättebra grund för att fundera vidare!! (L)
Kom gärna med ännu mer förslag!
Jag återkommer självklart med vad det blev!
Okänd2 augusti 2009
Skrivet av mama97mia den 2 aug 2009
Åh jan -gunnar... du får mig att tänka på Portersteken med... finns det ngt godare?
Länkar inte - men sök på porterstek så finner du recept här på MK, såsen är så god så man kan dricka den. Serveras gärna med kokt potatis..... Mkt potatis att suga upp den gooooooooda såsen med.
Jag vet, precis!
Behöver inte ens leta.
Vill bara du skall veta.
Slottsstek, Hergårdsstek eller Porterstek,
är något av min specialitet!
Sanfor4 augusti 2009
Nu har det kokat (hihi) ner till ett antal förslag:
* Någon slags stek, ev porterstek med kokt potatis, pressad gurka och vinbärsgelé och en grönsallad.
* Köttfärslimpa med potatis och lingonsylt och grönsallad
* Currykyckling med kokosmjölk och en massa grönsaker, serveras med ris
* Baconinlindade kycklingfiléer fyllda med soltorkade tomater och fetaost med ris
Ved det definitivt blir bestämmer jag nog när jag är i affären :)
Gul135 augusti 2009
(Y) Men vilken toppentråd. Precis vad jag behövde till nästa helg när min syster kommer med sin familj. Tack för alla tips. Sanfor: Förlåt att jag "stjäl" din tråd helt ohämmat. Den var perfekt.
Har du bestämt vad det blir? Själv har jag två eller rentav tre middagar att planera. :-)
Sanfor6 augusti 2009
Nu har jag bestämt mig.
Det blir köttfärslimpa med viltsmak, kokt potatis, gräddsås (ev svamp/kantarellsås, beror på om det hittas några i skogen..) pressgurka och rönnbärsgelé med grönsallad.
Potatisen skalas dagen innan, och läggs i kallt vatten i kylen över natten, gurkan görs dagen innan, likaså salladsvinegrätten. På morgonen görs köttfärssmeten och gräddsåsen, samt skär upp grönsaker som förvaras för sig i påsar.
Sedan ca en halvtimme innan det skall serveras är det bara att "baka ut" köttfärslimpan och sätta i ugnen och byta ut vattnent till potatisarna och koka. Precis innan värms såsen samt blandas salladen.
Tack för alla tipsen!!
Och fortsätta gärna att kapa denna tråden, skapade ju den just för att jag inte hittade någon som handlade om just förberedda middagar för många personer. :)
Jag har tagit på mig att laga middag till ca 10 pers som jag inte känner och inte vet vad de har för preferenser, men vad jag vet inga veggosar eller allergier
Kraven är att det skall vara mättande och riktig MIDDAG, samtidigt som det skall vara rimligt billigt, men inte någon "tomatkrossgryta" om ni fattar vad jag menar :p, utan gärna en aning festligt.
Eftersom det är en kurs som jag också kommer vara deltagare i, vill jag att det skall gå att förbereda dagen innan och kylas ner för att ev. värmas inför servering.
Det är ett vanligt kök och vanlig frys, men maten lagas alltså på plats.
Tar tacksamt emot idéer.
Är van hobbymatlagare.
Laga en riktigt god Chili con carne! Den är alltid som godast dagen efter. Till detta en fräsch sallad och ett gott, färskt bröd. Tomatkross eller inte - Chili brukar uppskattas av de allra flesta!
Till lunch dagen efter kommer det vara korv stroganoff, så det blir rätt lika. Borde ha skrivit det, men tack för tipset ändå! (Y)
Den här funkar kanon göra dagen innan och gör du den på kycklingfilé blir den relativt billig också. Eftersom du har grönsaker i grytan behöver det heller inte blir "extra-kostnad" för det.
För de som ev inte ätit thai-mat tidigare blir det en ny smakupplevelse.
Thaigryta med kyckling eller biff och gröncurry
* Gulaschgryta och något gott hembakt bröd är väldigt gott och rejält. Lite sallad till om man vill det.
* Kalops med kokt potatis grönsaker och rödbetor, bara att göra grytan och skala potatisar och sätta på allt en stund innan servering.
* Bakad potatis med stekt fläskfilé (eller annat kött) , sallad och tzatsiki
* Thaikycklinggryta med ris och sallad
Berätta gärna vad du beslutar dig för!
Lycka till!
Här kommer några förslag från mig.
Mer tips på kyckling här. Kycklingrätter är både billiga, mättande o ofta lätta att förbereda. Den jag föreslår här är godast med typ klyftpotatis till, enkelt med borstad färskpotatis lite olja o salt i ugnen. Lycka till vad du än väljer.
Herrgårdskyckling á la Husse
Vilket underbart tillfälle att göra en slottsstek!
En riktigt stor en.
Av rostbiffen.
Med den såsen man får på köpet liksom.
Ångkokt snövit potatis.
Smörkokta morötter i stavar.
Lingon, saltgurka och svart vinbärsgelé.
Kan bara bli en succé!
Åh jan -gunnar... du får mig att tänka på Portersteken med... finns det ngt godare?
Länkar inte - men sök på porterstek så finner du recept här på MK, såsen är så god så man kan dricka den. Serveras gärna med kokt potatis..... Mkt potatis att suga upp den gooooooooda såsen med.
:)Hej!
Här kommer det några förslag:
Fläskfilégryta à la Nettan
Fläskytterfilégryta
Ädelostgratinerad kycklingfilé
Kycklinggryta på mitt sätt
Lycka till!
Tack för alla idéer, det har gett mig en jättebra grund för att fundera vidare!! (L)
Kom gärna med ännu mer förslag!
Jag återkommer självklart med vad det blev!
Åh jan -gunnar... du får mig att tänka på Portersteken med... finns det ngt godare?
Länkar inte - men sök på porterstek så finner du recept här på MK, såsen är så god så man kan dricka den. Serveras gärna med kokt potatis..... Mkt potatis att suga upp den gooooooooda såsen med.
Jag vet, precis!
Behöver inte ens leta.
Vill bara du skall veta.
Slottsstek, Hergårdsstek eller Porterstek,
är något av min specialitet!
Nu har det kokat (hihi) ner till ett antal förslag:
* Någon slags stek, ev porterstek med kokt potatis, pressad gurka och vinbärsgelé och en grönsallad.
* Köttfärslimpa med potatis och lingonsylt och grönsallad
* Currykyckling med kokosmjölk och en massa grönsaker, serveras med ris
* Baconinlindade kycklingfiléer fyllda med soltorkade tomater och fetaost med ris
Ved det definitivt blir bestämmer jag nog när jag är i affären :)
(Y) Men vilken toppentråd. Precis vad jag behövde till nästa helg när min syster kommer med sin familj. Tack för alla tips. Sanfor: Förlåt att jag "stjäl" din tråd helt ohämmat. Den var perfekt.
Har du bestämt vad det blir? Själv har jag två eller rentav tre middagar att planera. :-)
Nu har jag bestämt mig.
Det blir köttfärslimpa med viltsmak, kokt potatis, gräddsås (ev svamp/kantarellsås, beror på om det hittas några i skogen..) pressgurka och rönnbärsgelé med grönsallad.
Potatisen skalas dagen innan, och läggs i kallt vatten i kylen över natten, gurkan görs dagen innan, likaså salladsvinegrätten. På morgonen görs köttfärssmeten och gräddsåsen, samt skär upp grönsaker som förvaras för sig i påsar.
Sedan ca en halvtimme innan det skall serveras är det bara att "baka ut" köttfärslimpan och sätta i ugnen och byta ut vattnent till potatisarna och koka. Precis innan värms såsen samt blandas salladen.
Tack för alla tipsen!!
Och fortsätta gärna att kapa denna tråden, skapade ju den just för att jag inte hittade någon som handlade om just förberedda middagar för många personer. :)