Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Mjuk kaka med solrosfrö

  • Fiona 22 april 2008

    När jag var liten och gick på Lekis (det som nu mera heter 0:an) bakade vi flera gånger en mjuk kaka med solrosfrö på i långpanna.(L)
    Jag vet att vi fick receptet på Lekis, mamma gjorde det aldrig utan det var bara i skolan.
    Någon som känner igen detta? Har letat här på sidan efter receptet men hittade det inte...:'(

  • lennali 22 april 2008

    Fiona, är kakan matbröd eller fikabröd?

  • MrsC 22 april 2008

    Skrivet av Fiona den 22 apr 2008

    När jag var liten och gick på Lekis (det som nu mera heter 0:an) bakade vi flera gånger en mjuk kaka med solrosfrö på i långpanna.(L)
    Jag vet att vi fick receptet på Lekis, mamma gjorde det aldrig utan det var bara i skolan.
    Någon som känner igen detta? Har letat här på sidan efter receptet men hittade det inte...:'(


    Numera heter det inte lekis eller 0:an, det heter "Förskoleklass"
    Hälsningar MrsC, jag är förskollärare på en förskola med förskolebarn :D
    Receptet kan jag tråkigt nog inte hjälpa dig med :)

  • irrevirre 22 april 2008

    Hittade ett recept på nätet som är en:
    "Banankaka med solrosfrön"
    1 1/4 dl Olja
    2 medel Banan
    1 1/4 dl Socker
    3 3/4 dl Vetemjöl
    2 1/2 dl Solrosfrön
    1 tsk Bakpulver
    Bananerna ska vara ordentligt mogna.
    Sätt ugnen på 175 grader.
    Skala och mosa bananerna. Vispa olja, bananer och socker i en stor
    skål. Blanda mjölet med solrosfrön och bakpulver. Rör ner de torra
    ingredienserna i bananblandningen och blanda väl. Klicka ut
    matskedsstora klickar ca 5 cm från varandra på bakplåtspapper. Grädda
    ca 15 minuter tills kanterna är gyllenbruna.

    Det är nog inte det du söker, men jag tyckte det lät gott:-)

  • MrsC 22 april 2008

    Vad tror du om den här receptet?
    Hittade den också på nätet :D

    Sega solrossnittar, ca 15 st

    Ingredienser:
    200 g rumsvarmt smör eller margarin
    2 1/2 dl strösocker
    4 msk sirap
    2 1/2 dl vetemjöl
    2 dl grahamsmjöl
    1 tsk bakpulver
    2 msk vaniljsocker
    1 1/2 dl rostade solrosfrön

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst. Tillsätt sirap och rör om.
    Blanda de torra ingredienserna och rör samman allt till en smidig deg.
    Rulla ut degen på ett mjölat bord i längder (eller direkt på plåten med bakplåtspapper, det gjorde jag). Lägg längderna på en smord bakplåt eller med bakplåtspapper. Strö över några extra solrosfrön och platta till längderna något.
    Grädda i ugnen i 15 minuter. Skär längderna i diagonala snittar när de har svalnat något.
    Lägg över på ett galler och låt svalna helt.

    Låter väldigt smaskigt (Y)

  • bejofr 22 april 2008

    Jag har en kaka som heter picknick kaka visserligen ingen långpanne kaka men den är god.
    100 g smör
    3 ägg
    2 dl socker
    3 dl mjöl
    1 tsk bakpulver
    rivet skal av 1 apelsin

    glasyr:
    50 g smör
    3/4 dl socker
    1 1/4 dl rostade osaltade solrosfrön
    1 msk mjöl
    1 msk saft av 1 apelsin

    Smält smöret. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt svalnat smör. Blanda mjöl, bakpulver och apelsinskal. Rör ner i. rör jämnt. Häll smeten i smord form ev löstagbar kant. Grädda i nedre delen av ugnen i 175 grader ca 35 min.

  • Fiona 23 april 2008

    Tyvärr är det inget av de recepten... Det är alltså en mjuk kaka (inte bröd som någon undrade).. kommer inte ihåg så mycket mer av den än att den var jättegod... :'(

  • Ketronya 23 april 2008

    Var det ungefär som en sockerkaka i konsistensen?

  • Fiona 23 april 2008

    Skrivet av Ketronya den 23 apr 2008

    Var det ungefär som en sockerkaka i konsistensen?


    Ja, något åt det hållet...

  • jannamia-78 6 juni 2008

    Skrivet av MrsC den 22 apr 2008

    Vad tror du om den här receptet?
    Hittade den också på nätet :D

    Sega solrossnittar, ca 15 st

    Ingredienser:
    200 g rumsvarmt smör eller margarin
    2 1/2 dl strösocker
    4 msk sirap
    2 1/2 dl vetemjöl
    2 dl grahamsmjöl
    1 tsk bakpulver
    2 msk vaniljsocker
    1 1/2 dl rostade solrosfrön

    Gör så här:
    Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör och socker poröst. Tillsätt sirap och rör om.
    Blanda de torra ingredienserna och rör samman allt till en smidig deg.
    Rulla ut degen på ett mjölat bord i längder (eller direkt på plåten med bakplåtspapper, det gjorde jag). Lägg längderna på en smord bakplåt eller med bakplåtspapper. Strö över några extra solrosfrön och platta till längderna något.
    Grädda i ugnen i 15 minuter. Skär längderna i diagonala snittar när de har svalnat något.
    Lägg över på ett galler och låt svalna helt.

    Låter väldigt smaskigt (Y)


    Dom ör jättegoda! Smakar lite som kolakakor.

  • hasta 6 juni 2008

    Hej

    Jag kan tyvärr inte hjälpa dej med receptet, men jag kan ge dej ett annat tips. Jag brukar byta ut mandel eller nötter i kakor mot solrosfrön. Om det är i en mjuk kaka behöver man inte hacka dem utan kan ha i fröna hela. Det blir ett gott tuggmotstånd.

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.