Snart skall grisen (den stackaren) slaktas och jag är trött på att göra leverknyten med salvia och har lust att göra pate typ fransk.
evaldo7 januari 2008
Snabblagad paté
16 Skivor
500 g Nötfärs
1 1/2 tsk Salt
1/2 tsk Svartpeppar, grovmalen
1 msk Mejram
2 msk Potatismjöl
1 Stor gul lök
150 g Rökt skinka
200 g Bredbar leverpastej
2 Ägg
1 dl Creme fraiche
2 msk Madeira
2 dl Grovhackade gröna oliver
Sätt ugnen på 200°. Blanda samman färs, salt, peppar, smulad mejram och potatismjöl. Skala och finhacka löken. Skär skinkan i tärningar. Blanda färsen med lök, pastej, ägg, creme fraiche och madeira. Arbeta färsen smidig. Vänd till sist ner den rökta skinkan och oliverna. Häll smeten i en avlång form som rymmer ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50-60 minuter eller tills köttermometern visar 75°.
Snart skall grisen (den stackaren) slaktas och jag är trött på att göra leverknyten med salvia och har lust att göra pate typ fransk.
Snabblagad paté
16 Skivor
500 g Nötfärs
1 1/2 tsk Salt
1/2 tsk Svartpeppar, grovmalen
1 msk Mejram
2 msk Potatismjöl
1 Stor gul lök
150 g Rökt skinka
200 g Bredbar leverpastej
2 Ägg
1 dl Creme fraiche
2 msk Madeira
2 dl Grovhackade gröna oliver
Sätt ugnen på 200°. Blanda samman färs, salt, peppar, smulad mejram och potatismjöl. Skala och finhacka löken. Skär skinkan i tärningar. Blanda färsen med lök, pastej, ägg, creme fraiche och madeira. Arbeta färsen smidig. Vänd till sist ner den rökta skinkan och oliverna. Häll smeten i en avlång form som rymmer ca 1 1/2 liter. Grädda i nedre delen av ugnen ca 50-60 minuter eller tills köttermometern visar 75°.
Det blir ca 16 skivor av en sån här sats.