BOTTEN:
75 g smör eller margarin
30 pepparkakor
FYLLNING:
2 gelatinblad
200 g färskost, naturell
skal av 1 apelsin, finrivet
3/4 dl florsocker
2 dm lätt crème fraiche
GARNERING:
syltat apelsinskal
Tillagning:
Smält matfettet. Krossa pepparkakorna fint och blanda smulorna med fettet. Tryck ut blandningen i en form, ca 22 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Ställ formen i kylen så att kakbottnen stelnar.
Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
Rör osten mjuk och blanda den med apelsinskal, socker och créme fraiche. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull. Vispa ner gelatinet i fyllningen och bred ut den i formen. Låt stå i kylen minst en timme.
Garnera med syltade apelsinskal.
eller:
100 g smör eller margarin
30-40 pepparkakor
Fyllning:
2,5 tsk gelatinpulver (eller 5 gelatinblad)
(för vegetariskt, använd pektin istället)
200 g cream cheese
3 dl gräddfil
2 ½ dl florsocker
rivet skal av 1 apelsin
ev. 2 apelsiner (till garnering)
Tillagning:
Smält matfettet. Krossa pepparkakorna i en mortel eller finfördela i matberedare till ett smul.
Blanda smul och matfett. Tryck ut blandningen så att den täcker bottnen och kanterna i en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter. Ställ kallt.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ELLER lägg pulvret i 2,5 msk vatten.
Blanda ost, gräddfil, socker och skal till en jämn smet.
Ta upp gelatinbladen och smält i kastrull på svag värme eller i mikron. Låt lösningen svalna något.
ELLER
Tillsätt några droppar vatten till gelantinpulvret (som nu är som en klump) och sätt in i micron tills det blir flytande igen, ca 30 - 60 sek på full effekt.
Rör sedan ned gelatinet i ostsmeten. Rör försiktigt tills allt blandat sig.
Häll smeten i formen. Låt stå i kyl ca 1 timme eller tills smeten stelnat helt.
matvraket30 november 2007
Mmmmm, vilka goda recept! Toppengott! Hör av dig om du testade ngt av recepetn som var goda!
Lilljeppe30 november 2007
Cheesecake med smak av kanel ligger under mina recept. Jag tyckte den var kanon god.(Y)
Lycka till /Lilljeppe
Vill ha tag på ett juligt recept på detta, fryst som glasstårta eller som en vanlig cheececake. Någon?
http://recept.nu/1.14855/stephen_twining/efterratter_godis/pepparkakscheesecake
prova denna:p
BOTTEN:
75 g smör eller margarin
30 pepparkakor
FYLLNING:
2 gelatinblad
200 g färskost, naturell
skal av 1 apelsin, finrivet
3/4 dl florsocker
2 dm lätt crème fraiche
GARNERING:
syltat apelsinskal
Tillagning:
Smält matfettet. Krossa pepparkakorna fint och blanda smulorna med fettet. Tryck ut blandningen i en form, ca 22 cm i diameter, gärna med löstagbar kant. Ställ formen i kylen så att kakbottnen stelnar.
Lägg gelatinbladen i lite kallt vatten ca 5 minuter.
Rör osten mjuk och blanda den med apelsinskal, socker och créme fraiche. Vispa alltsammans pösigt med elvisp.
Ta upp gelatinbladen och smält dem försiktigt på svag värme i en liten kastrull. Vispa ner gelatinet i fyllningen och bred ut den i formen. Låt stå i kylen minst en timme.
Garnera med syltade apelsinskal.
eller:
100 g smör eller margarin
30-40 pepparkakor
Fyllning:
2,5 tsk gelatinpulver (eller 5 gelatinblad)
(för vegetariskt, använd pektin istället)
200 g cream cheese
3 dl gräddfil
2 ½ dl florsocker
rivet skal av 1 apelsin
ev. 2 apelsiner (till garnering)
Tillagning:
Smält matfettet. Krossa pepparkakorna i en mortel eller finfördela i matberedare till ett smul.
Blanda smul och matfett. Tryck ut blandningen så att den täcker bottnen och kanterna i en rund form med löstagbar kant ca 20 cm i diameter. Ställ kallt.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten ELLER lägg pulvret i 2,5 msk vatten.
Blanda ost, gräddfil, socker och skal till en jämn smet.
Ta upp gelatinbladen och smält i kastrull på svag värme eller i mikron. Låt lösningen svalna något.
ELLER
Tillsätt några droppar vatten till gelantinpulvret (som nu är som en klump) och sätt in i micron tills det blir flytande igen, ca 30 - 60 sek på full effekt.
Rör sedan ned gelatinet i ostsmeten. Rör försiktigt tills allt blandat sig.
Häll smeten i formen. Låt stå i kyl ca 1 timme eller tills smeten stelnat helt.
Mmmmm, vilka goda recept! Toppengott! Hör av dig om du testade ngt av recepetn som var goda!
Cheesecake med smak av kanel ligger under mina recept. Jag tyckte den var kanon god.(Y)
Lycka till /Lilljeppe