Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse. Om cookies på Matklubben.    Jag förstår

Sås som på restaurang

 • AnneNi 29 april 2010

  Jag och sambo med familj var på restaurang i går. Jag och sambon åt båda "Black and White" och det smakade väldigt bra. Nu skulle jag vilja laga något liknande hemma, men har problem med såsrecept. Kött brukar jag laga bra, men jag har ännu inte hittat någon sås som kan mäta sig med någon vi ätit på restaurang.
  Så, har någon där hemma något riktigt bra recept på rödvinssås eller bearnaisesås som påminner om dem man brukar få på restaurang? Det är ju förstås olika från ställe till ställe, men det är ändå något visst med dem tycker jag.
  Tacksam för svar :-)

 • ros 29 april 2010

  Kan detta vara något att utgå ifrån
  Bearnaisesås

 • chrisq 29 april 2010

  :DDdu ska göra tryffelsås till finns många bra recept o sen bearnaisesås

 • jimboz 29 april 2010

  Min kompis lagade middag till mig och mina polare när jag fyllde 35 och han gjorde då en Black and White...Om man bortser från att han drack upp hälften av såsprodukterna så hade han konjak i den svarta såsen och rödvin. I den vita såsen har jag ingen aning om , då gästerna anlände och jag serverade fördrinkar.

 • AnneNi 8 maj 2010

  Tack för svaren!
  Någon mer som har några tips?

 • AnneNi 8 maj 2010

  Skrivet av chrisn den 29 apr 2010

  :DDdu ska göra tryffelsås till finns många bra recept o sen bearnaisesås


  Var köper man tryffel? Eller tryffelersättning? Blir resultatet bra oavsett vilket jag använder?

 • Roggan 8 maj 2010

  På restauranger använder man oftast något som kallas för såsbas till bea-sås. Det är oftast rapsolja som är smaksatt med smörarom. Brukar finnas att köpa på större varuhus i tio-liters dunkar och kostar kring 300 kronor. Lite mycket för en familj, men man kan kanske dela med några andra.
  När jag gör bea-sås brukar jag göra den kall med äggulor, torkad dragon, salt, vitpeppar, vitvinsvinäger, en dutt med lökpulver och lite kalv- eller oxfond och såsbas. Jag gör alltså ingen reduktion. Har hört att en del också tillsätter Aromat.

  Rödvinssåsen/Tryffelsåsen gör jag genom att karamellisera socker och sen hälla på rödvin eller madeiravin, fond eller buljong och eventuellt balsamvinäger. Sen låter jag det koka med hackad charlottenlök och tärnade morötter som jag först brynt i smör. När såsen reducerat ett tag så silar jag bort lök och morötter och reder av den med lite maizenaredning. Brukar avblanka den med lite smör. Efter det får den inte koka! Sen kan man tillsätta tryffel (eller tryffelolja).
  Tryffel finns i saluhallar i de större städerna. Har tidigare köpt det i Östermalmshallen och Hötorgshallen i Stockholm. Har sett att tryffelolja har börjat säljas på mindre orter nu mer. Tryffelolja innehåller olja och tryffelarom - alltså inget tryffel. Prata med din handlare om de inte kan ta hem tryffel (Dyrt som sjutton!). Är de lite service minded så gör de det.
  Tryffelersättning har jag sett någon gång för länge sen när jag jobbade som kock i slutet av 80-talet och början av 90-talet. Vet inte om det finns längre. Det var fårticka färgat med järnlaktat och smakade inte tryffel alls.

 • vanillalover 8 maj 2010

  Denna sås e underbar! Lätt att göra & alltid uppskattad :-)
  Lycka till!
  /Marie
  Marie´s whiskeysås

 • AnneNi 8 maj 2010

  Tack för svaren!
  Var på Ica Maxi för att leta efter någon form av tryffel och lyckades engagera flera personer :-) Det fanns äkta tryffel som tjejen i delikatessen var osäker på priset på men trodde det var 499 kr... Tryffelersättning verkade de inte ha någon koll på vad det var. Det fanns tryffelolja med både svart o vit tryffel för 119 kr, men jag beslutade mig för att ta det billigaste alternativet, olivolja smaksatt med vit tryffelarom för 29.90 kr. Nu återstår bara att se vilket recept jag väljer och hur mycket av min olja jag ska använda... Vet någon så skriv gärna :-)

 • AnneNi 9 maj 2010

  Såsen blev väldigt god! Jag smaksatte med 1 msk vit tryffelolja och tror det blev rätt balans så. God var den iaf enligt mig och de som åt av den!

  Detta recept använde jag mig av förresten...
  http://www.matklubben.se/matklubben/AnneNi/kokbok/?id=2267865&recipeid=12589

Lägg till recept

Vill du lägga in recept rekommenderar vi att du gör det på vår systersajt myTaste.se.

Vill du fortsätta göra det direkt på Matklubben hänvisar vi till gamla versionen av Matklubben som du hittar här.